Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dizel v prvem planu, a prihaja tudi elektrifikacija
Slovenska premiera: Kia Sorento
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
23.05.2024 18:35

Za razliko od Hyundaijevega Santa Feja, ki dizelskega pogona v ponudbi nima že lep čas, bo prenovljeni Sorento letos za 60 slovenskih kupcev na voljo zgolj z dizelskim motorjem.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Lansko jesen so pri Kiji razkrili prenovo največjega križanca v ponudbi, v teh dneh pa so trgovci po Sloveniji začeli s prodajnimi aktivnostmi zanj. Do konca leta bo ta pri nas na voljo z znanim 2,2-litrskim dizelskim motorjem s 142 kilovati in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, kupci pa bodo lahko dodatno izbirali dvo ali štirikolesni pogon. Šele v zadnji četrtini leta bodo v korejski tovarni začeli s proizvodnjo Sorenta, ki bo imel vgrajen klasični hibridni ali priključno hibridni pogon. A ker dobavni rok za naročilo lahko znaša do 270 dni, bo prodaja teh pri nas realno stekla šele v prihodnjem letu.

Z vmesno prenovo se četrta generacija Sorenta dimenzijsko ni spreminjala. Z dolžino 4,81 metra in 2,81 metra dolgim medosjem Sorento še vedno ohranja obilo prostora za pet ali sedem potnikov (dodatna dva sedeža v tretji vrsti – doplačilo 800 evrov), po novem pa bo ta nase opozarjal s korenito prenovljenim obrazom, ki sledi novim oblikovalskim smernicam. Klasično obliko žarometov so zamenjali tanki LED svetlobni pasovi, ob njih pa so vkomponirani svetlobni elementi za kratke in dolge luči ter smerokaze. Nova je tudi sprednja maska, pokrov motorja in odbijač. Zadek ostaja bolj ali manj oblikovno enak, spremenjena je le grafika zadnjih luči, izpostaviti pa velja, da je prenova prinesla še tri nove barve zunanjosti in prenovljeno paleto platišč (od 17 do 20 palcev). 

V potniški kabini je voznikov delovni prostor povsem na novo zasnovan. Sorento je dobil podolgovat ukrivljen zaslon, kjer sta dva ločena 12,3-palčna prikazovalnika. Eden v vlogi merilnikov, drugi pa kot osrednji infozabavni vmesnik. Klasične fizične gumbe za upravljanje klimatske naprave so zamenjali s tistimi na dotik, medtem ko so ohranili vrtljivo stikalo za upravljanje samodejnega menjalnika in za vklop štirikolesnega pogona. Sorento bo čez čas slovenskim uporabnikom na voljo z digitalnim ključem, kar v praksi pomeni, da se bo odklepanje, zaklepanje in zagon motorja upravljalo preko pametnega telefona. Poleg tega je ta opremljen še z novimi sedeži, digitalnim vzvratnim ogledalom, brezžičnim polnilnikom za telefon, šestimi priključki USB-C za polnjenje, zvočnim sistemom Bose (odvisno od paketa opreme), na novo pa je urejena tudi ambientalna osvetlitev kabine v 64 barvah.

Kot že omenjeno, konec leta začnejo s proizvodnjo Sorenta s hibridnim pogonom. Na voljo bosta dve različici hibridno gnanega Sorenta – polni in priključni. Za osnovo pri obeh izvedbah uporabljajo 1,6-litrski T-GDI bencinski motor, ki je dodatno elektrificiran s kombinacijo elektromotorja in 1,49 oziroma 13,8 kWh baterije. Različica PHEV ima pogon speljan na vsa štiri kolesa in hkrati najnižjo vlečno zmogljivost (le 1000 kg – dizelski Sorento 2500 kg). Korejski inženirji so opravili nekaj izboljšav še na podvozju, ki mu prinašajo še bolj uglajeno in tiho vožnjo, posodobili so mu nekatere obstoječe varnostne sisteme (asistenca za preprečevanje naleta spredaj, ki vključuje zavijanje in prečkanje križišča, pomoč pri izogibanju trkom, menjavi voznega pasu v nasprotni smeri in menjavi bočnega voznega pasu) in seznam elektronskih pomagal dodatno obogatili s sistemom za vožnjo po avtocesti druge generacije, ki ima funkcijo pomoči pri menjavi voznega pasu, po novem pa ta ponuja še pogled iz ptičje perspektive s 3D funkcijo.

Prenova je prinesla nekoliko spremenjene cene. Sorento je v Sloveniji na voljo s tremi paketi opreme (Style, Limited in Limited Panorama), trenutno z dizelskim motorjem, medtem ko kupci lahko dodatno izberejo še različico s tretjo sedežno vrsto. Pri zastopniku pravijo, da je velik del avtomobilov že na zalogi. Cene zanj se gibljejo med 56.899 in 66.199 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens23.05.2024 21:38
Ni švoh prenova, v ZDA mi je na cestah najbolj padla v oči Kia Telluride, ampak samo spredaj.
shark91123.05.2024 23:06
Zanimiva prenova, pa gledam v ceniku tudi, da ima že osnovni vso potrebno opremo...tukaj bi bila kar huda dilema, ali vzeti tega ali recimo VW Touarega...
SimonsenPlus24.05.2024 06:18
Joj, no.. Touareg je po defaultu 6-valjnik (…), pa cene rabljenih poglejmo za oba modela…
shark91124.05.2024 07:57
Ja in, kaj potem če je 6-valjnik? Toliko bolje! Napisal sem, kaj bi bil izbor, če bi kupoval SUV-a za toliko denarja...in govorim o nakupu novega, ne rabljenega....po 10 letih pa itak pri obeh toliko izgubiš, da ni omembe vredne razlike...
7even7724.05.2024 15:13
Hm, zakaj mi ta avto - že v osnovi - NE sodi v isto vrtno gredico, kot Touareg? Ker verjetno res ne.
klemens24.05.2024 15:45
Touareg dizel z vso opremo pride cca 100k eur, Kia pa 66k eur. Je kar razlika.
shark91124.05.2024 17:42
Touarega oglašujejo na avtonetu že za 69k evrov, s čisto ok opremo....tako da primerjava je čisto na mestu, kljub malo višji ceni...
7even7724.05.2024 18:33
Ma… Ni. Touareg pač NI isti razred. Torej lahko Sorenta postavim ob bok še Cayenneu, pa Q7, morda še Bentaygi…? Omenjeni, začenši sevefa s Touaregom, si delijo enako osnovo. Tako da lahko res nehamo mešati konkretno ta model Kie s VW Touaregom (in ostalo omenjeno družbo).
shark91124.05.2024 19:37
Pa kaj ste nekateri tukaj gor nepismeni ali ne znate brati, kar kdo napiše?? Kje sem napisal, da sta Sorento in Touareg isti razred??
7even7724.05.2024 20:07
Ne, nismo nepismeni. Tudi bralno sposobni smo - nekateri. In ja, v svojem zadnjem komentarju nad mojim si uspel zapisat, da ima Touareg
7even7724.05.2024 20:09
, navajam, “…. že za 69k evrov, s čisto ok opremo....tako da primerjava je čisto na mestu…”… Konec navedka. Also - če je oskubljeni Touareg na Avtonetu že za toliko in toliko, gre potem že za uvrstitev na isti regal? No, samo toliko. Vem pa, da veš, da v nobenem oziru sicer nista primerljiva.
shark91124.05.2024 20:47
Primerjaš lahko karkoli, ne vem kaj tukaj ni jasno? Če nekaj primerjaš, to še ne pomeni, da je v istem rangu. Po enakem principu se lahko odločaš med dvema avtomobiloma iz dveh rahlo drugačnih kategorij, ampak še vedno cenovno primerljiva...ne razunem v čem je problem, da se kupec nebi smel odločat med dvema avtomobiloma iz različnih razredov, a je to prepovedano, al kaj??
Whiteswan24.05.2024 22:24
Avto na mestu. Luksuz, kvaliteta, pa neke vrste eksluziva. Za razliko od Tuarega ali bognedaj "Kajena" ne bos vozil avto ki ga vozi vsaki lokalni cigo in ga po parih letih valja na avtonetu za 10k, pod silusi pa popravlja crkljeno hidravliko...
7even7725.05.2024 03:12
@Shark, saj je v redu. Ti tako, drugi pa drugače. Nisi razumel poante, pa tudi to ni nič hujšega. Gremo pač vsi skupaj dalje, pa je.
shark91125.05.2024 12:28
Jaz mislim da je ti nisi razumel...gremo dalje :)
7even7725.05.2024 19:31
Ja, ja, te razumem.:) Branjevki na tržnuci je verjetno tudi jasno, da če ohrovt in melono ponuja po skoraj identični ceni, pitem to še ne pomeni, da eno in drugo sodi v isto prehransko skupino!:) Seveda, po cenah sta pa živili primerljivi. Kot tudi kaj drugega po tem prncipu. Gremo dalje na temo - Sorento je, vsaj tako se zdi, vseeno nekoliko spregledana uspešnica. Cenovno, pa ob popustih, bo verjetno še sprejemljivejši. Se pa bojim, da tu velja tisti izrek, da “ni vse v denarju”… Bo nsjbrž novi Kodiaq (no, ta dvojec bolj vidim skupaj) pogostejša izbira. Vsaj po tistem, kar sem lahko videl in na hitro preizkusil včeraj.
macolar25.05.2024 21:59
Tako bo dokler še bo prevladovala boomer generacija. Ko te več ne bo, bo tudi izbiro značke nadomestila izbira oblike, dizajna. Že zdaj so prodajne številke nekdanjih nizkocenovnikov zaskrbljujoče za tiste ki jezdijo na valovih stare slave. Sam se tudi nikakor nebi odločil za nemško ponudbo. Daleč precenjena in za moj okus predolgočasna. Kvaliteta pa povsem primerljiva. Je pa tudi res da me te kopenske ladje niti malo ne zanimajo, niti ne razumem kdo jih v bistvu sploh potrebuje.
R7826.05.2024 00:50
Ah spet ti razredi... Glede na dimenzije in proporce Sorento kar lepo spada v SUV D segment, kjer je tudi Touareg. Pustimo tu prestiž znamke ob strani. Na drugi strani je Kodiaq definitivno razred nižje, se pravi SUV C segment, kjer ima KIA model Sportage. Preden se kdo spotakne ob dolžine dotičnih avtov, Kodiaq je tipičen primer dolžinsko "nategnjenega" modela, ki zaradi tega sicer sili v razred višje ampak tja ne sodi, ker je zgolj podaljšana verzija, če želite Tiguana, ki je zopet tipičen predstavnik SUV C segmenta (kot sta tudi Kodiaqova "sorodnika" Taraco in Tiguan Allspace). To je podobna debata kot nekoč vse tiste debate o Octavii in Passatu češ, da sta v istem razredu pa vemo, da nista.
7even7726.05.2024 05:44
Drži, da proporci ne določajo nujno nekega razreda - lahko zelo hitro ustvarijo celo podrazred recimo - pa vendar je konkurenca tega Kiinega modela drugje, ne v Touaregu, X5, Q7 itd.., zdaj sprejemamo to ali ne. Sorento gotovo ima svoje kupce, kot jih imajo njegov original Hyundai SantaFe ali Subaru Outback ali morda še Fordov Edge - ampak šopek naštetih ne sodi v razred tistih, ki jih kot "primerjavo" (ki to seveda ni) omenjamo tu. Ko sem govoril o Kodiaqu - ja, izvorno je to bil doslej Tiguan (in je tehnično še naprej), vendar sem imel v mislih NOVI Kodiaq, ki pa, kdor ga še ni uspel videti v živo in preizkusiti, kaj so naredili, pusti povsem drugačen vtis, kot dozdajšnji in lahko se zgodi, da bo marsikdo dobil vtis, da Kodiaqa doslej sploh še ni bilo - tako velika (dobesedno, tudi proporcionalno in v še kakšni drugi smeri) je razlika. Je pa tako - sam takega vozila, kot je Kodiaq, niti ne potrebujem, za 65k€ pa verjetno Kie Sorento ne bi kupil, še manj pa nekega X5 ali pač Touarega v njuni povsem osnovni izvedbi, ki je daleč od tistega, po čemer ta razred vozil dejansko tudi poznamo. Pa smo spet tam, kaj za neko ceno v price&performance; smislu sploh kupiti - pa da čez dve ali tri leta ne bo na več kot prepolovljeni svoji vrednosti.
Whiteswan26.05.2024 07:38
Eni tako bluzijo da se kar kadi.Kodiaq je dejansko privzidgnejni Golf Variant. Po nobenih kriterijih ni to enak velikostni razred Sorenta (ki ima moznost 7 sedezev). To da Skoda tradicionalno nekam lazno sili je znano (kot receno) ze iz casov Octavie, vbistvu pa gre za kitajske platforme razvlecenih VW. In to pocnejo pri vsakem modelu (tudi prvi superb kao razred A6 a vbistvu je bil to rebadgan kitajski LWB Passat)... Eno je velikostni drugo pa cenovni razred. So pa preko luze glede tega bolj realni in to upostevajo kot se spodobi. In dovolj je par klikov da je to jasno. Konkurenca je Tiguan, Honda Passport, bratranec SantaFe, Subaru Outback....
7even7726.05.2024 07:56
Škoda - ne za Škodo - ker je pa raven pisanja "nekaterih" (kajne, @White?) in pogum na tipkovnici mestoma že tako podpovprečen, da niti nadaljnega tipkanja ni več vreden. Ampak ja, tako je, tudi na tem področju. Morda samo še to ob robu - amerikanizirano in recimo še kitajsko razredno avtomobilistično umešćanje in percepiranje je nekaj povsem drugega, kot na evropskih tleh, In odtod potem, sem in tja, takšne in podobne, morda neumestne debate. Še bolj pa - pripombe. Škoda. Ampak ne za Kodiaqa v tem primeru.
7even7726.05.2024 08:15
In še - očitno si prehitro/površno prebral moj zadnji prispevek, pred potem svojim. Se namreč podvajaš, ko omenjaš Sorentovo konkurenco, Morda se potrudi in še enkrat poglej, kaj sem v tem smislu navedel v tam tretji, se pa ne glede na preostanek pisarij steboj zelo strinjam v nečem kar si zapisal, navajam - "Eno je velikostni drugo pa cenovni razred". Zelo res. In tako je s tem še bolj jasno, kam se, v resnici in realno, kot si dodal, da delajo prek Luže, umešča vozilo, ki je takšna spodbuda tokratnemu debatiranju.
Makaronar26.05.2024 08:38
Za dobrim konjem se vedno dviga prah in ogromno komentarjev! :)
7even7726.05.2024 09:05
;)Se.
avrelij26.05.2024 09:09
Whiteswan: ni čisto tako daj je Kodiaq le večji golf. Zadeva je narejena na modularni platformi MQB, ki je podlaga tudi za male križance kot je T-Roc, do Passata (z Golfom vred), oz. Tiguana , pa še vse derivate ki pašejo vmes. In avto je toliko všečen, da jih precej videvam na cesti, k čemur pripomorejo še praktične rešitve znamke. A vseeno - jaz izberem korejca.
Whiteswan26.05.2024 09:38
Modularna platforma ni nobena osnova, da govorimo o velikosti ali razredu. Tudi Sorento je na modularni osnovi. S tem da je Kodiaq na platformi kjer je najmansi avto golf, in zgornja meja passat. Sorento pa je na platformi Sonate (ki je ze od passata konkretno vecji avto), najvecji Avto na omenjeni platformi pa je S-klassa konkurent Grandeur. Razvoj Kodiaqa je Golf-tiguan(LWB china) kar je kasneje pri nas bilo Allspace, in na podlagi tega kodiaq. Tako da "debata" o velikostnem razredu je jasna in koncana. Kaj pa kdo dobi za nek denar pa sodi v ekonomske vode.
7even7726.05.2024 10:36
Se do neke meje strinjam. Debata, torej, da je lahko v taki obliki končana. Glede platform nimaš povsrm prav, saj že termin “modularbost” dokaj jasno opredeljuje namembnost. Morda še to - Sonata, ki že dekado in več ni več Hyundaijev model, namenjen Evropi, je v resnici njihov, torej korejski Passat. Predvsem razredno, še bolj pa velikostno. O finančni plati pa tudi ni, da bi se šli še naprej, drži.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija