Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pri Peugeotu so ustvarili digitalnega prodajnega svetovalca
Novi pristopi
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.03.2024 13:07

Razvoj oziroma uporaba umetne inteligence je v zadnjem času v izjemnem porastu. Po novem se tega poslužujejo tudi pri prodaji avtomobilov, kar so na zanimiv način pokazali pri slovenski izpostavi Peugeota.

Peter Pirkovič Iprom, Peugeot, Žiga Intihar

Avtomobilska industrija se nenehno spreminja. Iskanje novih in učinkovitih prijemov za povečanje prodaje je nekakšna stalnica marketinških in prodajnih oddelkov pri proizvajalcih, zastopnikih in na koncu verige tudi pri trgovcih. Tistemu z najbolj izvirno idejo se trud bogato poplača. V primeru najnovejšega pristopa slovenskega zastopnika za vozila Peugeot o uspehu za zdaj še ne moremo govoriti, ker je ideja še preveč sveža in se iz dneva v dan dopolnjuje. Je pa zanimiva in vsekakor izvirna.

Kako uporabiti umetno inteligenco pri prodaji

Splet še vedno ostaja prvo orodje kupcev pri preverjanju najrazličnejših informacij o novem izdelku, a uporaba različnih brskalnikov potencialnega kupca včasih že v začetku poizvedovanja odvrne, saj je na več mestih ogromno število podatkov. In na tej točki se pojavi možnost uporabe umetne inteligence oziroma AI (Artificial Inteligence), ki vse skupaj poenostavi. Da bi lažje razumeli delovanje, smo se na kratko obrnili na Simona Cetina, pionirja digitalne trženjske industrije. Možakar o delovanju in razvoju umetne inteligence veliko ve, a hkrati poudarja, da je to področje večni poligon za učenje.

Simon Cetin, ustanovitelj in solastnik podjetja Iprom ter ustanovitelj laboratorija Retoba

Cetin je pred časom ustvaril svoj lastni laboratorij za avtoregresivne pogovorne sisteme Retoba in v njem zdaj razvil Peugeotovega digitalnega prodajnega svetovalca, ki trenutno ve tako rekoč vse o novem Peugeotu 2008. Avtoregresivni pogovorni sistem je pravzaprav učena beseda za pogovornega svetovalca (Chat Bot), ki ga nadgrajuje s podatki in dejstvom, da digitalni lik zna na pravi način komunicirati z resnično osebo za računalnikom. »Jaz ustvarjam karakter na način, da odraža esenco blagovne znamke,« pove Simon Cetin. A pri tem ne pozabi omeniti dejstva, da je potrebno digitalnega svetovalca naučiti tudi nekakšne kreativnosti. V preteklosti se je namreč srečal z uporabniki, ki so pogovornega bota želeli zlorabiti oziroma od njega izvedeti povsem drugačno vsebino, v takem primeru pa mora ta znati pravilno odreagirati. Spoštljivo in prijazno. Tudi to je del omenjene kreativnosti. Kot nam pove Cetin, bot za svoje delovanje uporablja model GPT 4 – Open AI, ki je v tem trenutku najbolj zmogljiv veliki jezikovni model na trgu.

Zanimiv klepet in nekaj novih spoznanj

Seveda tudi sam poskusim postaviti nekaj najbolj osnovnih vprašanj o prenovljenem modelu 2008. Ker sem o njem že dobro poučen, me vseeno zanima s kakšnimi odgovori mi bo postregel. Vprašam ga na primer, kaj predstavlja znamka Peugeot, kaj pomeni i-Cockpit ali pa kako velik je prtljažnik. Vsi odgovori ponujajo natančne razlage in niso predolgi. Zanimivo. Gremo dalje. Povem mu, da imam 25 tisoč evrov in kaj naj s tem kupim? Odgovor: Za 25.000 € lahko izbereš moj model Allure 1.2 PureTech 130 EAT8 z samodejnim menjalnikom, ki stane 25.350 €. Natančno mi razloži, kako velika kolesa ima in koliko porabijo bencinski motorji. Ker hočem še bolj natančno spoznati 2008, me zanima, koliko torb spravim v prtljažnik. Odgovor: Kot Peugeot 2008 ponujam prostorno prtljažno kapaciteto 434 litrov, ki se lahko poveča na 1467 litrov, če preklopiš zadnjo sedežno klop. Glede na velikost tvojih torb, bi rekel, da lahko v prtljažnik zložiš precej torb. Če so tvoje torbe velikosti standardne ročne prtljage za letalo (55cm x 40cm x 20cm), bi lahko v prtljažnik zložil približno 10 takšnih torb. Seveda je to le ocena in dejansko število lahko variira glede na obliko in velikost torb.  

Skratka pogovor zna biti izjemno zabaven in v večji meri za potencialnega uporabnika tudi precej koristen. Z vami komunicira v prvi osebi ednine in daje kratke, jedrnate in neposredne, predvsem pa točne čim bolj odgovore glede novega modela. Prednost je tudi v tem, da njegovo znanje lahko presega informacije, ki jih v realnem času ponudi trgovec v prodajnem salonu.

Od ideje do realizacije

Kot pravijo pri Peugeotu je ideja za nastanek nove oblike nastala na enemu od skupnih sestankov z agencijo Iprom, katere ustanovitelj in solastnik je prav Simon Cetin. Slednji, ki večino časa posveča svojemu laboratoriju Retoba, je za začetni razvoj aplikacije porabil več kot 150 ur dela, a ker so začetni odzivi uporabnikov zelo dobri, bodo idejo zelo verjetno prepoznali sodelavci iz ostalih podjetij, ki delujejo pod okriljem Emil Freyja, pove Gregor Draksler, direktor oglaševanja in marketinga pri podjetju P Automobil Import. »Do danes je 2008 chatbot opravil že skoraj dva tisoč pogovorov in odgovoril na skoraj 9 tisoč vprašanj. Smo zagotovo prva avtomobilska znamka v Sloveniji, ki je lansirala tovrsten chatbot na spletu«, dodaja Draksler. Pogovor z njim je mogoč z obiskom spletne strani omenjene avtomobilske znamke.

Gregor Draksler, direktor oglaševanja in marketinga pri podjetju P Automobil Import
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar20.03.2024 14:11
Te "digitalne svetovalce" in robotske odgovore bi bilo treba prepovedat, ker si z njimi ne mores nic pomagat. Sploh pri letalskih prevoznikih je nastal velik problem, ker doktoriras preden prides do nekega kontakta oz. pogovor z dejansko osebo. Taksne osnovne podatke ki ti jih robot odgovarja pa itak najdes na googlu oz. njihovi spletni strani.
jjs20.03.2024 16:53
Imaš prav, so čisto zanič. Bili. Danes so za korak boljši in z vsakim novim vprašanjem/odgovorom boljši. In jutri se bomo mi sami navadili ne zastavljati vprašanj, ki jih AI ne bi znala ogovoriti in biti zadovoljni s tem, kar zna. Glej strojne prevode. Ali se danes še kdo sekira, če piše, da je neka oseba "izginila iz zaslonov" ali če so v prevodenem članku zamešani pojmi Gruzija, Georgija in kralj Jurij? Nihče.
jjs20.03.2024 18:44
No fajn, zdaj že sam pišem kot digitalni svetovalec - mislil sem napisati, "ali se danes kdo sekira... če so v prevedenem članku zamešani pojmi Gruzija, Georgia in kralj Jurij..."
klemens20.03.2024 19:52
Se strinjam z Makaronarjem, če nas kaj zanima uporabimo gulugulu. Lani je kolega kupoval nov avto in je potem spraševal AI - Chat gpt, kateri je boljši Peugeot ali Škoda in je ven metalo same diplomatsko korektne odgovore pa nič konkretnega povedano. V glavnem brezveze.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija