Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dominantni Bezzecchi slavil ob jubileju
VN Francije - Dirka
Dominantni Bezzecchi slavil ob jubileju
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.05.2023 17:37

Na trenutke kaotično dirko zaznamovali tudi padci, saj je do cilja prišlo le 13 dirkačev.

Matic Kovačič

Jubilejno tisočo dirko v zgodovini MotoGP prvenstva, ki poteka od leta 1949 dalje, je v dominantnem stilu dobil dirkač ekipe Mooney VR46 Ducati Marco Bezzecchi, ki je kljub dejstvu da je tekom dirke zaradi preagresivnega prehitevanja Marca Marqueza tekmecu moral prepustiti mesto, v drugi polovici dirke pošteno odprl ročico plina in na koncu slavil s prednostjo 4.2 sekunde pred dirkačem ekipe Pramac Ducati Jorgejem Martinom, ki je tako zmagi na Sprint dirki dodal še drugo mesto, za popolni uspeh Ducatija pa je na navdušenje domače publike poskrbel domačin, prav tako dirkač ekipe Pramac Ducati Johann Zarco s končnim tretjim mestom.

S četrtim mestom, kar je tudi njegova najboljša uvrstitev v karieri dirkača razreda MotoGP, je na domači dirki za ekipo Tech3 navdušil letošnji edini novinec Augusto Fernandez, ki je v petem dirkaškem vikendu pokazal zavidanja vredno hitrost. Peto mesto si je zagotovil najboljši tovarniški dirkač na dirki v podobi Španca Aleixa Edpargaroja na Aprilii, medtem ko je končno šesto mesto kljub kazni dolgega kroga zaradi sekanja steze osvojil tovarniški dirkač KTM-a Brad Binder.

Na končnem sedmem mestu je domačo dirko,v kateri je imel tudi težave s fizično pripravljenostjo, končal tovarniški dirkač Yamahe Fabio Quartararo, z osmim mestom je do najboljše uvrstitve v sezoni do sedaj prišel dirkač ekipe Gresini Ducati Fabio Di Giannantonio, ki je v zadnjih krogih za seboj uspel zadržati dirkača LCR Honde Takaakija Nakagamija, ki se je tako moral zadovoljiti s končnim devetim mestom. Prvo deseterico je zaključil drugi Yamahin tovarniški dirkač Franco Morbidelli, ki ga je do moštvenega kolega ločilo le 2.8 sekunde.

Med dobitnike točk so se sicer uvrstili še Danilo Petrucci, ki je dirko kot menjava za poškodovanega Eneo Bastianinija v tovarniški ekipi Ducatija sklenil na enajstem mestu, dvanajsti je bil Apriliin testni dirkač Lorenzo Savadori, ki je v ekipi RNF zamenjal poškodovanega Miguela Oliveiro, zadnje točke pa je za trinajsto mesto osvojil Nemec Jonas Folger, ki v ekipi GasGas menja poškodovanega španskega dirkača Pola Espargaroja.

Dirka se je sicer izjemno slabo končala za vodilnega v skupnem seštevku Francesca Bagnaio, ki se je zapletel v dirkaško nesrečo z Maverickom Vinalesom, kar je povzročilo odstop obeh dirkačev. Ob stezi je dirko zaključil tudi Marc Marquez s Hondo, ki je padel ob samem koncu dirke med bojem s Jorgejem Martinom za drugo mesto na dirki.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija