Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Štirje elektromotorji za Mercedesovo terensko ikono
Premiera: Mercedes razred G
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
24.04.2024 14:09

V dolgi zgodovini tega izjemnega terenca je napočil čas za veliko spremembo. Razred G je postal popoln električar, s štirimi pogonskimi enotami in z veliko baterijo, ki v optimalnih razmerah zagotavljal nekaj manj kot 500 kilometrov dosega.

Peter Pirkovič Mercedes

Električni Geländewagen je na prvo javno premiero odšel v Azijo. Na avtomobilski salon v Peking. Kitajci veljajo za najpomembnejše Mercedesove kupce, ti pa vedno večji poudarek namenjajo električnim avtomobilom. In novi G je pravi avto za tamkajšnje kupce z velikimi prihodki. V Nemčiji bo baterijski G sicer stal najmanj 142 tisočakov, omejena prva serija z oznako Edition One pa bo še 50 tisoč evrov dražja. Kakšna bo cena na Kitajskem, nam ni znano. 

Že v pretekli mesecih je bilo jasno, da pri Mercedesu glede oblike ne bodo odkrivali tople vode. Torej, ohranili so znano škatlasto osnovo, na sprednjem delu okrogle žaromete s prav tako okroglim LED dnevnim podpisom. Maska nima klasičnih rež za zrak, a ima osvetljen okvir, zanimiva novost pa je tudi ta, da na mestu, kjer je bila včasih rezervna guma, je zdaj lahko odlagalno mesto za polnilne kable. Tudi potniška kabina ni nobeno presenečenje. Najprej opazimo znano zasnovo armaturne plošče, dva ločena 12,3-palčna prikazovalnika, prepoznavne prezračevalne šobe in volan, medtem ko je na sovoznikovi strani dodano še veliko držalo za roke. Prostora in udobja ne bo primanjkovalo.

Pogonska tehnika je povsem nova. Mercedes G 580 s tehnologijo EQ, tako je namreč uradno poimenovan, ima vgrajeno 116 kWh litij-ionsko baterijo, iz katere se energija prenaša na štiri elektromotorje. Vsak s 108 kW maksimalne moči skrbi za svoje kolo, kar pomeni, da najvišja skupna moč znaša 432 kW (587 KM), navora pa je za 1164 Nm. Pri odrivu z mesta do 100 km/h je za štiri desetinke hitrejši od bencinsko gnanega G-ja (4,6 sekunde), najvišjo hitrost pa doseže pri 180 km/h. Baterijski sklop po WLPT meritvah zmore nekje od 434 do 473 kilometrov vožnje brez postanka, medtem ko polnjenje teh na polnilnici z enosmernim tokom gre do 200 kW. To pomeni, da postanek polnjenja iz 10 na 80 odstotkov traja 32 minut.

Kot navajajo pri Mercedesu, 4,62 metra dolg in 3085 kilogramov težak G 580 ohranja odlične terenske zmogljivosti. Podvozje je od tal oddaljeno 25 centimetrov, zato brez težav zmore v 85 centimetrov globoko vodo, hkrati pa lahko po terenu zmore premagovati do 35-stopinjske bočne naklone ali pa se vzpenjati na 45-stopinjski naklon, kjer voznik že konkretno začuti gravitacijo. Vstopni kot spredaj znaša 32, izhodni pa 30,7 stopinje. Že pred časom smo spoznali nov Mercedesov izum G-Turn, ki omogoča, da se velikan na mestu zavrti, na voljo je tudi funkcija G-Steering, ki znatno zmanjša obračalni krog, da pa ta ne bi bil povsem tih je tu nova funkcija G-Roar. Kako deluje, bomo preverili ob prvem srečanju z njim. 

Avto bo kupcem na voljo konec leta v štirih različnih barvah.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7724.04.2024 14:17
Pred kakšnimi 14 dnevi se je v Bohinju “kazal” še pid maskirno folijo prav podobne ali skoraj te enake modre barve, ko sva ravno tam parkirala.
skrivo24.04.2024 21:10
S štirimi motorji, vsaj za eno kolo, bi moral ta avto na terenu pokositi vse kar so kdaj izdelali. Je pa to možno doseči le in izključno s ta pravo programsko opremo. Me res zanimajo ta pravi terenski testi.
darker25.04.2024 15:42
Top! Legenda:)
© Copyright 1999-2022 Avtomanija