Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
To je posebna delavnica za vzdrževanje in obnovo baterij
Investicije
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.04.2024 06:21

Pobliže smo si ogledali majhno delavnico, kjer se bodo v prihodnje izvajala popravila baterijskih akumulatorjev osebnih in gospodarskih vozil znamk skupine Emil Frey. Vrednost investicije je ocenjena na 350 tisoč evrov.

Peter Pirkovič Žiga Intihar

Pred dobrim mesecem so pri družbi Autocommerce predstavljali načrt gradnje novega centra za tovornjake in avtobuse v občini Log-Dragomer. Že takrat so napovedali, da bodo obstoječi center v Ljubljani nekoliko prenovili in v sklopu tega odprli kompetenčni center za baterije. Po besedah Rasta Oderlapa, ki vodi omenjeno družbo, je njihov načrt postati vodilni v panogi oskrbe vseh vrst litij-ionskih baterij za osebna in tovorna električna vozila ter zagotoviti zanesljive rešitve za baterijske sisteme. Ne glede na znamko in tip vozila. A pri tem je potrebno poudariti, da bodo za ostale znamke morebitna popravila in vzdrževanje baterijskih sklopov za njih zanimiva šele izven tovarniške garancijske dobe. Torej, po 8 letih, kolikor znaša doba večine avtomobilskih znamk. 

Posebna delavnica deluje v prostorih omenjene družbe, kjer je vzpostavljen servisni center za tovornjake in avtobuse skupine Mercedes-Benz. Prostor je kakopak fizično ločen od ostalih delavnic, ni velik, saj gre za nekakšen laboratorij, kjer različna dela izvaja le po en specialist naenkrat. Ta ima na voljo vso potrebno opremo in specialna orodja, ki se uporabljajo za takšna zelo zahtevna dela, v prihodnje pa bodo v neposredni bližini namestili še posebno mostno dvigalo z dolžino 22 metrov, širino pet metrov in nosilnostjo kar 3 tone, ki omogoča varno delo z baterijami nameščene na strehah avtobusov. Laboratorij ima hkrati zelo visoko stopnjo zaščite. V primeru požara se samodejno najprej aktivira Bonpetov sistem za gašenje, ki vsebuje posebno vodno raztopino z učinkovitim gašenjem ognja, ohlajanjem baterije in preprečevanje ponovnega vžiga. Obenem so poskrbeli še za ustrezen sistem prezračevanja, ki se v primeru vžiga baterije aktivira na maksimalno moč, vgrajen pa je tudi zadrževalni bazen za onesnaženo požarno vodo, da ta ne izteka v okolje.

Za opravljanje teh zelo zahtevnih del so vzpostavili ekipo visoko specializiranih zaposlenih z obsežnim znanjem o baterijski tehnologiji. Ti strokovnjaki so opremljeni za obravnavo številnih vprašanj od diagnostike do popravil in obnove litij-ionskih baterij obeh tipov, NMC in LFP. Hkrati so ti pridobili tudi zahtevane certifikate za vse avtomobilske znamke, ki jih zastopa skupina Emil Frey. V načrtu je pridobivanje ustreznih certifikatov tudi za vse ostale avtomobilske znamke. Dodatno imajo zaposlenega tudi voznika za ADR prevoze, ki bo skrbel za varne prevoze, kar je zaradi nevarnosti izteka kisline še posebno pomembno pri okvarjenih baterijah. Baterije bodo v času čakanja na popravilo ali prevzem varno shranjene v zunanjem skladišču za baterije v  pokritih in ognjevarnih ograjenih regalih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija