Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prvič v živo na štiri oči z novim Santa Fejem
V Hyundaijevi tovarni
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.09.2023 11:46

Ko smo z novinarskimi kolegi nedavno obiskali Hyundaijevo tovarno na Češkem, so nam predstavniki omenjene znamke pripravili manjše presenečenje. Le dober mesec po svetovni premieri sem imel priložnost, da sedem za volan nove generacije Santa Feja.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Že prve tovarniške fotografije so nakazovale, da gre za popoln oblikovalski odmik od trenutno še aktualnega modela, zato smo z zanimanjem čakali na priložnost, da SUV velikana srečamo v živo in ga ocenimo še z druge plati. Ni trajalo dolgo, saj so nam tega pokazali v sklopu obiska tovarne in preskusne vožnje Kone Electric. V posebni sobi v preddverju tovarne sem si ga lahko zelo natančno ogledal od blizu, za prve preskusne kilometre pa bo ta na voljo šele prihodnje leto. Nenazadnje, ni šlo za klasično predstavitev modela, ampak samo za nekakšno pokušino pred tisto pravo promocijo, ki jo bo marketinški oddelek zagnal čez nekaj mesecev. K nam ta prihaja šele sredi prihodnjega leta.

V živo je Santa Fe videti še kanček bolj drzno, saj to ni več tisti Santa Fe, ki smo ga poznali zadnjih nekaj generacij. Če kje, potem se pri Hyundaiju zelo resno zavedajo, da oblika naredi najboljši prvi vtis pri kupcih. Ta ima povsem novo škatlasto zasnovo karoserije, po prvem srečanju v živo pa lahko zatrdim, da je sprednji del oblikovalsko zagotovo zadetek v polno, kjer so eksperimentirali s posrečeno grafiko LED dnevnih luči, pri zadku pa se zdi, da so oblikovalci malenkost izgubili tisto nit. Enakega mnenja so bili tudi ostali kolegi. Zadek morda velja za najbolj neskladen del celotnega avtomobila, čeprav so ga po vzoru sprednjega dela prav tako opremili s prepoznavno LED grafiko in mu namenili velik napis Santa Fe. Velika prtljažna vrata, ki se s pomočjo elektrike dvignejo dovolj visoko in lahko služijo tudi kot kratkotrajno zavetišče pred dežjem, vodijo do zajetnega 725-litrskega prtljažnega prostora (skoraj sto litrov več od predhodnika). V njem se skrivata še dva dodatna sedeža tretje vrste, ki se v svoj položaj postavita v dveh potezah. Ta dva sta primerna za prevoz odraslih na kratke razdalje ali pa za otroke, dostop do njih pa je omogočen mimo vzdolžno pomične klopi v drugi sedežni vrsti, ki se deli v razmerju 60:40.

Korejec v dolžino meri 4,83 metra, širok je 1,9 metra, visok 1,72 metra, medtem ko razdalja med sprednjo in zadnjo osjo znaša 2,81 metra. Nataknjena ima 21-palčna kolesa, kupci pa bodo lahko izbirali med 10 barvami zunanjosti.

Z velikim zanimanjem sedem še za volan, kjer me pričaka popolnoma novo okolje, s skrbno izbranimi materiali in na prvi pogled zelo natančno končno izdelavo. Po vzoru ostalih bratov je tudi ta dobil velik ukrivljen prikazovalnik, z dvema 12,3-palčnima zaslonoma, nov je volan, na prvi pogled zelo uporabno pa je zasnovan sredinski greben. Slednji ima urejeno zares veliko odlagalno mesto za mobilnike (obenem je tudi prostor, kjer se telefoni brezžično polnijo) in za pijačo, pod naslonom za roke pa se skriva še en dodaten predal. Na sredinskemu delu armaturne plošče so uredili prostor za dodaten 6,6-palčni zaslon za upravljanje klimatske naprave, v plus pa mu štejem tudi dejstvo, da so razvojniki ohraniti kar nekaj fizičnih gumbov in stikal. Digitalizacija upravljanja pri Sante Feju je šla še korak dlje, saj ta omogoča posodobitve večine sistemov na daljavo, brez obiska servisnega mesta, obenem pa so inženirji uredili še možnost, da klasični ključ uporabnik nadomesti z digitalnim.

Na koncu srečanja odprem še sprednji pokrov. Pod njim je vgrajen bencinski 1,6-litrski bencinski štirivaljnik in dodatna električna pogonska enota. V Evropi bo Santa Fe na voljo kot klasični hibrid ali pa kot priključni-hibrid. Podrobnejših tehničnih podatkov pri Hyundaiju še niso posredovali, bodo pa vrednosti verzije z oznako PHEV zagotovo izboljšane v primerjavi s predhodnikom. Vključno s kapaciteto baterijskega zalogovnika. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7725.09.2023 12:20
Zanimiv avto, sploh spredaj s stiliziranim "H(yundai)" LED podpisom takorekoč zelo izviren in znotraj lepo urejen! Medtem, ko se nekateri malodane in skorajda že kar "zatekajo" k televizijskim zaslonom sredi armature, se (tudi) pri prihajajočem Santa Fe-ju lepo vidi, da se da povsem normalno in umirjeno priti "ćez" z normalnim, pa tule tudi nekoliko ukrivljenim panelom. Pohvalim. No, malček me pa zmoti zadek - nezgrešljivo me želi spomniti na - k sreči - hitro ukinjeno, limuzinsko različico (seveda) takrat 2. generacije Fordovega Scorpia (anno 94'/95', grdi raček so mu rekli.).
SimonsenPlus25.09.2023 12:40
Grdo. Kot da bi se oblikovalci na koncu (ali pa jim je bilo jasno že prej..) zavedli, da je njihova “stvaritev” malo preveč podobna nekemu angleškemu terencu, pa so šli zadek pokvarit. A je bil pri tem zgled Scorpio ali pa SsangYongov pogrebni voz (Rodius).
jjs25.09.2023 12:52
Tudi mei se te kockaste oblike zelo dopadejo, delujejo manj kičasto. Tale Hyundai sploh zelo spominja na lego kocke in edini detail, ki me v tem smilsu moti, so nekolioko overdesigned obrobe na blatnikih. Ne izgledajo prav lepo. Sredi 90-ih sem imel soseda s tistim čudnim Scorpiom, pa ob pogledu na Santa Fe nekako nisem pomislil nanj. Je pa res, da ima tudi Korejec precejšnjo površino lakiranega pleha nad relativno tankim svetlobnim pasom. Notranjost deluje zelo estetsko.
klemens25.09.2023 13:07
Meni je lep, razen zadka. Notranjost me spominja na Range Roverja. Skrbi me pa motorizacija.
matt025.09.2023 13:24
Tudi meni so škatle na kolesih lahko (zelo) lepo estetsko dodelane, predvsem za "SUV" in druge višje oblike tudi logična izbira zaradi same prostornosti notranjosti. Ampak tu jim (močna) pomoč skeniranja Range Roverja ni pomagala, precej manj tragično bi zadnji del izgledal že, če bi samo višje postavili lučke pa mogoče pomanjšali napis :) Notranjost pa tudi močna deviacija angleža, zelo verjetno pa iz večih naftnih izdelkov :D Motorizacija pa bo, tako kot pri večini vzhodnjakih močno podhranjena. 1.6l za, kolikor berem 2T in naprej? (:
macolar25.09.2023 18:04
Kar se tiče oblike gremo očitno kontra z razvojem. V času ko sta bencin in dizel dražja kot kadarkoli, domet el. vozil pa slab že v idealnih pogojih proizvajalci izdelujejo vedno večje in štirioglate avtomobile. Naj razume kdor more. Kot da se trudijo da bi poraba čim večja.
Gazibo225.09.2023 20:55
Saj to ja, a se rabijo take velike potrošne kripe na cest? Pa tile Bmweji X.
aichi26.09.2023 11:59
meni že nekaj časa skače v oči arial font za plug in napis :)
zraice26.09.2023 19:31
Kaka grdoba, jao
© Copyright 1999-2022 Avtomanija