Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Blaga prenova, prvič tudi priključni hibrid
Slovenska premiera: prenovljeni Kia XCeed
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.03.2023 00:49

XCeed se je ponudbi modelov družine Ceed pridružil v letu 2019 in si v kratkem času pridobil naklonjenost kupcev. Po treh letih so ga pri korejskemu proizvajalcu nekoliko osvežili in ga lansko jesen iz tovarne na Slovaškem postopoma pošiljali na vse konce po Evropi.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Kot kažejo podatki Kie, so v lanskem letu pri nas skupno prodali nekaj več kot 550 primerkov XCeeda. Večina teh je bilo opremljenih z bencinskim motorjem, v kombinaciji s šeststopenjskim menjalnikom in s srednjim paketom opreme, delež dizlov in najšibkejšega bencinskega motorja pa je bil znatno nižji. Kot zatrjujejo pri distributerju, težav z dobavami tako rekoč nimajo več, čeprav je epidemija in kasnejše težave zaradi pomanjkanja polprevodnikov nekoliko spremenila navade kupcev, tako, da ti zdaj povečini izbirajo le še avtomobile iz zaloge. 

Korenitih sprememb na XCeedu na prvi pogled niti ne gre opaziti. Dimenzije ostajajo enake kot pri predhodniku, dodane so nove barve (izpostavljena je zelena), pa 18-palčna kolesa, novo obliko nosijo sprednji in zadnji odbijač, maska, opazno spremenjena je grafika zadnjih luči, novi pa so tudi LED žarometi, ki imajo prav tako osvežen LED dnevni podpis. Potniška kabina je deležna številnih novih materialov, analogne merilnike so nadomestili digitalni 12,3-palčni merilniki, nov je tudi volan z ravnim spodnjim delom obroča, spremenjena so tudi stikala in gumbi na njem, na sredinsko konzolo so dodali so še USB-C vtič, z izbiro paketa GT Line pa bodo sedeži  odeti v kombinacijo usnja in alkantare. Omeniti velja, da prtljažnik pri klasični verziji meri najmanj 426 litrov, čeprav je pri elektrificiranemu pogonu ta za 46 oziroma 126 litrov manjši, naslon klopi je deljiv v razmerju 20:40:20, medtem ko se prtljažna vrata lahko odpirajo tudi povsem samodejno (del bogatejših paketov oziroma za doplačilo), v kolikor uporabnik s ključem v žepu v bližini teh stoji nekaj sekund. 

Kar se tiče ponudbe motorjev ni večjih sprememb. Kot opažajo v zadnjem času, se večina kupcev odloča za zmogljivejšo izvedbo 1,5-litrskega turbo motorja s 118 kilovati moči, ki se bo v kratkem dopolnil z 48-voltno blago-hibridno tehnologijo. V ponudbi je tudi litrski turbo trivaljnik z 88 kilovati moči, pa 150-kilovatni 1,6-litrski turbo štirivaljnik, za dizelske navdušence pa je v ponudbo uvrščen znan 1,6-litrski CRDi motor s 100 kilovati moči. Večino teh je možno kombinirati s 7-stopenjsko avtomatiko. Čeprav ga v rednem ceniku ni, je XCeed slovenskim kupcem na voljo tudi kot priključni hibrid, ki kombinira moč 8,9 kWh baterije, 44,5-kilovatnega elektromotorja in bencinskega 1.6 GDI motorja s 6-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko, kar v praksi pomeni 105 kilovatov sistemske moči. V primeru zanimanja, bodo trgovci kupce obravnavali individualno. 

V letošnjem letu načrtujejo preseči lansko številko skupne prodaje, tudi s pomočjo številnih prodajnih trikov. Namreč, vstopni XCeed ceni stane 27.499 evrov, a je vsak kupec deležen popusta v višini 3700 evrov. Odvisno od načina nakupa (klasično financiranje, brezobrestno financiranje ali gotovinski nakup) se cena tega lahko spusti tik pod 20 tisočaki. In tako velja za vse izvedbe tega modela. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens16.03.2023 09:23
Meni so Kie všeč, sploh ta XCEED mi je eden lepših.
alfafil16.03.2023 19:16
Res je, samo to njihovo financiranje mi gre na jetra.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija