Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Udobje in inovacije, to je šesta generacija
Premiera: Mercedes razred E
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.04.2023 19:23

Pri Mercedesu so za pripravo promocijskega materiala za razred E izbrali nogometni center na Brdu pri Kranju in znano cesto na hrvaškemu otoku Pag, medtem ko bodo prodajne aktivnosti zanj začeli pozno jeseni. Cen za zdaj še ne razkrivajo.

Peter Pirkovič Mercedes

Pod obliko najnovejše generacije poslovno-potovalne limuzine se je vnovič podpisal slovenski oblikovalec Robert Lešnik, ki se je pri snovanju oblike držal preverjenega recepta. Pri novemu E-ju gre pravzaprav za oblikovno evolucijo obstoječe oblike, ki so ji dodali nekaj potrebne svežine in številne nove elemente. Denimo, zelo opazna bo grafika zadnjih luči, kjer so integrirali Mercedesovo zvezdo, tako sprednji žarometi kot zadnja svetila pa bodo imela vgrajen sistem animacije. Pri zunanjih dimenzijah se ni kaj bistveno spremenilo. Limuzinski E je od predhodnika za 2 cm krajši (4,92 m), za 6 cm širši (1,91 m), za centimeter nižji (1,47 m), medtem ko je dolžina medosja pridobila 2,2 cm in zdaj meri spodobnih 2,92 metra. Prostora v drugi sedežni vrsti ne bo primanjkovalo, kot tudi ne v zadnjem delu, kjer je na voljo 540 litrov. Pri Mercedesu so veliko časa posvetili izboljšavam aerodinamike, kar se kaže v nižjemu uporu zraka, temu posledično je tudi v potniški kabini manj hrupa.

Največji napredek se je v novi generaciji zgodil v potniški kabini. To da je veliki Nemec udoben, prostoren in prestižen ni potrebno posebej poudarjati, bo pa vanj mogoče dostopati tudi pametnim Applovim telefonom (digitalni ključ). Veliki zaslon na dotik Hyperscreen je preteklost, saj ga zdaj nadomešča nov MBUX-ov Superscreen. V tem primeru ne gre za en velik zaslon, pač pa dva oziroma tri prikazovalnike. Digitalni merilniki so postali samostojna enota, potem je tu osrednji zaslon multimedijske enote, za doplačilo pa bo na voljo tudi zaslon v sovoznikovem delu. V oči pade tudi, da so se vsi gumbi premaknili iz konzole med sedežema pod osrednji zaslon, na sredini armaturne plošče pa so pri Mercedesu vgradili eno od kamer, ki bo omogočala, da se uporabnik vozila, medtem ko je to ustavljeno, lahko pridruži video konferenci preko aplikacije Zoom ali preprosto naredi selfi. In ne samo to, ta zmore analizirati voznikov obraz in prepoznati morebitne znake kapi. Razvojniki so v najnovejšo generacijo infozabavnega sistema vgradili tudi TikTok, igro Angry Birds in brskalnik Vivaldi, za doplačilo pa bo možno uporabljati pretočno platformo ZYNC. Sistem Active Ambient Lighting poskrbi, da se osvetljenost spreminja v skladu z glasbo, ki se predvaja, na seznam serijske opreme pa so uvrstili Burmesterjev sistem 4D s 17 zvočniki. 

Kljub vsesplošni noriji okrog prehoda na elektriko, Nemci v ponudbi ohranjajo en klasični dizelski in bencinski motor, ki sta seveda primerno elektrificirana. Različici E 200 in E 220d, z močjo 145 oziroma 150 kilovati, imata vgrajen 48-voltni blago hibridni sistem, ki prinaša nekaj dodatne moči - 15 in 17 kilovatov. V ponudbi bosta tudi dva priključna hibrida, E300e in E400e. Obema bo skupen dvolitrski štirivaljnik s 150 oziroma 185 kilovati, v obeh verzijah pa so nemški razvojniki vgradili še 95 kW elektromotor, ki pripomore, da skupna sistemska moč znaša 230 oziroma 280 kilovatov. Z vgrajeno 25,2 kWh baterijo po WLPT protokolu doseg različice E300e znaša 115 km, E400e pa ima deklariranih 6 kilometrov nižji doseg.

Kot so zapisali pri Mercedesu bo v ponudbo čez čas dodan tudi priključni hibrid z dizelskim motorjem. Obenem velja omeniti, da so pri teh izvedbah naredili izboljšave sistem regenerativnega zaviranja, ki ima zdaj večjo regenerativno moč (100 kW), pri čemer sistem samodejno uravnava intenzivnost zaviranja glede na prometne razmere ali pa to počne voznik sam preko lopatic na volanu. Štirikolesni pogon je na voljo pri vseh izvedbah, izjema je le E200, medtem ko sta zračno vzmetenje in štirikolesno krmiljenje (zadnja kolesa se zavrtijo do 4,5 stopinje) stvar izbire kupca in primernega doplačila.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn25.04.2023 20:32
Ni prvič, da si je Mercedes za slikanje izbral nogometni center na Brdu. Tam so bili že z aktualnim CLS-om.
R7825.04.2023 22:34
Večina ostalih slik pa iz Paga, cesta proti trajektu (Žigljen).
jjs26.04.2023 16:39
Ni ravno po mojem okusu, a mi je všeč, da ostaja vsaj en Mercedes, kjer se firma glede proporcev še drži pravil, določenih pred mnogimi desetletji. Eden redkih modelov, kjer že od daleč po obrisu vidiš, da je Merc. Upam, da je tudi sicer obdržal vse praktične podrobnosti prejšnjih generacij. Medtem pa seveda brez šnikšnaka po ne-evropskem okusu v tem stoletju ne gre več...
skrivo26.04.2023 21:12
Tako kot mora biti, pa še plug-in hibridna verzija ima res spodoben doseg na štrom.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija