Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Premišljena odločitev
Audi Q4 Sportback 50 e-tron Quattro
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.02.2023 11:17

Ista platforma, trije tehnično sorodni modeli, a le dve zveneči oznaki. Volkswagen ima oznako GTX, Škoda pa RS. Kaj pa Audi? Logično bi bilo, da bi uporabili RS ali S, pa niso.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 67.410
Cena testnega vozila: 80.115
videz
zmogljiv pogon
vozne lastnosti
zasnova voznikovega delovnega okolja
udobje in prostornost
multimedija
končna cena
dodatki za doplačilo
sledi prstnih odtisov na sijoči plastiki

Pred kratkim sem v roke dobil kupejevsko verzijo električnega Audija Q4, ki ga tovarna označuje z uveljavljenim nazivom Sportback. To je Audijev vstopni električar, ki je nastal na koncernski platformi MEB, kjer so istočasno gradili tudi Volkswagnovega ID.4 in Škodinega Enyaqa. Seveda se oblikovno od omenjenih precej odmika in ima prepoznaven Audijev oblikovalski recept, medtem ko mu oznaka Sportback prinaša še kupejevsko spuščajočo streho v zadnjem delu, deljeno steklo na prtljažnih vratih in usmernik zraka. Ta se sicer stilsko sovpada s celotno podobo, a malenkost omejuje pogled na prometno dogajanje za avtomobilom, obenem pa zadnje steklo nima vgrajenega brisalnika.

Bistvo prinaša oznaka Quattro. Ta je nekakšen sinonim Audijeve zanesljivost na cesti. To pomeni, da ima Q4 vgrajeno zmogljivejšo pogonsko enoto oziroma dodaten 80-kilovatni elektromotor na sprednji osi, ki se v delovni proces vključuje, ko je potreba po intenzivnejšem oprijemu. In ne samo to. Najvišja moč obeh skupaj je 220 kilovatov oziroma slabih 300 konjskih moči, kar nakazuje oznaka 50, a to še ne pomeni, da gre za športno navdihnjen avtomobil. Ravno obratno. V prvi vrsti je tipično audijevsko uglajen in udoben, saj večino dela opravlja elektromotor na zadnji osi s stalno močjo 77 kilovatov. Ne glede na izbiro voznih programov je zaman pričakovati eksplozijo moči oziroma dim izpod zadnjega para gum. Tega naboja nima in če sem iskren, česar takega nisem niti pričakoval. Nenazadnje odriv z mesta do 100 km/h traja dobrih šest sekund. Ima pa za razliko od nekaterih električarjev omejitev najvišje hitrosti postavljeno šele pri 180 km/h.

76,7 kWh litij-ionska baterija je v hladnejših dneh zadoščala za okrog 300 kilometrov vožnje brez postanka, medtem ko se je povprečna poraba gibala okrog 20 kWh/100 km. Na polnilnici z izmeničnim tokom se ta polni z največ 11 kilovati, na hitrih z enosmernim tokom pa v najbolj optimalnih pogojih gre do 125 kilovatov. V praksi sem ga večino časa polnil na klasični gospodinjski vtičnici (2,3 kW) in čez noč zadostno napolnil baterijo. Inženirji so z odliko opravili delo na krmilnem mehanizmu in nastavitvah podvozja, saj Audijev električar na cesti pokaže zanesljivo držo, kljub dejstvu, da prazen tehta nekaj več kot 2,2 tone. Za centimeter nižje postavljeno športno podvozje in nizke 20-palčne gume prinašajo davek trše vožnje na tistih cestah z ne najbolj idealno asfaltno podlago, zato pa bo ta s pomočjo progresivnega krmiljenja veliko mero natančnosti. V tem primeru gre za krmiljenje s prilagodljivim prenosom krmilne sile glede na kot zasuka volana, hkrati pa se trdota obračanja volana prilagaja glede na hitrost. V praksi se to pokaže kot lahkotnejše manevriranje na mestu, nekoliko trše in natančneje pa bo obračanje volana med vožnjo na zavitih cestah.

Kljub kupejevski strehi v potniški kabini težav s prostornostjo ne bo. Različica Sportback ponuja za 15 litrov več prtljažnega prostora (skupno 535 litrov), ki jih je v nekaj potezah možno povečati na 1460 litrov, prostorsko dobro zasnovan je tudi potniški del kabine. Slabost tega je, da nima urejenega ravnega dna do sprednjih dveh sedežev, saj ta ni bil opremljen s predelno polico. Na zadnji klopi je za odrasle potnike prostora za kolena in glave dovolj oziroma nič kaj utesnjeno. Kar mi je najbolj všeč pri njem, je to, da za razliko od prej omenjenih koncernskih bratov ohranja značilno zasnovo voznikovega delovnega okolja. Zanimiva je oblika dvokrakega multifunkcijskega volana, pregledni in vsebinsko bogati so podatki na digitalnih merilnikih, medtem ko osrednji zaslon z ukazi na dotik ponuja znane menije, ki so prevedeni v slovenski jezik. Kljub poudarku na digitalizaciji je v Q4 e-tronu prisotnih še kar nekaj fizičnih gumbov in stikal, na drugi strani pa celotno sliko malce popači sijoča trda plastika na sredinskem grebenu, kjer so opazne sledi prstnih odtisov. Razvojniki so v tem delu poskrbeli tudi za nekaj odlagalnih mest in za prostor, kjer se pametni telefon lahko brezžično polni.

Električni avtomobili niso poceni. Sploh, če gre za premijsko avtomobilsko znamko kot je Audi. V primeru testnega avtomobila, cena iz osnovnih 67 tisočakov poskoči na bogatih 80 tisoč evrov. K temu prispeva dolg seznam dodatne opreme, kjer se denimo znajde toplotna črpalka (1.133 evrov), 20-palčna platišča (745 evrov), bela kovinska barva (974 evrov), LED matrični žarometi (1.293 evrov), kamera za vzvratno vožnjo (480 evrov) in del asistenčnih sistemov (1.877 evrov). Po mojem mnenju so pri Audiju sprejeli premišljeno in hkrati zelo razumno odločitev, da tega niso opremili z uveljavljenimi S ali RS oznakami, ker je ta daleč od tistega, kar omenjeni oznaki predstavljata. Po drugi strani pa je Q4 e-tron, sploh Sportback, izstopajoč predstavnik v svojih (električnih) vrstah.  

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 2; moč - 220 kW; navor 460 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 82,0 kWh; kapaciteta (neto) - 76,6 kWh; napetost - 400 V; moč polnjenja (AC) - 7.2 kW; čas polnjnja (20%-80%, AC) - 07:31; moč polnjenja (DC) - 125 kW; čas polnjenja (20%-80%, DC) - 00:48;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - L (lower-SUV); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.588 mm x 1.865 mm x 1.614 mm; medosna razdalja - 2.764 mm; kolotek spredaj - 1.587 mm; kolotek zadaj - 1.565 mm; odmik od tal - ni podatka;
Zmogljivosti: pospešek - 6,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 180 km/h; poraba WLTP - 17,6 kWh/100km; doseg - 497 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 235/55R19; gume zadaj - 255/50R19; obračalni krog - 11,5 m;
Mase: masa - 2.240 kg; nosilnost - 575 kg; skupna dovoljena masa - 2.715 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 535-1460 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zraice21.02.2023 16:25
Pa saj niso normalni s temi cenami...
7even7722.02.2023 07:15
Oblika, sama po sebi, pa prav v noebenem pogledu presežna. Nikakor. Izvorni Q4 da, tole nikakor. Ali še višje/nižje od tega, v nekih "SB" izvedenkah... Sem že nekajkrat dejal, da je najlepiši njihov SB (SUV) zgolj in le Q8. Brez nadaljnjega.
skrivo25.02.2023 23:36
Izgleda solidno, ampak cena je prehuda. Spet bo v tej kategoriji Tesla Y zmagala, ker dobiš za precej manj denarja 16cm več avta, večji doseg, sprednji prtlažnik, boljše pospeške, 2x hitrejše polnjenje, 2x vodno hlajen AMD Rayzen procesor za totalno tekočo multimedijo, stekleno streho, 150kg lažji voz, dvojno zasteklitev na vseh vratih,... Se pa strinjam, da Q8 res bolje izgleda in Q8 e-tron tudi, ampak to je višja liga.
macolar26.02.2023 10:33
Pri Tesli je notranjost tista ki razočara.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija