Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Takšen bi lahko bil naslednik Fiata 500
Skok v preteklost
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.05.2023 09:46

V začetku devetdesetih prejšnjega stoletja so pri Italdesignu izdelali študijo z nazivom Lucciola, ki je čez nekaj let postal serijski avto pri južnokorejski znamki Daewoo.

Peter Pirkovič

Pravzaprav se je zgodba začela še nekoliko prej, ko so mojstri Italdesigna leta 1992 na salonu v Torinu predstavili koncept avtomobila za množice z nazivom ID Cinquecento. Dobro leto kasneje ta isti projekt še nekoliko oblikovno nadgradijo, mu namenijo zelo posebno pogonsko enoto in si zanj izmislijo ime Lucciola. Avto je bil opremljen s hibridnim pogonom, ki ga je sestavljal 5,5-kilovatni 490-kubični dvovaljni dizelski motor, za pogon zadnjega para koles pa sta skrbela dva elektromotorja s skupno močjo 6,9 kW. Tako je Lucciola dosegal le najvišjo hitrost 100 km/h, dosega na električni pogon pa je bilo za 50 kilometrov.

Manj znano dejstvo je, da so odgovorni pri Italdesignu omenjeni projekt ponudili Fiatu, z namenom, da bi ga poslali na trg kot naslednika Fiata 500, a so vse skupaj vodilni v Torinu zelo hitro zavrnili. Zadevo so za nekaj let pospravili v predal, dokler se ni našel južnokorejski Daewoo, ki je projekt odkupil in avto z bolj klasičnimi motorji med leti 1998 in 2007 prodajal pod imenom Matiz. 

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens08.05.2023 10:55
Meni bil eden lepših malčkov. Zdaj ga praktično nikjer več ne vidiš.
jjs08.05.2023 12:34
Če se prav spomnim, naj bi to bil naslednik modela Panda (s 3 vrati). Fiat ni hotel, Daewoo pa je tedaj itak odkupoval vse zavrnjene projekte - poleg predstavljenega se spomnimo Citroenovskega Espera (Bertone), pa jaguarske Leganze (Giugiaro, Jaguar Kensington), ki mi prva padeta na misel. Tega malega pa sem na nekem salonu videl kot koncept d'Arts. Simpatičen, a ozek (seveda, saj je bil delan za ozke ulice italijanskih mest)
© Copyright 1999-2022 Avtomanija