Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ploha na koncu ni premešala vrtnega reda s štarta
Nedelja - dirka
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.05.2023 16:59

Max Verstappen je odpeljal suvereno dirko, ki jo je v zadnji tretjini začinil dež in zmagal pred Alonsom in Oconom.

Artur Švarc Milan Klemenc

Svetovni prvak je letos pričakovano neuničljiv in je v Monaku dosegel že svojo 39. zmago. Na štartu je potegnil najbolje, napada s strani Alonsa ni bilo in že v nekaj krogih si je ustvaril lepo prednost. Z zmago je tudi prehitel Vettla po številu zmag za Red Bull, na tej dirki pa je tudi presegel 2000 krogov v vodstvu v F1. Drugi Alonso ni bil v nobenem trenutku v poziciji, da bi se boril za zmago, je pa tako križaril osamljen na drugem mestu, kar je njegov najboljši dosežek za Aston Martin. Esteban Ocon, ki je štartal kot tretji, je uspel na koncu zadržati mesto pred Hamiltonom, ki sicer ni resneje skušal napasti Ocona, ki je tako prvi Francoz na stopničkah v Monaku po Panisovi zmagi 1996.

Zdelo se je, da bo celotna dirka procesija do cilja, potem pa je kakih 25 krogov pred koncem začelo kapljati z neba in pet krogov pozneje smo doživeli tipično monaško ploho, ki je v 10 krogih prenehala. Večina dirkačev je šla v bokse na redni postanek že pred tem, Alonso pa tik pred nalivom in je s srednjimi gumami moral odpeljati še en krog, da je prav tako obul gume za rahel dež, kar so storili vsi dirkači. Španec je imel dovolj veliko prednost pred takrat tretjim Leclercom, da si je to lahko privoščil brez izgube mesta.

Nekateri dirkači so imeli svetle trenutke, kako obdržati dirkalnik na stezi in so na poti od kazinoja redno pikirali v izletno cestico, iz katere so morali zapeljati vzvratno. Pri tem je Russell zaprl pot Perezu in mu zapeljal čez nos dirkalnika, za kar je dobil pet sekund kazni. Enako je v to ulico odneslo tudi Sainza, ki je prepustil mesto ne samo Leclercu in Russellu, pač pa tudi Gaslyju. Mercedesa sta potem v dežju oživela, Russell pa je nabral dovolj prednosti, da je brez težav preživel tudi prištetih pet sekund kazni za peto mesto. Ferrarijev sendvič z Gaslyjem je Rdečim prinesel razočaranje, Sainz se je celo usajal nad tem, zakaj po polovici dirke v bokse ni prišel tudi Leclerc, saj je vozil pred njim,  a si je za izgubo mest z izletom kriv sam. 

Sergio Perez je odpeljal dirko za pozabo - z dvema trčenjema in dodatnim postankom v boksih je na konczu za moštvenim kolegom zaosta za dva debela kroga. Deseterico sta zaključila oba McLarna, Norris pred Piastrijem, potem ko sta v zadnjem delu dirke obračunala s Cunodo, ki so mu odpovedovale zavore in je na koncu ostal brez točk. 

Verstappen je še povečal prednost v prvenstvu pred Perezem, ki je beležil nulo, prav tako pa sta Mercedesa, Hamilton je dobil še točko za najhitrejši krog, ujela Aston Martin na samo točko zaostanka, Stroll je malo pred koncem dirke odstopil.

Naslednja dirka bo že prihodnji vikend v Barceloni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
david11228.05.2023 17:02
nevem ali je alonso tako dober ali stroll tako zanič
xrenaultx28.05.2023 17:26
In tukaj se tudi vidi razlika med Vettlom in Alonsom. Alonso je svetlobna leta pred Strollom, Vettel to nikoli ni bil.
duss28.05.2023 17:50
Točno to sem razmišljal. S Vettlom bi bil sedajle AM na 4/5 mestu med konstruktorji.
mare.28.05.2023 19:04
Kar se komentiranja tice.. vceraj na kvalifikacijah balzam za usesa (lahko bi bila stalna praksa), danes na dirki spet ta Zupancic
WrongWorld28.05.2023 19:34
bruh dolgočasna dirka
pobunjenik28.05.2023 21:53
Odlična dirka, vsaj kar se uvrstitve Maxa in Fernanda tiče.
soling28.05.2023 22:00
Merc pa spet pred rdečimi. Še točka do Astona in drugega mesta med konstruktorji. Kaj več pa je utopija. Barselona bo pokazala glede srebrnih nadgradenj. Do sedaj sta za tak rezultat zaslužna oba srebrna voznika.
ASUSfan29.05.2023 00:32
Dirka tipično monaško dolgočasna, vsaj do dežja. Ja, res je da vrstnega reda ni pretirano premešal, ampak je bilo vseeno zanimivo gledati šoferje, kako previdno lovijo avto po spolzki cesti. Brez dežja bi res gledali samo vlakec. Max spet klasa zase, Fernando super, je pa tudi lepo, da je tretje mesto slo malo manj rednemu obiskovalcu stopnick. Skoda za Pereza, ampak tale vikend si je pa res sam kriv za ničlo. Z dvajsetega mesta v Monaku so možnosti za točke skoraj nične, se posebej, ker bi strategija za reševanje Pereza uničila Maxovo dirko.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija