Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Čistokrvni Ford v potniški ali tovorni različici
Slovenska premiera: Ford Courier
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.04.2024 13:59

Iz romunske tovarne v Craiovi so pred nekaj dnevi v Slovenijo prispeli prvi primerki najmanjšega predstavnika družine gospodarskih vozil. Z nazivom Transit je ta na voljo kot tovorno vozilo, z oznako Tourneo pa bo ta najbolj primeren za družine.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Fordov Courier ni povsem nov avto. Omenjeni naziv so Fordovci uporabljali že v prejšnjem stoletju za različne tipe delovnih vozil po vsem svetu, leta 2014 pa je luč sveta za evropske kupce ugledala tako imenovana sodobna verzija tega avtomobila, katere tehnično osnovo so vzeli od takratne Fieste oziroma B-Maxa. Po desetletju so Fordovci na evropske trge pripeljali korenito prenovljeno verzijo in z njo imajo zelo velike ambicije. Po tihem si želijo, da bi bil ta avto v zelo kratkem času med najbolje prodajanimi Fordovimi avtomobili. Tudi v Sloveniji. Načrt predvideva, da bi do konca leta na ceste poslali 320 potniških in 160 tovornih Courierjev.

Kratek krog po gorenjskih cestah je bil dovolj dober dokaz, da so Fordovci svoje delo opravili zelo korektno. Potrebno je že takoj na začetku razčistiti, da ta nima nikakršne povezave z nemškim partnerjem in da gre za povsem samostojen produkt Forda. Avto temelji na Fordovi globalni platformi, ki mu omogoča vgradnjo bencinskih, dizelskih in električnih motorjev, hkrati pa so tamkajšnji mojstri poskrbeli za svež in zelo všečen zunanji videz, ki ga v potniški verziji lahko kupec kombinira z dvema barvama (paket Active). Nova izdaja je prinesla nekaj dimenzijskih sprememb. V potniški in tovorni verziji je na voljo zgolj z eno dolžino oziroma medosno razdaljo (4,33 metra dolžina in 2,69 metra medosna razdalja) in prav na ta račun so Fordovci uspeli povečati prtljažni prostor. Pri Tourneu Courierju prtljažnik v osnovi meri 1188 litrov, s preklopom naslona zadnje klopi pa je možno prostor povečati na zajetnih 2162 litrov. 

Tovorni Transit Courier ima po novem za 18 centimetrov povečano skupno dolžino tovornega prostora (1802 mm), novo zadnje vzmetenje z blažilniki v kotih vozila pa povečuje širino tovornega prostora med notranjimi obodi koles na 1,22 metra. V praksi to pomeni, da lahko kompaktni dostavnik zdaj prevaža dve evro paleti. Skupna prostornina tovornega prostora znaša 2,9 m3, kar je za četrtino več kot pri predhodniku. Nakladalno zmogljivost je mogoče povečati z odprtino v predelni steni, ki omogoča prevoz predmetov, kot so deske ali cevi z dolžino več kot 2,6 metra. Kar se tiče nosilnosti in vleke prikolic, se ta spreminja glede na pogonski sklop. Največ uporabnik dobi z izbiro dizelskega motorja, saj je nosilnost omejena pri 845 kilogramih (700 kg električni model), vleka prikolice z zavorami pa pri 1100 kilogramih (750 kg električna verzija).    

Potniška kabina je povsem nova in ta je seveda deležna novih kakovostnih materialov, urejena ima številna odlagalna mesta, več je udobja in nenazadnje tudi več funkcionalnosti. Lahkoten dostop do druge vrste sedežev omogočajo drsna vrata na obeh straneh. Na prvi vožnji najprej občutim prijetno mehkobo sedežev, kar se tiče voznikovega delovnega okolja, je ta primerno digitaliziran z osrednjim 12-palčnim zaslonom na dotik in izboljšanim infozabavnim vmesnikom Sync4, tu pa so tudi še digitalni merilniki in veliko fizičnih gumbov.

Potniški Courier ima na voljo le 92-kilovatni bencinski litrski trivaljnik, ki ga kupec lahko kombinira s 6-stopejskim ročnim menjalnikom ali s 7-stopenjsko avtomatiko, medtem ko ima tovorni Transit Courier večji razpon motorne ponudbe. Slednja je sestavljena iz omenjenega litrskega trivaljnika s 74 ali 92 kilovati moči, dodatno pa je v ponudbi še 1,5-litrski štirivaljni dizel s 74 kW in z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom. Kot že omenjeno, bo ta na voljo kot baterijsko vozilo (100 kW electromotor), a šele v prihodnjem letu. 

Cenovno se Courier uvršča pod svojega večjega brata Connecta, ki si platformo deli s Volkswagnovim Caddyjem, a imata oba zelo podobne tekmece. Kot najbližjega Courierju Fordovci vidijo Citroena Berlinga in njemu vse podobne klone. Vstopna cena za tovornega znaša 21.250 evrov, za potniškega pa 24.600 evrov. Podrobno v pripetem ceniku.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil26.04.2024 19:45
Tourneo brez dizla? VAG ne dovoli?
Pragmatik26.04.2024 20:49
Še dobro, da pri tej vrsti vozil šteje vse kaj drugega kot estetika...
IcEmAn27.04.2024 11:46
alfafil, saj ta avto ni na VW-jevi osnovi.
mrop2327.04.2024 11:52
Pa tudi ima opcijo dizelskega motorja v tovorni izvedbi.
rovokopac27.04.2024 12:27
Žalostno, da se takole podcenjuje ljudi. Namesto, da bi imeli en konkreten enoprostorec, ljudi postavljajo v enega okornega dostavnika. To velja za vse firme.
Whiteswan27.04.2024 12:39
Ce bi namesto Forda bila kaksna znacka Kitajca ali Lade, bi se nacitali pluvanja se pa jos.
rovokopac28.04.2024 15:57
A niso imeli en čas nazaj enako škatlo tudi pri Fiatu?
zraice28.04.2024 17:01
Za tole kanto 25 jurjev in še to z ročnim menjalnikom?
Grozny30.04.2024 09:41
Tisti, ki tak avto potrebuje, ne gleda tolko estetike. Lani sem iskal nekaj v tem stilu. Berlingo, Partner.... Na koncu pristal na Doblo-ju mk1 facelift - prtljažnik je širši kot pri PSA, tak da dam noter komot sanke za 2 po širini in še vso ostalo prtljago. V PSA pa ne, ker zmanjka 2 - 3 cm širine. Da ne govorim o močnejšem motorju.
Grozny30.04.2024 09:42
Se pa strinjam, da je prau buta....o, da ima osebni na voljo samo 1 motor. Pa vpraša je je na mestu ali je tako samo v Butalah al po celi Evropi...
© Copyright 1999-2022 Avtomanija