Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Hamiltona si vsakdo želi imeti v ekipi
Intervju: Frederic Vasseur
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.06.2023 01:03

Na stopnicah Ferarrijevega motorhomea me z nasmeškom na ustih pozdravi stari znanec in novopečeni šef Scuderie, Frederic Vasseur.

Milan Klemenc Vid Voršič, Milan Klemenc

Fred se je od Alfe preselil v konjenico iz Maranella.

»Pozdravljen Milan kako si,« me ogovori sam šef Ferrarija.

Ogovoril sem mu »Letom primerno« in oba sva prasnila v smeh. Povprašam ga, kako je kaj s časom in če bi se lahko pred pričetkom norišnice v paddocku dogovorila za en ekskluzivni intervju.

Fred mi reče, da bo pogledal kakšne obveznosti ima na koledarju za ta dirkaški vikend. Pokliče Sivlio Hoffer Frangipane, šefico stikov z javnostmi in po nekaj minutah se dogovoriva, da se oglasim v četrtek okoli 14. ure in nastal je naslednji pogovor.

Pozdravljeni, gospod Vasseur, hvala lepa, da ste si v vašem natrpanem urniku našli čas za Avtomanijo.

Milan saj veš, da ni problem in če se le da, z veseljem.

Kako ste se prilagodili okolju Ferrarija, ki je verjetno bolj stresno kot pri Alfa Romeu?

Res je, okolje Ferrarija je drugačno od tistega pri Alfa Romeu, vendar še vedno dovolj domače, da lahko rečem, da ni šlo za tako drastično spremembo. V mojih časih pri Alfi smo bili zelo tesno povezani s Ferrarijem, ki je bil za nas tako dobavitelj motorjev, nekaterih delov dirkalnika in bili smo tudi »kovnica« Ferrarijevega podmladka za volanom (Giovinazzi, Charles, …), kakor tudi tehničnega osebja, tako da moj prehod iz Alfe v Ferrari niti ni bil tako težak. Drži pa, da je Ferrari bistveno bolj pod drobnogledom novinarjev in celotne javnosti, še posebej italijanske, ki je polna pričakovanj ter željna uspehov Ferrarija, ki se evforično veseli našega uspeha in še bolj graja naš neuspeh.

V zadnjem času se veliko govori o prestopu Hamiltona k Ferrariju?

V F1 menedžerji in kolo prestopov nikoli ne spijo, pogovori vedno potekajo 24/7 in ne bom zanikal, da se ne pogovarjam s Hamiltonom, saj se konec koncev poznava že skoraj dvajset let. Da bi pa sedaj, ko so se pričele govorice, z njim prekinil pogovore, se mi zdi skoraj nesmiselno, ker potem bi moral prenehati govoriti z vsemi dirkači, ki jih poznam. Veš, pred dnevi so mi novinarji postavljali vprašanja,  če bo šel Sainz k Audiju, prejšnji teden pa, če bo šel Leclerc k Mercedesu. Hamilton je že jasno povedal, da trenutno ne išče povezav s Ferrarijem. Sam menim, da bo med pogajanji za novo pogodbo vsekakor prišlo do špekulacij, saj se mu letos izteče pogodba in vsak si ga želi imeti v svoji ekipi. V F1 so bile govorice in vedno bodo, drži pa, da je tu in tam nekaj na tem, drugo pa je preusmerjanje pozornosti. Taktika, ki jo ubirajo vsa moštva.

Mi lahko poveste kaj o nadgradnjah dirkalnika?

Nadgradnje potekajo po načrtih in lahko pričakujemo, da bomo to preizkusili na naslednji dirki v Barceloni, saj nadgradenj, planiranih za Imolo, iz znanih razlogov ni bilo mogoče preizkusiti. Bili pa bi neumni, če jih ne bi preizkusili, ko imamo možnost, ne glede na konfiguracijo proge. Nekaj bomo preizkusili tukaj, v Barceloni bomo preizkusili zadnje posodobitve, ki bo upajmo pripomoglo k boljši voznosti dirkalnika.

Kakšno formo lahko pričakujemo ta vikend, na kvalifikacijah ste vedno zelo dobri, Leclerc lovi svoj tretji pole?

Ferrari je v Monaku na kvalifikacijah tradicionalno dober, saj so kvalifikacije izjemno pomembne in na dirko se pripravljate drugače kot npr. v Bakuju ali Miamiju. Odločitev ne sprejemate na samem štartu, temveč se za to dirko pripravljamo še bistveno bolj. Pričakujemo, da bo dirka zelo pestra in glede na vremensko prognozo zna biti še kako zanimivo. Charles je tu na kvalifikacijah vedno odličen in ima obilo smole na dirkah in upam, da mu letos uspe sestaviti dobre kvalifikacije in še boljšo dirko.

V Miamiju smo videli veliko obrabo gum, ste kaj analizirali, v čem je težava?

Vsi imamo probleme z gumami, nekateri bolj, drugi manj. Zavedamo se, da je naš dirkalnik zelo težek za vozit in posledično prihaja do pregrevanja in obrabe gum, kar vpliva na tempo skozi dirko. Kot je bilo vidno na zadnji dirki v Miamiju, ko smo želeli dvigniti tempo, je prišlo do pregrevanja in prevelike obrabe gum in če smo želeli izvleči kolikor toliko dober rezultat, smo morali zmanjšati tempo.

Dirka v Imoli je bila odpovedana in obstaja verjetnost, da je naslednje leto ne bo več na koledarju, kakšno je vaše mnenje?

Odkrito menimo, da je bilo pravilo, da se je dirka odpovedala glede na situacijo v Emilii Romani, saj dirkaškega vikenda ni bilo mogoče varno izpeljati. Glede verjetnosti dirke v Imoli prihodnje leto pa so promotorji dirke in pristojni že v razgovorih za podaljšanje pogodbe.

Ali meniti, da se lahko ponovno zgodi scenarij prejšnjega leta, glede na to da je za dirko napovedan dež?

Vsi delamo napake in to je človeško, strategija pred dirko je ena in med dirko je lahko popolnoma drugačna. Pa še ta se spreminja glede na več dejavnikov (dež, nesreče…) in popolnoma drugače je na katerem mestu v dirki se nahajata dirkača. Če je dirkača na prvem, drugem ali tretjem mestu, je vse popolnoma drugače. Že na začetku sezone smo potegnili določene poteze na področju strategije in zaenkrat smo na dobri poti.

Ali ste prvenstvo že prečrtali, glede na to kako močan je Red Bull?

Napaka bi bila, da bi se odpovedali prvenstvu, borimo se in dirkamo iz dirke v dirko in pripravljamo posodobitve, tako kot ostala moštva, zato je dobra motivacija, da tekmujemo še naprej.

Kakšna so predvidevanja za naprej?

Trenutno smo fokusirani na sezono 2023 in imamo še čas, da sprejmemo odločitev in najbolj pomembno je, da se borimo naprej ter se fokusiramo na razvoj dirkalnika in dirkanje. Kako bo pa s podpisom pogodb, pa bo pokazal čas.

V nedeljo imate rojstni dan, imate kakšno posebno željo za darilo?

Vprašaj dirkača, kakšna je moja želja (smeh).

Hvala za vaš čas in želimo vam veliko uspeha v prihajajočem dirkaškem vikendu.

Hvala tudi tebi za obisk in spodbudo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
autogeek01.06.2023 10:33
Hkrati hvala in pohvala za intervju s tako pomembnim človekom in žal tudi graja za preveč običajna, že slišana vprašanja.
hubertfast01.06.2023 12:04
Lahko, da so odgovori pobrani od drugje :)
hubertfast01.06.2023 12:04
Lahko, da so odgovori pobrani od drugje :)
© Copyright 1999-2022 Avtomanija