Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kaj smo doživeli in kaj prinaša leto, ki je pred nami
Pogled v preteklost in prihodnost
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.12.2023 16:40

Avtomobilski posel je iz leta v leto bolj intenziven za vse deležnike. Za trgovce, kupce in nenazadnje tudi za nas, ki ga spremljamo.

Peter Pirkovič

Za nami je še eno pestro leto dogajanja na avtomobilskemu parketu. Čeprav uradnih številk registracij za celotno letošnje leto še nimamo, je bolj ali manj jasno, da se prodajna krivulja ne strmo vzpenja. Tako na celotnemu evropskemu kot tudi na slovenskemu trgu je čutiti ohlajanje kupcev, popolnoma prazni pa so bili prodajni saloni tudi v zadnjih dneh tega meseca. To je nekoliko v nasprotju z navadami preteklih let, ko so v tem času prevladovali predvsem nakupi s strani pravnih oseb. Ocenjuje se, da bo v letošnjem letu registriranih tik pod 50 tisoč novih osebnih avtomobilov (leto 2022 – 46.339 vozil), razlogi za nizke prodajne številke pa tičijo predvsem v inflaciji in posledičnemu dvigovanju cen novih avtomobilov, močno pa se je podražil tudi denar. Namreč, večina prodaje pri nas poteka preko različnih oblik financiranj.

Po statistiki prvih 11 mesecev letošnjega leta je Octavia med kupci najbolj priljubljen avtomobil. Registriranih je bilo 1622 primerkov.

Poslovanje z dobičkom

Slabo vzdušje na terenu še ne pomeni, da so avtomobilisti poslovali slabo. Ravno nasprotno. Pravzaprav bo za mnoge to še eno leto finančnih rekordov. Denimo, šef Porsche Slovenija Danilo Ferjančič, je za poslovni časnik Finance povedal, da bodo poslovanje v letu 2023 še nekoliko izboljšali in posledično presegli dobiček, ki je v letu 2022 znašal nekaj več kot 23 milijonov evrov. Omenjeno podjetje, ki ima pod svojim okriljem blagovne znamke Audi, Škoda, Volkswagen in Volkswagen Gospodarska vozila ter Seat in Cupra, bo letošnje leto zaključilo s prodajo 17.700 novih avtomobilov. Tako pri omenjenemu podjetju kot pri drugih trgovcih v Sloveniji skupni imenovalec dobrega finančnega poslovanja temelji predvsem na prodajnih pogodbah iz leta 2022, ko je na trgu zaradi težav v verigi dobaviteljev prihajalo do zastojev proizvodnje v večini tovarn po svetu, posledično pa je bilo povpraševanje večje od ponudbe. Trgovci so v tistemu času prodali tako rekoč vse kar so dobili in to brez popustov, hkrati pa so se osredotočali na sklepanje pogodb, ki so se v mnogih primerih prenesle globoko v letošnje leto. V zadnjih mesecih, ko se je trg ohlaja, so se popusti na cenike vnovič vrnili. Še ena posebnost izstopa v letošnjem letu. Zaradi višjih cen novih avtomobilov, cveti trg rabljenih vozil iz uvoza. Letos bo prvič registriranih kar 38 tisoč uvoženih rabljenih vozil, kar je 44 odstotkov vseh prvič registriranih vozil pri nas.

Danilo Ferjančič, direktor podjetja Porsche Slovenija, ki bo letošnje leto zaključilo s prodajo več kot 17 tisoč novih avtomobilov.

Opažati je, da se nakupne navade zelo spreminjajo in da avtomobilski trgovci iščejo različne prodajne poti. Lastništvo avtomobila že nekaj časa ni prioriteta končnega kupca, zato se počasi rojevajo nove oblike mobilnosti. Toyota se bo v letu 2024 še bolj intenzivno posvetila projektu Kinto za kratkoročne in dolgoročne najeme vozil, medtem ko se prodaja novih avtomobilov zelo počasi že seli na splet. Dober primer je znamka Citroen, kjer nakup električnega Amija kupec lahko v celoti uredi preko spleta. Digitalizaciji veliko poudarka namenjajo tudi pri znamki Porsche in jasno pri Tesli, medtem ko so se pri Emil Freyu odločili organizirati svoj lastni dinamični avtomobilski salon. V nekaj dneh so na Vranskem gostili preko 6 tisoč obiskovalcev, ki so lahko spoznavali njihovih 12 blagovnih znamk. 

Utrinek z junijskega dinamičnega avtomobilskega salona na Vranskem. Organiziralo ga je podjetje Emil Frey.

Ena znamka predstavlja skoraj tretjino trga

Preboja električnih avtomobilov še vedno ni na vidiku. V Sloveniji bo sicer letos prodaja teh boljša kot lani. S slabih 2300 vozil, se bo prodaja povzpela na okrog štiri tisoč avtomobilov. Za največji šok na globalni ravni je letos poskrbel Elon Musk, ki se je čez noč odločil konkretno poceniti svoje izdelke. Ta poteza je močno učinkovala tudi pri v Sloveniji. Teslin ljubljanski trgovec se je utapljal v naročilih in predajah avtomobilov. Samo v mesecu marcu je bilo registriranih 224 primerkov Model Y, v prvih enajstih mesecih pa je ta znamka v Sloveniji zabeležila kar 1279 registracij. Skoraj tretjina trga električnih avtomobilov v Sloveniji. To na nek način kaže, kako močan je marketing kalifornijskega podjetja in kako težko se na spremembe odzivajo uveljavljeni avtomobilski velikani. Dejstvo je, da je večina električnih avtomobilov v Evropi še vedno predragih, določen del teh istih izdelkov pa se denimo na Kitajskem prodajajo občutno ceneje. Dober primer so Volkswagnovi električarji. Da imajo avtomobilski trgovci v svojih rokah škarje in platno, kaže tudi dejstvo, da lahko cene zelo konkretno spuščajo. Slovenija je še ena tistih držav, ki ohranja subvencije za nakup električnih vozil. Najvišja spodbuda 6500 evrov je za tiste avtomobile, ki niso dražji od 35 tisočakov. Pod to cenovno mejo so se v zadnjem času denimo znašli Cupra Born, Citroen e-C4X in Opel e-Mokka. Vstopna cena teh se je v preteklosti gibala okrog 40 tisoč evrov. Pred dnevi je v javnosti odmevala novica, da je Nemčija opustila subvencije za električna vozila, zato bi se utegnilo zgoditi, da bodo podobne poteze vlekli tudi naši oblastniki.

Bogata bera novih in prenovljenih modelov

Leto, ki je pred nami, bo z vidika novosti vsebinsko zelo pestro. Predstavniki avtomobilskih znamk v Sloveniji napovedujejo prihod lepo bero novih in prenovljenih modelov, tako z električnimi, bencinskimi, hibridnimi in nenazadnje tudi z dizelskimi motorji. Izpostavljamo nekaj najbolj odmevnih. Meseca maja bomo na slovenske ceste pospremili novo tretjo generacijo izjemno priljubljenega Dacie Dusterja. Prvič bo ta na voljo s hibridnim pogonom, v ponudbi pa ne bo več dizelskega motorja, ki je v zadnjih letih predstavljal večinski delež prodaje. Z veliko več pričakovanji bomo spremljali februarsko prvo premiero Renaulta 5, ki ga bo poganjal električni motor, medtem ko bodo slovenski kupci prvi stik z njim navezali meseca oktobra. Iz Renaulta tik pred poletjem prihaja še veliki kupejevski križanec Rafale, kmalu zatem pa napovedujejo še prihod električnega Scenica. Pri Citroenu bo sredi prihodnjega leta čas uvedbo nove generacije C3 in sicer z električnim pogonom, katere cena naj bi znašala okrog 23 tisočakov, medtem ko pri Peugeotu nestrpno pričakujemo pozno spomladanski prihod popolnoma novega križanca 3008.

Pri Toyoti je prvih mesecih prihodnjega leta vse nared za prihod novega terenskega orjaka Land Cruiserja, pri Hyundaiju se pripravljajo na novo generacijo oblikovno zelo drugačnega Santa Feja (sredina leta), pri Mercedesu naj bi junija v svoje prodajne salone dobili električnega velikana z oznako G, znamka Audi za mesec junij napoveduje model Q6, istočasno pa bodo pri Škodi dobili prenovljena modela Kodiaq in Superb (oba tudi z dizelskim motorjem), mesec kasneje pa se bo slovenski javnosti predstavila še prenovljena Octavia. Bogato dogajanje napovedujejo tudi pri znamki Cupra, ki se proti koncu leta pripravljajo na prihod hibridno gnanega Terramarja in električnega Tavascana, sredi leta pa bo pozornost nase vlekel še prenovljeni Formentor. Pri Volkswagnu bodo veliko poudarka namenili novemu električnemu potovalniku ID.7 (januar), pa novi generaciji Tiguana (april), Passata Variant (marec) in Transporterja (konec leta), pri Volvu je vse nared za prihod novega električnega EX30 (februar) in EX90 (jesen), znamka Porsche ukinja klasičnega Macana in ga nadomešča z novo izdajo na električni pogon (sredina leta), pri BMW-ju bodo kupce nagovarjali z novim X2 (spomladi), proti koncu leta pa še z novim M5. Tudi v karavanski izvedbi.

Kitajci trkajo na vrata

V letu 2023 je bilo na nek način prelomno zaradi prvega resnega vstopa kitajske avtomobilske znamke. To je bila znamka MG, ki je v prvih enajstih mesecih zabeležila 757 registracij. Večina je pripadala cenovno ugodnemu modelu ZS. Pred dobrim mesecem smo na trg pospremili tudi znamko Geely, kmalu zatem sta se pri nas pojavili še znamki Voyah in Forthing, slišati pa je, da naj bi bilo vse nared za začetek prodaje znamke BYD. Predstavniki slednje so pred nekaj dnevi sporočili, da bodo na Madžarskem gradili svojo prvo evropsko tovarno. Kitajci so brez dvoma zelo pomemben igralec na avtomobilski sceni, saj imajo glede Evrope zelo velike apetite, kupcem pa za razliko od ostale konkurence ponujajo precej bolj sprejemljivo ceno. In prav cenovna politika teh izdelkov se je znašla pod lupo Bruslja, saj so pri Evropski komisiji prepričani, da so nizke cene plod občutnega subvencioniranja s strani kitajske vlade. Zanimivo bo spremljati sago, saj bruseljski uradniki, v primeru potrditve očitkov, napovedujejo dvig carin na uvoz kitajskih avtomobilov. Če bo do tega prišlo, potem je jasno, da sledijo povračilni ukrepi. Saj veste, da večina baterij evropskih avtomobilov izvira s Kitajske?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil27.12.2023 00:07
Kaj pa Lexus LBX v februarju?
klemens27.12.2023 00:30
Mislim, da LBX oz. Yaris cross z Lexus značko, ne bo ustavila padanja prodaje Lexusa v EU. Lexus je kar veliko izgubil, ko nima razen NX-a nič pametnega za ponudit. Tudi LM ne bo prinesel kakšnega uspeha.
jjs27.12.2023 07:38
Ne vem, ampak mene bi, recimo, LBX zanimal. Testi kažejo, da je precej udobnejši od Yaris Cross, velikost je to, kar rabim, ni grd kot drugi Lexusi, notranjost (zlasti položaj zaslona) se mi bistveno bolj dopade kot v Toyotah zadnjih generacij in, kot kaže, se SUV obliki avta počasi ne bo dalo več izogniti. Prodajna predvidevanja pa so za EU+UK morda res nekoliko optimistična.
alfafil27.12.2023 10:40
Klemens, če je TT Octavia z Audijevo značko, potem ja. Mene LBX tudi zanima. Za podoben denar (elegant paket) pride podobno kot C-HR 1,8 C-lub, ima pa več opreme (gretje sedežev...) podobne zmogljivosti, kuferang, boljše materijale. Slabost je lahko sedenje zadaj, čeprav mi ni toliko pomembno in dražji servisi izključno v Ljubljani. Aichi, nekateri portali so že objavili cenike in prve vtise.
klemens27.12.2023 11:07
Za Nemčijo...https://www.lexus.de/customer/reserve/lbx
alfafil27.12.2023 11:21
Tudi pri nas so eni že objavili cenik.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija