Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Osvežitve na več ravneh
Prenova: Volkswagen ID.3
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.03.2023 11:51

Prvi električar iz družine ID je bil po dveh letih in pol deležen prenove oziroma nadgradenj na številnih sklopih, zato pri Volkswagnu pravijo, da je to kar druga generacija.

Peter Pirkovič Volkswagen

Že v začetku lanskega decembra so pri Volkswagnu napovedali, da imajo v njihovih delavnicah zaključen projekt prenove modela ID.3, ki je zdaj končno ugledal luč sveta. Korenitih oblikovnih odstopanj Volkswagnov električar ni doživel. Na sprednjem delu je sicer opazen nov odbijač s povečano odprtino za zajem zraka, nov je LED podpis dnevnih luči, nova je grafika na zadnjih svetilih, prevetrili so ponudbo platišč in med drugim zamešali novo olivno zeleno kovinsko barvo. V potniški kabini prav tako ni opaziti večjih sprememb, ima pa zato ta zdaj precej večji delež (71 odstoten) uporabljenih recikliranih materialov, izboljšane sedeže, primerno mehkejša ter večja pa je tudi površina naslona za roko na vratih. 

Za uporabnike bo morda bolj pomembna informacija o nadgradnji številnih podpornih sistemov. V voznikovo delovno okolje sta umeščena dva prikazovalnika. Manjši 5,3-palčni ima vlogo digitalnih merilnikov in se ga upravlja preko ukazov na volanu, osrednji 12-palčni zaslon z upravljanjem na dotik pa združuje navigacijo, sisteme za povezovanje s pametnimi telefoni, upravljanje asistenčnih sistemov in nastavitev vozila. Bistveno pri tem je, da je programska in strojna oprema precej izboljšana (vgrajena dva visoko zmogljiva računalnika ICAS - InCar Application Servers), da ta vsebuje nekaj nove grafike in več sprememb v strukturi menijev, ki so preglednejši in bolj informativni. Razvojniki so veliko poudarka namenili informacijam o polnjenju vozila, saj ima ta zdaj vgrajen nov pametni načrtovalnik poti, ki bo uporabniku svetoval optimalne postanke za polnjenje, na način, da bo cilj čim hitreje dosežen, pri čemer poleg ravni napolnjenosti baterije za izračun uporablja tudi trenutne prometne informacije. Kako je to videti v praksi, bomo preverili ob prvem snidenju z njim. 

Vezano na navigacijske napotke in potovalne informacije velja omeniti, da ima ID.3 na voljo možnost izboljšane projekcije omenjenih podatkov na vetrobransko steklo s tehnologijo obogatene resničnosti (AR). Pri asistenčnih sistem velja izpostaviti, da je ta lahko opremljen z vrsto sistemov kot so denimo prilagodljivi radarski tempomat, potovalna asistenca s samodejno menjavo voznega pasu in sistem za pomoč pri parkiranju s spominsko funkcijo, ki lahko ponovi posamezne, vnaprej naučene manevre. ID.3 ima med drugim vgrajeno tudi tehnologijo V2X, ki avtomobilu omogoča komunikacijo z drugimi avtomobili s sorodno tehnologijo v radiju do 800 metrov, s čimer avtomobil voznika opozori na neko nevarnost ali nesrečo.

Pri pogonski tehniki ni sprememb. Na zadnji osi je nameščen električni motor, ki zmore razvijati do največ 150 kilovatov moči, temu za energijo dobavljajo baterije z uporabno kapaciteto 58 ali 77 kWh. Pri Volkswagnu navajajo, da naj bi bil doseg izvedbe ID.3 Pro S 546 kilometrov, tisti z oznako Pro pa 426 kilometrov. Polnjenje večje baterije z enosmernim tokom na hitrih polnilnicah lahko poteka z močjo 170 kilovatov, kar pomeni, da se baterija iz 5 na 80 odstotkov napolni v 30 minutah. Zaradi vse večjega povpraševanja, bodo ID.3, poleg tovarn v Zwickau in Dresdnu, jeseni začeli sestavljati še v tovarni Wolfsburgu. Začetna cena prenovljenega modela se bo gibala okrog 44 tisočakov, a bodo morali kupci nanj počakati še vsaj do jeseni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil01.03.2023 12:18
Kako naj potem padejo cene, če so kupci pripravljeni plačat vsako ceno?
klemens01.03.2023 17:45
Očitno folk ima denar in ga tudi na polno troši. Če ga mi nimamo, je očitno pri nas nekaj hudo narobe.
Rothschild01.03.2023 18:26
Ljudje imajo denar. Med korono so trosili manj. Niso sli smucat, manj so se druzili in zapravljali. Sam prodajam in montiram toplotne crpalke. povprasevanje je nenormalno. Se 3 leta nazaj smo iskali stranke in se za vsako stranko tepli. Lani je bila zadeva obrnjena. Narocil je bilo toliko, da smo se utapljali v delu. Nihce ni spraseval za ceno. Narocali so najdrazje toplotne crpalke... mislim, da je pri avtomobilih podobno. Pri sebi pa ze vidim ohlajanje trga. Ne recem, da ni vec povprasevanja. Je, vendar ljudje pogldajo tudi na ceno. In spremenilo se bo tudi na trgu avtomobilov. Se letos
halter01.03.2023 23:28
44k osnovna cena. Da dol padeš. Ne razumem nekoga, ki je to pripravljen plačat za tak avto. Za tak denar dobiš cca 1 leto star avto premijskega razreda (A6, 5, E-razred) diesel s katerim lahko "naklofaš" pol mio kilometrov, s tem da z enim tankom narediš 1000km
IcEmAn01.03.2023 23:55
A drsniki pod ekranom pa še vedno neosvetljeni?
alfafil02.03.2023 08:57
Na TČ so ljudje navalili zaradi podražitve energetikov, ker so iskali alternativo kurilcu, peletom... Kdo je imel nekaj denarja, je to naredil, tudi jaz. Pri avtih je malce drugače. Ustvariš (umetno) pomanjkanje in narediš "paniko", potem delaš kar te je volja.
Makaronar02.03.2023 09:10
Tudi jaz tega ne razumem. Kupis elektricarja za 44k da privarcujes pri gorivu? Ni potem bolje kupiti 5 let starega dizla premijskega razreda za 10k manj in se vozit in vozit in vozit...brez razmisljanja koliko km se imam baterije in brez dolgega cakanja da se ti baterija napolni za bogih 300km.
7even7702.03.2023 10:53
V redu, takšen, kot je zdaj (pa ko iz prihajajočega ID.7 dobi še drug osrednji zaslon, z osvetljenimi drsniki) bi kar moral biti ob prvi predstavitvi. Se pa res ne strinjam, da gre domala "za drugo generacijo". Všeč mi je angleški izraz, ki sicer lepo opredeli neko sprotno, vmesno osvežitev (in ne, k sreči to ni Fl) - "Life Cycle Impulz", ki ga rada uporabi neka druga, tudi nemška znamka na tamkajšnjem trgu. Je pa zanimiv v obeh novih barvnih odtenkih, ne le Olivian green, tudi Azul blau se mu lepo poda.
rovokopac03.03.2023 02:09
1.5TSI dajo not za ene 25k€ pa bo prodajna uspešnica. Je takoj na prvem mestu po prodaji.
7even7703.03.2023 06:52
Ah, za to imajo v WOB-u že razredni podstat - Golfa. Že desetletja, sicer najnovejša, aktualna generacija z omenjenim motorjem - točneje 1,5 eTSI - pa vsaj v DE trdno na prvem mestu. Nekoč pa, morda, kot ID.Golf, spet.
skrivo08.03.2023 23:08
Dobro leto dni nazaj je bil tak avto 35k€. Sedaj pa začetna cena 44k€; pa saj niso normalni! In potem se bodo spet čudili, zakaj se je prodalo največ Modelov 3/Y od Tesle.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija