Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Novo, a pričakovano
Premiera: Opel Grandland
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
23.04.2024 16:18

Opel predstavlja fotografije in podatke nove generacije največjega križanca. Prvič bo velikan na voljo tudi kot baterijsko vozilo z dosegom okrog 700 kilometrov. Na cestah ga bomo prvič opazili jeseni.

Peter Pirkovič Opel

Nemški avtomobilski proizvajalec je sredi procesa korenite preobrazbe celotne modelne palete. Naslednji v vrsti je največji Grandland. Druga generacija je tehnično postavljena na platformo STLA Medium, ki so jo Oplovci vzeli s polic koncerna Stellantis, pred tem pa so jo denimo uporabili že pri razvoju Peugeota 3008 in 5008. Daleč največ pozornosti namenjajo električno gnani različici. Čeprav tehničnih podatkov še razkrivajo, je glede na Peugeotov model 3008 jasno, da bodo na voljo tri verzije. Osnovna je opremljena s 157-kilovatnim elektromotorjem in s 73 kWh baterijo, ki po WLPT omogoča do 524 kilometrov dosega, verzija z dodatnim motorjem na zadnji osi (skupno 240 kW), štirikolesnim pogonom in z isto kapaciteto baterije pa zmore podobno velik doseg. V ponudbi bo tudi izvedba z daljšim dosegom, kar pomeni, da bo nameščen le en elektromotor na sprednji osi, z večjo kapaciteto baterije (98 kWh) pa bo možno prevoziti do največ 700 kilometrov. Grandland bo kakopak na voljo tudi s hibridnim pogonom, kjer glavno vlogo pogona vodi 1,2-litrski bencinski trivaljnik.

Nova generacija Grandlanda ni samo oblikovno spremenjena, pač pa so opazne razlike tudi v dimenzijah. Za 173 mm je križanec v novi izdaji daljši od predhodnika (skupna dolžina 4,65 metra), za 19 mm je višji (1,66 metra) in kar za 64 mm je tudi širši (1,90 metra). Nekoliko daljša je tudi jasno medosna razdalja, ki zdaj meri 2,78 metra, to pa prinaša dodatnih 20 mm več za kolena na zadnji klopi in nekoliko večji prtljažni prostor. V primeru, da je naslon zadnje klopi podrt (deli se po sistemu 40:20:40), je uporabniku na voljo 1641 litrov. Podatka o osnovni velikosti za zdaj ne razkrivajo. 

Grandland je pričakovano oblikovan skladno z njihovim trenutnim oblikovalskih jezikom. Tako kot pri nekaterih drugih manjših modelih, so tudi v tem primeru na sprednjem delu uporabili prepoznaven Oplov 3D Vizor element, prvič so osvetlili proizvajalčev logotip, žaromete pa so opremili z izboljšano LED tehnologijo Intelli-Lux Pixel Matrix HD. Omenjeni sistem vsebuje več kot 50.000 elementov (natančneje 51.200, po 25.600 na vsaki strani) za porazdelitev svetlobe z visoko ločljivostjo. Zasnova notranjosti je seveda povsem drugačna od predhodnika, a z dokaj prepoznavnimi elementi iz najbolj aktualnih Oplov. Digitalizacijo predstavlja podolgovat osrednji zaslon in digitalni merilniki, na voljo je tudi izboljšana projekcija podatkov na vetrobransko steklo, spredaj bodo za doplačilo na voljo tudi njihovi udobni AGR sedeži, ki imajo zdaj patentirano funkcijo Intelli-Seat (posebna reža zmanjšuje pritisk na trtico in zagotavlja izjemno udobje tudi med dolgimi vožnjami po avtocestah), hkrati pa so uredili za več kot 35 litrov notranjih odlagalnih prostorov. 

Avto na ceste pripelje jeseni, cen za zdaj še ni na voljo, a določeni viri navajajo, da bi se cene električnega Grandlanda lahko začela pri 50 tisočakih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo23.04.2024 16:35
Ne izgleda slabo, a pohvale gredo za električno verzijo, saj z novo platformo končno lahko naredijo resnega EVja, ki ima neko uporabno kapaciteto baterije.
SimonsenPlus23.04.2024 16:46
To bo treba v živo videti. Z boka ni slabo, niti zadaj, aktualna oplova maska mi pa ni všeč.
7even7723.04.2024 18:12
Dasiravno to seveda ni Opel, je pa na nek način zato skorajda lepši 3008 - kar je v tem konkretnem primeru verjetno plus.
jjs23.04.2024 18:18
Prav lepo. Z boka, od zadaj in, ja, v okoliščinah vedno bolj uniformno oblikovanih Stellantisovih vozil, prispeva "Vizor" izdatno k razpoznavnosti Oplovih vozil. Meni se to dopade in si ne predstavljam, da bi tudi Opel prešel na obliko nosu tipa Peugeot/Renault/Nissan/itd.
skrivo23.04.2024 23:14
Js, nemi je tudi ta stil nosu zelo všeč, v bistvu preprosto, a elegantno. Meni je to všeč, drugi imajo pa raje stil novoletne jelke, kakorkoli že, za vsak okus se danes kaj najde.
SimonsenPlus24.04.2024 06:19
@jjs@skrivo: Ne. Novoletne jelke (clio/peugeoti/qashqai) so mi grde. Ampak tole je pa pusto.. Poglejta v sosednjem članku, kako izgleda nos Dusterja. Ta oplov je pa nekako “nedodelan” (pa zame dodelan ne pomeni kičast). Sicer pa ja, hvalabogu, imamo različne okuse.
Jakec24.04.2024 08:23
Vceraj vozil novo astro...na poligonu...dizel...razocaran zelo. Serija K je bla "s" klasa oz znotraj proti temu "Peugeotu" al karkoli je ze...se mi je pa fejst kvarila ze K serija, in tut s tem novim zgleda ni kaj bolse...ze na poligonu je kazal svoje muhe...in pr 35 na uro se je konstantno zaletel v oviro,ce si vozil sam. Pr aktivnem tempomatu je bilo bolje in se ustavil...sicer sunkovito, kot octavia...docim ko corolla hybrid ni imela v nobenem nacinu prav nobenih tezav in tudi v navadnem nacinu se pred oviro ustavila nezno...kakorkoli, tut dizelski motor je nagravzno roptal, bremze so odpovedovale, senzorji so metali fail napako (kako znano)...skratka, malo pleha malo zice evo opelice
Bacco24.04.2024 09:17
Meni vizualno niti ni tako slab. Z nekim normalnim dizlom ali bencinarjem bi bil čisto spodoben nakup, tako pa bo verjetno bolj eksotika na cestah.
klemens24.04.2024 13:37
Lahko bi bil tudi DS. Kitajsko oblikovanje. Mogoče barva pokvari vtis.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija