Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Verstappnu uspela vrnitev z 9. mesta
Nedelja - dirka
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.05.2023 23:03

Čeprav je dirko za VN Miamija začel kot deveti, pa je Maxu Verstappnu vseeno pripeljati do zmage. Sergio Perez se je moral zadovoljiti z drugim mestom, na najnižjo stopničko pa je četrtič letos stopil Fernando Alonso.

Matej Natek

Po včerajšnjih kvalifikacijah se je zdelo, da Perezu na dirki, seveda v normalnih okoliščinah, nihče ne more preprečiti zmage, saj bi moral Verstappen s prehitevanjem preostalih konkurentov izgubiti preveč časa. Toda nizozemski dirkač je nato prikazal vožnjo, ki jo je pravzaprav kazal že celoten vikend. Ključen je bil že start, kjer se mu je uspelo ogniti težavam, nato pa je sledil vztrajen vzpon po lestvici. Do 15. krogu se je tako nahajal že na 2. mestu, dobre 3 sekunde za svojim moštvenim tekmecem. Za kar pa se je že takrat smatralo za povsem ulovljivo razliko. Še posebej ob dejstvu, da je Verstappen dirko začel na najtrših gumah, Perez pa na srednje trdih, zaradi česar bi morala razlika biti višja.

Izjemnega pomena je bil ravno Mehičanov pasiven ritem (vsaj v primerjavi z Verstappnom), saj mu v prvi fazi dirke ni uspelo napraviti odločilne razlike niti v primerjavi z Alonsom in Sainzom, ki sta vozila na mestih neposredno za njim. Skok v ritmu je sledil šele po postankih, ko sta Alonso in Sainz vendarle izgubila stik z Red Bullovim dirkačem. A Perezove misli so bile seveda osredotočene na Verstappna, ki pa je imel po zaslugi drugačne strategije predvsem nalogo ohraniti, pred svojim poznim postankom, čim večjo razliko do svojega moštvenega tekmeca. Perez je namreč ob povratku na stezo zaostajal približno 17 sekund in ko se je vmes zmanjšala že na 15, se je že zdelo, da ima Mehičan vendarle še nekaj možnosti za zmago.

Toda v nadaljevanju je Verstappen znova pospešil, pred svojim postankom v 46. krogu, pa je imel že več kot 18 sekund zaloge. Nizozemec se je tako vrnil praktično povsem za Pereza, ki pa na 25 krogov starih gumah preprosto ni imel realne možnosti, da ostane spredaj. Na odločilen trenutek posledično ni bilo potrebno čakati dolgo. Prvi napad je sledil ob koncu 47. kroga, na začetku naslednjega pa je Verstappen vendarle prišel mimo, nato pa brez težav pripeljal do nove zmage. Njegova prednost v skupnem seštevku (tudi po zaslugi točke za najhitrejši krog) pa sedaj znaša 14 točk.

Medtem pa še naprej navdušuje Alonso, ki se lahko po peti dirki sezone pohvali že s četrto uvrstitvijo na zmagovalni oder. Dvakratnemu svetovnemu prvaku je tokrat še največ preglavic povzročal Sainz, ki pa je v nadaljevanju izgubil stik s svojim rojakom. Tudi po zaslugi 5-sekundne kazni, ki jo je Ferrarijev dirkač prejel zaradi prehitre vožnje skozi bokse. Za nameček pa je Sainza v 38. krogu prehitel še Russell. Slednji se je nato skušal podati še v lov za Alonsom, ki pa je bil tokrat vendarle prehiter.

Šesto mesto je kljub težavnemu začetku osvojil Hamilton, ki se je večji del dirke nahajal celo zunaj najboljše deseterice. Podobno kot Verstappen pa je tudi on gume z rumeno oznako prihranil za kasneje in bil posledično z bistveno boljšim ritmom za zadnji del dirke. Kot zadnjega je v 55. krogu, v dvoboju za 6. mesto prehitel Leclerca.

Bolj kot po tem pa si bo Monačan današnjo dirko zapomnil Magnussna. Danca je namreč po številnih neuspešnih poskusih premagal šele v 38. krogu, do takrat pa je morebitna vidnejša uvrstitev že zdavnaj splavala po vodi. Magnussen, ki je dirko začel z visokega 4. mesta, je nato izgubil še proti obema Alpinoma, Gaslyju in Oconu, ki sta tako osvojila osmo oz. deveto mesto.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RR_0107.05.2023 23:19
Kaj naj rečem , doktor Max! Ne razumem pa da nekateri še kar mislite , da bi lahko Perez premagal Maxa.
WrongWorld07.05.2023 23:57
rr ali ti provociraš ali pa nam vsiljuješ svojega ljubljenca? na prvem mestu naj je kdorkoli samo da ni on kapiš?!
matt008.05.2023 00:44
Denyjeve zvezdice pa napovedovali dež in totalno dominanco Pereza do konca sezone :D
RR_0108.05.2023 05:13
WWorld to pomeni, da nimaš nekega fana v F1. Vse si povedal, ko si rekel, ni važno kdo zmaga samo Max ne sme! Mi že deluje tedaj, ko je bila prevlada M.Schumacherja med 2000-2004. Avto dober, povrh pa še voznik in je ključ do uspeha. glede dežja pa res, slabša napoved, kot da bi gledaal rtv
autogeek08.05.2023 09:35
Vestappen se je pa kar sprehodil do prvega mesta. Najbolj impresivno je bilo, ko je v zadnjih vzdihljajih prvih gum štepal najhitrejše kroge. Dobesedno poigravanje s konkurenco.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija