Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Najmanjši Lexus prepričal že več kot 40 kupcev
Slovenska premiera: Lexus LBX
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.05.2024 12:23

Premijski segment B je bogatejši za novega člana, ki prihaja iz tovarne v japonskem Kanegasakiju. Načrt prodaje predvideva, da bi v letošnjem letu ta križanec prepričal vsaj sto slovenskih kupcev.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Prodaja novega najmanjšega Lexusa je pravzaprav stekla že pred nekaj meseci, a prvi avtomobili so v Sloveniji z Japonske prispeli pred kratkim. V tem vmesnem času je ljubljanski Lexusov trgovec, ki je edini v Sloveniji, prepričal že 42 kupcev, ki so svoj primerek naročili brez, da bi ga v živo videli. Zanimiv podatek je ta, da je polovica teh kupcev prvič kupilo Lexusa in da servisne storitve po novem uradno ponuja tudi Avtocenter Jereb v Izoli.

4,19 metra dolg križanec je nastajal na znani Toyotini GA-B platformi, kjer so pred tem gradili Toyoto Yaris Cross. Pravzaprav je LBX na nek način klon, a precej bolj dovršen. Pri Lexusu pravijo, da je celotna karoserija precej bolj toga, za dodatna 2 centimetra so podaljšali medosno razdaljo (LBX je v dolžino za 6 cm daljši), občutno več poudarka so namenili zvočni izolaciji kabine, veliko so se ukvarjali z izborom najbolj kakovostnih materialov in s končno izdelavo, nekaj sprememb pa je opaznih tudi na pogonski tehniki. Omeniti velja, da LBX-a poganja znan hibridni pogon, ki je kombinacija 1,5-litrskega trivaljnika in elektromotorja, skupna sistemska moč pa znaša 100 kW (136 KM). Torej, nekaj več moči kot pri Yarisu Cross. Kot pravijo pri Lexusu, so opravili nekaj izboljšav na električni pogonski enoti, krmilniku in na nikelj-metal-hidridni bateriji, ki ima izboljšano energijsko gostoto. Za slaba dva tisočaka doplačila, je LBX-a možno opremiti z dodatno električno pogonsko enoto na zadnji osi, to pa pomeni, da se pogon, ko je to potrebno, izvaja na vsa štiri kolesa. V tem primeru sistemska moč ostaja ista.

Potniška kabina je v prvi vrsti premijska. Kar se tiče prostornosti je ta zunanjim dimenzijam primerno velika. Na sprednjih sedežih je prostora dovolj, na zadnji klopi za odraslo osebo lahko kmalu postane utesnjeno, medtem ko 402 litra velik prtljažnik vase sprejme dva velika in dva majhna kovčka. Kar se tiče tehnologije je LBX zagotovo v prednosti pred Toyotinim modelom. Avto je opremljen z digitalnimi merilniki, kjer je mogoče izbirati med različnimi grafikami, osrednji digitalni zaslon na dotik omogoča spremljanje vseh potovalnih podatkov v slovenskem jeziku, hkrati je z avtomobilom možno komunicirati tudi na daljavo preko aplikacije na pametnem telefonu, obenem pa je na voljo tudi digitalni ključ. LBX je edini od Lexusovih modelov, ki navigacijsko kartografijo ves čas nalaga iz tako imenovanega oblaka (Cloud), preko prenosa podatkov (eSim). Ta storitev bo za kupce prva štiri leta brezplačna, po tem obdobju pa se ta začne obračunavati. Koliko, za zdaj ni znano. V primeru, da kupec ne sklene mesečne ali letne naročnine, ostane brez možnosti navigacijskega sistema. 

Izpostaviti velja še cene pri nas. Oznaka novega najmanjšega Lexusa je pravzaprav okrajšava za Lexus Breakthrough Crossover. Začetna cena tega pri nas je 29.900 evrov, v primeru financiranja pa ta znesek znižajo še za tisočaka in med serijsko opremo vključijo še za 1250 evrov opreme.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil14.05.2024 14:33
Ni mi nek oblikovalski presežek. Cena pri moji izbiri paketa ni preveč prijazna. Pa še servisirati ga moraš V Ljubljani (cca 150 km daleč). Ko bom enkrat šel mimo, ga pridem pogledat.
klemens14.05.2024 20:00
Na Japonskem sem jih kar nekaj videl po cestah in moram rečt, da v živo ne izgleda slabo.
thunderbolt14.05.2024 23:32
Sem sedel v pre FL yariss cross in bil zares negativno presenecen nad notranjostjo, obcutkom. Verjamem, da je lexus dobro opravil svoje delo, vendar imajo velik problem v toyotinem chr, ki je vecji, tudi zna biti malo sminkerski, namen toyote pa mu je bil vdahniti tudi nekaj premium obcutka - vse to se dobi z vecjim motorjem, za boljso ceno.
7even7715.05.2024 07:35
Ne vem, zakaj bi si sploh omislil ta(k) avto. Četudi bi si (ne vem, zakaj že) zaželel te neke “finosti” obdelave, izdelave itd. … Poleg vsega niti prav posebej lep ni, tako da bi - če že, pravim - originalni Yaris Cross zelo verjetno pivsem zadoščal.
darker15.05.2024 08:22
A se kdo spomni Reberta De Nira in prodaje avtomobilov, ko reče "Yeah, Toyota Lexus, same thing!":)
thunderbolt15.05.2024 09:42
777 zo je popoln avto za dva upokojenca. V primerjavi z yarisem cross bi z veseljem placal recimo 5 tisocakov za upgrejd v kvaliteti, ampak tule je razlika precej visja.
7even7715.05.2024 10:43
Hja, @Thumder, te razumemn. Ampak upokojenci se tole ne bodo šli. Verjemi. Pa ne mislim na te Ruparjeve. Saj pravim - tudi jaz se ne bi spušćač v kaj takega. 40+ tisočakov za "premium" (ok, pustimo...) Yarisa pa pač ne.
Bacco15.05.2024 15:07
Meni vizualno ni napačen, bolj mi je nezanimiva cena. Slovenski upokojenci pa mislim da bolj posegajo po onih treh T-modelih in kakih Crosslandih. Nemc je le nemc :D
avrelij15.05.2024 20:19
Večina upokojencev ne sega po premiumih, jih pa precej videvam v drugi znamki Toyotinega koncerna. Tudi jaz bi namesto tega vzel npr. Suzuki X-Cross, je večji, prostornješi, močnejši, cenejši, brez tuljenja CVT menjalnika, zame tudi lepši, pa servisna mreža je bolj gosta, čeprav po mojih izkušnjah z njimi razen rednih servisev tam nimaš kaj početi. In nekatere take poslušam, da v Nemca ne gredo več.
Whiteswan18.05.2024 06:53
Das auto. Kljub temu da je simbol Lexusa ponavadi "vecje" vozilo. Sicer pa ce smo pri "penzionistih" in strejsih, moda velikih krav ze konkretno pojenja. Tudi zaradi (nepotrebnih) stroskov.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija