Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zelo pomenljivo, zakaj je nastal A3 Allstreet
Slovenska premiera: prenovljeni Audi A3
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.06.2024 11:47

Blaga prenova nekdaj izjemno priljubljenega premijskega predstavnika v Golfovem razredu prinaša dve novosti za kupce. Privzdignjeno verzijo in možnost sklepanja naročnin za določene sisteme v avtomobilu.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Sredi marca letos so pri Audiju oznanili, da prenavljajo model A3. Svež veter je opazen na sprednjem delu, kjer je nova maska (6- ali 8-kotna), nova je postavitev logotipa, nekoliko spremenjen je odbijač, od izbire paketa opreme je odvisen tudi LED dnevni podpis (4 različne grafične podobe), medtem ko je zadek bogatejši za novo grafiko LED luči, difuzor in rahlo spremenjen odbijač. Po novem na zadku ne bo več oznak različice modelov oziroma motorjev, saj so slednje po vzoru ostalih bratov preselili na B stebriček. Kar se tiče potniške kabine, je ta zdaj odeta v številne nove materiale, nekoliko spremenjene so lamele prezračevalnih šob, na sovoznikovi strani je vgrajena nova okrasna letvica iz blaga, spremenjen je tudi selektor za upravljanje samodejnega menjalnika, obenem pa so izboljšali še ambientalno osvetlitev. Po novem so osvetljene še vratne obloge. 

Največjo pozornost tokrat posvečajo novo nastali izvedbi Allstreet. Gre za 3 centimetre privzdignjeno Trojko (15 mm vzmetenje in 15 mm zaradi večjih koles), ki ima seveda nekoliko preurejeno podvozje in nove vzmeti, hkrati pa se ta ponaša z nekaj terenske šminke – plastične obrobe na blatnikih, drugačni pragovi, videz zaščite motorja, črn logotip Audija in serijske strešne letve. Že nekaj časa je znano, da A1 in Q2 v Audijevi paleti vozil nimata prihodnosti, zato bo A3 prevzel vlogo vstopnega modela pri Audiju, verzija Allstreet pa bo nadomestila izpad modela Q2, kjer kupci največkrat izpostavljajo višji položaj sedenja. 

Motorizacija ima po novem eno enoto manj. Iz ponudbe se je poslovil litrski trivaljnik z 81 kW, kar pomeni, da je vstopni A3 na voljo z 1,5-litrskim štirivaljnikom (30 in 35 TFSI) s 85 in 110 kilovati moči, ki ga je možno kombinirati z ročnim ali S-Tronic menjalnikom. V ponudbi so še dvolitrski štirivaljnik s 150 kW (204 KM) in dva dvolitrska dizla s 85 in 110 kilovati moči (30 in 35 TDI). S-Tronic menjalnik je na voljo le za zmogljivejšo verzijo. Pri tem velja omeniti, da je izvedba Allstreet na voljo le z izbranimi motorji (35 in 40 TFSI ter 35 TDI). Istočasno na cenik uvrščajo še dinamičnega S3, ki ga poganja navit dvolitrski bencinski motor z 245 kW (333 KM) in 420 Nm navora. Največja novost pri njem je uvedba razdelilnika navora v kombinaciji s pogonom Quattro (do zdaj je bila ta možnost na voljo le pri modelu RS3), za doplačilo v tovarni vgradijo Akrapovičev izpušni sistem, hkrati pa so inženirji izboljšali delovanje zavornega sistema in krmiljenja. Prenovljeni RS3 je načrtovan za drugo polovico tega leta. 

Novost za vse modele A3 so nekatere funkcije na zahtevo, kar pomeni, da so te vgrajene in začnejo delovati le, ko uporabnik zanje sklene naročnino. Lahko je mesečna, letna ali za vedno. Na voljo so štiri možnosti in sicer navigacija Plus, asistenca za dolgi snop žarometov, dvopodročna samodejna klimatska naprava in radarski tempomat. Na Audijevem seznamu je bilo tudi povezovanje s sistemi Android Auto in Apple CarPlay, a so to možnost pri nas uvrstili v serijsko oziroma deželno opremo. Naročnino za delovanje omenjenih sistemov je možno skleniti le preko aplikacije na telefonu, trenutna cena za mesec dni delovanja pa stane 1 evro. 

Prenovljeni Audi A3 je precej zanimiv tudi s cenovnega stališča. Osnovni Sportback stane 27.640 evrov in se kot tak precej približuje ceni prenovljenega Golfa. Limuzinski A3 je tisočaka dražji, Allstreet je cenovno postavljen na začetnih 31 tisočakov in je od primerljivega klasičnega A3 le za nekaj sto evrov dražji, medtem ko športni S3 stane 45.400 evrov.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil07.06.2024 13:15
Ta varianta mi je zanimiva, motorizacija pa ne. Naročnina je torej dokaz, kako so ti sistemi poceni za proizvajalca. Očitno jim je vseeno če jih nikoli ne aktiviraš.
jjs07.06.2024 13:23
Jaz bi se kot kupec počutil rahlo opeharjenega. Da smem uporabljati nekaj, s čimer je že itak ne prav poceni avto ŽE opremljen le, če še enkrat plačam "abonma" in le do izteka naročnine.
igornov07.06.2024 14:12
Audijev T-Rock, nič drugega. Iste komponente, le drugačen design.
7even7707.06.2024 14:46
Ob vseh teh neumonostih z "naročnino", ki to sploh ne bi smela biti in ki ne bo zadevala le ta Audijev proizvod, si bodo sčasoma morali priznati, da se njihovi izdelki vendarle začnejo pri številki 4. Nižje nekako ne. Ampak ok, naj pač vztrajajo. Si pa niti na daleč ne morem zamislit 5-vratnega Golfa Alltracka, recimo. Mislim, da to v tem razredu pač ni to.
shark91107.06.2024 17:58
So pa končno ukinili 3-valjni mlinček in ga nadomestili s pravim motorjem (isto tudi pri prenovljeni Octaviji in Golfu), pohvalno...
© Copyright 1999-2022 Avtomanija