Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
S prenovljenim obrazom po nove stare kupce
Slovenska premiera: Mercedes razred V
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.05.2024 10:53

Premijski potovalni velikan je bil šele lansko leto po devetih letih od prve premiere aktualne tretje generacije deležen vmesne prenove. Zdaj skoraj leto dni po svetovni premieri, smo tega pospremili na slovenske ceste.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Tokrat se bomo osredotočili na potniško verzijo, ki nosi oznako razred V, k tej pa se istočasno v prenovljeni izvedbi pridružujeta še električni velikan EQV in bivalnik Marco Polo. Ta dva sicer predstavljata zelo majhen delež celotne prodaje, kajti kupci si v tem segmentu v prvi vrsti želijo dizelski motor. In kot kaže se ta trend še dolgo ne bo obrnil. Pri pogonski tehniki pravzaprav ni sprememb. Na voljo je znan 2,1-litrski štirivaljnik s 120, 140 in 174 kilovati moči in tega je možno kombinirati tudi s štirikolesnim pogonom 4Matic. Bencinski V300, ki zmore 170 kilovatov moči, ima pogon speljan le na zadnji kolesni par. Kar se tiče motorne ponudbe, velja omeniti še električna EQV 250 in EQV 300, ki sta opremljena z elektromotorjem z največjo močjo 150 kilovatov, le energijska vrednost baterije je zdaj malenkost drugačna (60 in 90 kWh).

Razred V je na voljo v treh dolžinah – kratki, dolgi in ekstra dolgi, kar v merskih enotah pomeni 4,89 metra, 5,14 metra in 5,37 metra. V potniški kabini je na voljo več različnih sedežnih konfiguracij, kjer se lahko pelje največ 8 oseb. Od dolžine je odvisna tudi velikost prtljažnega prostora. Ta meri od 610 do 1410 litrov, do njega pa lahko uporabnik dostopa preko elektrificiranih dvižnih zadnjih vrat ali pa preko dvižnega zadnjega stekla. Kar se tiče oblike so mu oblikovalci narisali nekaj novih oblikovnih potez na sprednjem delu, kjer je spremenjena sprednja maska, ki je pri nekaterih izvedbah tudi osvetljena, ob izbiri paketa Exclusive Line pa bo na motornem pokrovu nameščena še samostoječa trikraka zvezda. Prenovljeno podobo predstavljajo še izboljšani LED žarometi, z novim LED dnevnim podpisom, vidno spremenjen je odbijač, nova pa je tudi linija platišč pri vseh različicah (od 17 do 19 palcev). Kupci bodo ob nakupu izbirali še med petimi novimi barvami zunanjosti (zlata Kalahari Gold, srebrna Hightech Silver, modra Sodalite Blue, siva Alpine Gray in še ena modra Vintage Blue). 

Pri potniški kabini so uporabili številne nove in kakovostnejše materiale, izboljšali so zvočno izolacijo, uredili sistem nove ambientalne osvetlitve (64 barv) in omogočili, da zagon motorja poteka preko gumba, medtem ko so voznikov delovni prostor opremili z novim infozabavnim sistemom MBUX z dvema 12,3-palčnima prikazovalnikoma, ki delujeta kot enoten zaslon. Slednji poleg klasičnih navigacijskih in multimedijskih funkcij vsebuje še sistem za glasovno upravljanje "Hey Mercedes", različne spletne storitve, pri EQV-ju pa še poseben načrtovalnik poti, ki upošteva doseg in prometne zastoje. Prednost novega infozabavnega vmesnika je, da podatke prikazuje v slovenskem jeziku, zanimiv pa je podatek, da bo do konca leta 2026 urejeno tudi glasovno upravljanje v našem jeziku.

Premijski razred V je na našem trgu na voljo v štirih paketih opreme (osnovni model, Style, Avantgarde in Exclusive), osnovna cena zanj pa se začne pri 59 tisočakih. Pri kupcih se med najbolj priljubljene uvršča najdaljša karoserijska različica s paketom opreme Avantgarde. Cenovna primerjava, ki so jo nam postregli pri uvozniku kaže, da je prejšnji stal dobrih 71 tisočakov, prenovljeni model pa skoraj 83 tisoč evrov. Razliko v ceni povečini predstavlja občutno daljši seznam serijske opreme. Prenovljene cene v nobenem primeru ne bodo zavirale rast prodaje. Mercedesovi trgovci bodo letos v večjem delu poslovnim kupcem, ki te avtomobile uporabljajo tudi za zasebne namene, prodali okrog 150 vozil, prihodnje leto pa si želijo preseči prodajo 200 vozil. 

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
SimonsenPlus13.05.2024 19:26
Hahaha! Po novem se podražitvi reče “prenovljene cene”.
7even7713.05.2024 21:11
Ta je kar močna, ja. In ne pozabimo, da bi (tudi) razred V dosti lažje shajal, če ne bi obstajal eden in edini - T7.
klemens13.05.2024 21:55
Meni je še vedno lep, dejansko pa so notri materiali zelo ceneni. Razen volumna, ki ga plačaš, mi ni nič premijskega pri temu V-ju.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija