Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električni Maserati za veter v laseh
Premiera: Maserati GranCabrio Folgore
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.04.2024 22:15

Maserati je predstavil novi kabriolet, ki je obenem eden redkih z elektrčnim spustom strehe na trgu. GranCabrio Folgore, je kabrio različica obstoječega GranTurismo Folgore, s katerim si med drugim deli tudi pogon.

Urša Prosenjak

Pogonski sklop vključuje tri motorje s trajnimi magneti z radialnim tokom, vsak s svojim inverterjem iz silicijevega karbida, dva na zadnji osi in eden na prednji. Vsak lahko proizvaja do 300 kW moči, kar pomeni teoretično najvišjo moč 900 kW, vendar baterija ne more zagotoviti tolikšne moči. Namesto tega je v načinu MaxBoost najvišja moč 610 kW.

Litij-ionska baterija v obliki črke T je nameščena med in za potniki, kar avtu omogoča klasične proporce GranCabrio, ki bi jih verjetno pokvarila debela baterija, nameščena v tleh. Baterijski paket  ima kapaciteto 92,5 kWh, kar pomeni 83 kWh uporabne kapacitete. Maserati omejuje najvišjo polnilno napetost in morda tudi najmanjšo izpraznitveno napetost vsake celice, kar naj bi predvidoma podaljšalo življenjsko dobo baterije.

Z regenerativnim zaviranjem lahko baterija za kratek čas absorbira 400 kW, sicer pa se na polnilnici z močjo 270 kW od 20 do 80 odstotkov napolni v 18 minutah. Ker je videti, da se pri Maseratiju zavedajo nedostopnosti polnilnic, ki podpirajo 800-voltno arhitekturo, so avtu dodali DC Booster, ki deluje kot pretvornik DC-DC, ki je lahko spremeniti nižjo napetost iz starejše postaje v 800 in več voltov, potrebnih za polnjenje Folgorejevega paketa. Z uporabo tega sistema se lahko polni pri 50kW.

Pogon ima sicer še več zanimivih možnosti, med drugim ima avto lopatice za prilagoditev stopnje regeneracije in sistem, ki vozniku sporoči, kdaj naj regenerira in kdaj naj zavije, da poveča razpoložljivi doseg avtomobila, ki naj bi po ciklu WLTP znašal okoli 450 kilometrov.

Cena novega Masetatijevega kabrioleta še ni znana, prav tako ni podatka o njegovem prihodu v prodajne salone.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar19.04.2024 08:19
Zanimivi so ti proizvajalci...vlozijo milijone v nov avto, potem pa kao ne vedo koliko bo njegova cena.
Bacco19.04.2024 08:21
Še eden iz rubrike "le zakaj ga nihče ne kupi, pa tako dobro smo si ga zamislili". Sicer pa lep avto.
skrivo19.04.2024 21:42
Lep avto, ampak pri bateriji so zajebali. Če že delaš 800V baterijo, moraš imeti s kontaktorji interno vsako polovico baterije priključiti vzporedno in potem tudi na 500V polnilnicah fila hitro; začetniška napaka.. No na 1000V polnilnicah pa seveda filanje leti.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija