Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nov igralec na področju souporabe vozil in pri distribuciji elektrike
Širitev programa
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.10.2023 12:38

Vodilni pri družbi Porsche Slovenija napovedujejo zelo konkretne korake pri razvoju znamke Moon. Gre za pilotne projekte, ki bi se ob morebitnem poslovnemu uspehu širili tudi v ostale evropske države.

Peter Pirkovič

Moon je znamka elektromobilnosti, ki so jo pri zastopniku blagovnih znamk Audi, Volkswagen, Škoda, Seat in Cupra zagnali v letu 2019. Opaznejše poslovne premike so zabeležili v zadnjih dveh oziroma treh letih, saj je bilo poslovanje te blagovne znamke vezano tudi na prodajo električnih avtomobilov. Teh je v ponudbi omenjenih znamk čedalje več (njihova prisotnost bo v prihodnje še številčnejša), čeprav preboja pri prodaji električnih avtomobilov še ni bilo, priznava prvi mož Porsche Slovenija Danilo Ferjančič. Iz lanskih nekaj več kot 2200 avtomobilov, se bo letošnja končna številka vrtela okrog 4 tisoč novih električnih vozil, kar je le 8 odstotkov celotnega trga.

Ne glede na to se morajo za potrebe uporabnikov nenehno razvijati in prilagajati trendom. Trenutno imajo nekaj več kot 1200 aktivnih uporabnikov kartice oziroma aplikacije Moon, ki v zadnjih nekaj mesecih opravijo okrog 1600 polnjenj. Nedavno so uredili, da bodo njihovi uporabniki lahko polnili tudi na Petrolovih polnilnicah, pripravlja pa se možnost, da bi uporabniki polnjenje plačevali brez predhodnih registracij z aplikacijo, kar v praksi pomeni, da bo uporabnik za polnjenje potreboval le pametni mobilnik in kreditno kartico. Za tiste, ki bivajo v hišah in vozijo električni avtomobil, ponujajo celovito rešitev – sončno elektrarno, baterijski hranilnik (8-10 kWh) s hibridnim razsmernikom, novo generacijo električne polnilnice in pametni sistem energetskega upravljanja Optimoon.

Razvoj znamke gre tudi v drugo smer in sicer v souporabo električnih vozil. V ta namen so v sodelovanju s sestrskim podjetjem Porsche Finance Group v poslovni coni pri Komendi postavili nekakšen mobilnostni Hub, kjer imajo podjetja možnost najema električnih vozil za kratek čas ali konec tedna. Urni najem Volkswagna ID.3, ID.4 ali ID.Buzza denimo stane od 7 do 9,5 evra (vključenih 30 km), cena celodnevnega najema se giblje od 38 do 48 evrov (vključenih 200 km), izposoja omenjenih vozil za celoten konec tedna pa bo podjetje stalo od 74 do 84 evrov, s katerim bo uporabnik lahko prevozil 200 kilometrov. V prihodnjih nekaj mesecih bodo pozorno spremljali razvoj tega projekta, ki ga nameravajo širiti še na druge lokacije, vse pa je pripravljeno, da bi v souporabo vključili tudi ostale običajne uporabnike.

Največja novost znamke Moon je ideja o energetski skupnosti, ki so jo poimenovali coMOONity. Gre za poseben projekt, v katerem družba Porsche Slovenija posredno vstopa tudi na trg distributorjev električne energije. Danilo Ferjančič pravi, da so v štirih letih zgradili celovit ekosistem, pri tem pa niso mogli vplivati na dobavo elektrike. Zato so se zdaj povezali s podjetjem NGen, ki predstavlja enega od ponudnikov energije z bogatimi izkušnjami na področju prožnosti in trgovanja z elektriko. Sistem CoMOONity deluje na podlagi dejstva, da je vključenih več različnih uporabnikov (nova naselja z več pametnimi hišami), kjer bi pametnim upravljanjem v oblaku uravnavali viške in manke električne energije v določenem trenutku. Podrobnosti o cenah in začetnem vložku še niso znane, so pa napovedali, da bodo uporabnikom ponudili ugodne pakete, kjer bo uporabnik udeležen pri prihodkih iz zagotavljanja prožnosti. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn15.10.2023 21:11
Tole je že nekaj časa v coni in se ne spomnim, da bi kadarkoli, ko sem se peljal mimo (pa to ni malokrat), da bi kakšen avto manjkal oz. bil v uporabi - vedno so vsi trije: ID.3, ID.4 in ID.Buzz. Bi bilo zanimivo slišati s strani ponudnika, koliko to uporabljajo tisti, ki imajo firme v tej coni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija