Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Poplavljeno vozilo - ne zaganjajte motorja
Naravne katastrofe
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.08.2023 21:25

V času največje naravne katastrofe v zgodovini Slovenije je nastradalo tudi veliko število jeklenih konjičkov.

Urednistvo

Ene najhujših poplav v zgodovini Slovenije so terjale človeška življenja in povzročile več stomilijonsko škodo na infrastrukturi, nepremičninah, kmetijskih zemljiščih in tudi na vozilih, ki so se nahajala na poplavljenih območjih, pa naj bo to v zalitih garažah ali na prostem.

Ključen nasvet AMZS strokovnjakov je, da zalitega vozila ne zaganjamo. Za diagnostiko stanja vozila nujno potrebujete pomoč strokovnjaka: »Če vozilo ni bilo povsem zalito, ga je treba z vleko odpeljati v preverjeno servisno delavnico, da bodo serviserji zmočene dele razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala. Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko. Poplavna voda namreč lahko, poleg blata, prinese še drugo umazanijo, tudi fekalne odplake, ki so praviloma kisle in zato do sestavnih delov vozil zelo agresivne,« je povedal vodja AMZS servisne dejavnosti Jurij Kočar.

Pri vozilih, v katera je voda vdrla v potniško kabino in je bil večji del motornega dela pod vodo, je povzročena škoda največkrat nepopravljiva in se popravilo ne izplača.

»Četudi pri takem vozilu še uspemo zagnati motor in »na videz« brezhibno deluje, se posledicam v obliki različnih okvar zaradi zalitja, ki bodo v prihodnje sledile, skorajda ne moremo izogniti.«

Glede električnih vozil je Kočar pojasnil, da so visokonapetostni sklopi električnih vozil pred vdori vode dobro zaščiteni in se samodejno izklapljajo že ob izključitvi vozila. Pogonska baterija nima potenciala proti zemlji in zato za zdravje in življenja ljudi ni nevarna. Glede drugih delov poplavljenih električnih vozil pa velja enako kot pri vozilih s termičnimi motorji.

Nazadnje je še izpostavil: »Če je vozilo še poplavljeno, upoštevajte navodila pristojnih. Počakajte, da se voda umakne, in nato pokličite vleko.« 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil07.08.2023 01:53
Zdaj se bo pojavila poplava rabljenih vozil na netu. Kako vedeti (čez nekaj meseci) da ni bilo poplavljeno?
© Copyright 1999-2022 Avtomanija