Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Leteča vitrina
Fiat 7002
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.11.2023 11:19

Fiat je znan po marsičem, tudi po vlakih in letalih, pa seveda helikopterju, ki je bil videti kot vitrina za kozarce.

Artur Švarc

Fiat 7002 je bil eksperimentalni helikopter, znan po drugačnem pristopu pogona, pa tudi svoji izjemno nenavadni (grdi) obliki. Namenjen je bil tako prevozu potnikov kot tovora.

Fiat G.91 je bil zelo uspešen izdelek Fiatovega letalskega oddelka in panevropski podzvočni lovski bombnik. Na drugi strani se je Fiat lotil tudi helikopterja. Projekt je naročilo italijansko ministrstvo za obrambo 1959, Fiat pa je za kabino uporabil ploščate površine, zaobljene spredaj in zadaj, ravno dno, smešen in kratek rep z vgrajenim rotorjem in dvokraki glavni rotor, ki ga ni poganjal motor, pač pa šobe na stisnjen zrak, nameščene na koncu lopatic. Sistemu pogona se reče tudi cold jet, stisnjen zrak pa je proizvajal Fiat 4700, turbogenerator, nameščen v zadnjem delu kabine. Od tam je stisnjen zrak iz kompresorja prihajal po vodih znotraj lopatic do šob, ki so potem zavrtele rotor.

Goriva je bilo za 525 litrov, dovolj za doseg 300 kilometrov. Inovativni helikopter je letel s potovalno hitrostjo 135 km/h in dosegel 3400 metrov višine. Za pristajanje je reč uporabila dvojne sani, nameščene pod trupom. V kabini je bilo mesta za dva pilota in pet potnikov. Zaradi aluminijaste konstrukcije je bil zelo lahek in je tehtal le 600 kilogramov.

Edini prototip je prvič poletel januarja 1961, izkazal se je z izjemno okretnostjo, potem pa je vse skupaj odšlo v pozabo leta 1963. Od tu naprej se je Fiat posvetil razvoju trisedežnega helikopterja za visoke hitrosti s potisnim propelerjem, 7005, ki pa je ostal le na papirju, ko se je Fiat 1967 odpovedal helikopterjem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
odbiti_val20.11.2023 14:47
Multipla med helikopterji :)
© Copyright 1999-2022 Avtomanija