Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Lancia je večna, čeprav električna
Koncepti: Lancia Pu-Ra HPE
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.04.2023 11:07

Stellantis je trdno odločen, da bo oživel znamko Lanica, v naslednjih letih prihaja kar nekaj novih modelov.

Artur Švarc Lancia

Dolgo napovedovani koncept Pu-Ra je zdaj tu in napoveduje smernice, ki jih lahko pričakujemo od bodočih modelov. Seveda je ta hip Lancia le še bleda senca nekoč veličastne znamke, edini model, ki ga premore, je Ypsilon, star 12 let, pa še ta le na domačem italijanskem trgu. Stellantis bo prevetril znamko še bolj kot Alfa Romeo. 2026 prihaja električni SUV, 2028 električna Delta, pridhonje leto pa novi Ypsilon. Za začetek pa je tu koncept Pu+Ra HPE z vizijo dizajna, ki čaka vse nove modele.

Po nekaj skulpturah v z adnjih mesecih je zdaj Pu+Ra HPE končno avto s kolesi, poln čistih linij, trikotnih elementov in krogov, ki jih začini nekaj električnih detajlov. Lanica pravi (njihov predstavnik za medije), da nova podoba kaže na brezčasnost italijanskega dizajna. Začinimo pri imenu, predvsem dodani oznaki HPE , ki izvira od Bete HPE, trivratne kombilimuzine ali bolj shooting brake oblike, kjer oznaka pomeni High Performance Estate, zdaj pa je zadnji E zamenjan v Electric. S tem Italijani odločno napovedujejo, da bo Lancia električna (razen novega Ypsilona, ki bo TUDI hibriden).

Pu+Ra HPE je koncept, poln referenc iz preteklosti. Progressive Green baarva je enaka kot pri Lanciji Flaminji Azzurro Vincennes. Tudi rob, ki se vzpenja proti zadku, spominja na Aurelio in Flaminio, oblika oken, predvsem sprednjega ter zadnje luči, pa jasno spominjajo na Stratos. Še detajl - luči so LED, vgrajene v krožnico, ki se komaj dotika zadnjega dela avtomobila in se z njim stika le pod spojlerjem in odbijačem. Namesto znaka je zadaj tudi klasični napis Lancia s posodobljeno retro tipografijo.

Oblika črne maske spredaj rahlo spominja na obliko maske, ki jo je Lancia uporabljala leta. Poudarjeni so trije LED trakovi, ki po Lanciji spominjajo na kelih. Napisu Lancia spredaj se je pridružil še posodobljen logotip, ki ga najdemo tudi na boku. Tudi rešetke na zadnji šipi, ki gredo do C-stebrička, imajo svojo referenco, ki sliši na ime Beta HPE.

Vizije prihodnosti si ni moč zamisliti brez futuristične notranjosti, zato ima Pu+Ra HPE notranjost, polno geometrijskih elementov, začenši z dvema okroglima mizicama. Prva, na dosegu roke, je manjša, potem pa je na sredi armaturke velikanska polkrožna površina, narejena iz stekla z zaslonom. 70 % tega, kar je v notranjosti, pravijo Italijani, je narejenega iz eko trajnostnih materialov. Volna je uporabljena za oblazinjenje in tepihe, najdemo pa tudi les in marmorni prah.

Koncept ima električni pogon, o katerem pa ni veliko znanenga, razen da naj bi, spet po besedah snovalcev, doseg presegel 700 kilometrov s polno baterijo. Koncept se upravlja s Sound Air Light Augmentation (SALA) minimalističnim vmesnikom, čeprav še vedno najdemo nekaj gumbov na konzoli med sedežema. Zdaj nam preostane le čakanje na prvo presenečenje - Ypsilon, ki prihaja kot rečeno že naslednje leto.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija