Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tanak končal Fordovo sušo
Rally Švedska
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.02.2023 01:08

Po več kot enem letu je M-Sport spet slavil na rallyju za svetovno prvenstvo - Ott Tanak je premagal Craiga Breena s Hyundaijem.

Artur Švarc

Estonec je odpeljal rally brez napak in na koncu stisnil Breena, ki je dominiral večino vikenda. Na svojem drugem rallyju za M-Sport po odhodu iz Hyundaija je Tanak za 18,7 sekunde ugnal konkurenco. Še več, Hyundai se je pred zadnjo preizkušnjo poslužil moštvenih ukazov, tako da je Breen zamudil v časovno kontrolo, zaradi česar je pred njega prišel Neuville, vendar je Belgijec z napako to darilo zapravil. 

Tanak je dobil le eno hitrostno preizkušnjo od 18 v vseh štirih dneh rallyja, a je bil ves čas konstanten in ni delal napak v boju z Breenom. Zadnjič je Tanak zmagal lani avgusta v Ypresu, medtem ko zadnja M-Sportova zmaga datira v lanski Monte Carlo, ki ga je dobil Loeb.

V četrtek je na uvodu Tanak zaostal za 1,6 sekunde le za Rovanpero in povedel v petek dopoldne. Petkov drugi del je pripadel Breenu, ki je vodil tudi v soboto dopoldne. Ircu se je nasmihala prva zmaga v WRC, po vodstvu s 5,7 sekunde pa je Tanak v soboto popoldne odgovoril in se po težavah Breena z gumo in hibridom vrnil na vrh, kljub prebiti gumi na SS15. Tanak je nedeljsko dopoldne in zadnje tri preizkušnje odpeljal rutinirano in pripisal še dve točki za powerstage. Neuville je bil na koncu tretji, čeprav je dobil pet brzincev, za zadnjo stopničko pa se je moral potruditi v boju z Rovanpero. Z boljšimi gumami je naredil lepo razliko do Finca, a ga je napaka prav na koncu skoraj stala tretjega mesta. Rovanpera je po četrtkovem vodstvu kot prvi padel vse do petega mesta, a se je v soboto vrnil in se na koncu celo boril z Neuvillom za tretje mesto, potem ko je Lappi odletel v sneg na SS13.

Lappi je bil po petku še tretji, dokler mu poškodba gume ni pomagala v sneg prav v zadnjem ovinku preizkušnje, kjer je tičal dolgih sedem minut. Peto mesto je pripadlo Evansu, ki se še ni čisto spoprijateljil s Toyoto, Loubet pa je na svojem prvem švedskem rallyju v eni od top ekip dosegel lep uspeh s šestim mestom. Lappi je do konca delno uspel nadoknaditi izgubljen čas in se prebil na sedmo mesto, dobil pa je tudi powerstage. 

Eden od osmoljencev je bil Kacuta s Toyoto, ki je med premetom na SS5 poškodoval hladilnik, potem ko je na svojem prvem nastopu za tovarniško ekipo dobil SS4. Zaradi težav z motorjem ga je v nedeljo ekipa predčasno upokojila. Domačin Oliver Solberg je končal kot osmi in je tudi zmagovalec WRC2. 

Naslednji rally bo sredi marca v Mehiki.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Msport213.02.2023 11:17
Takšne zgodbe smo si pred zač. sezone želeli...In smo dobili. Tri enakovredne ekipe. Ford seveda še ni na ravni drugih dveh. Praktično je to Tanakova zmaga, je rekel Wilson. Pa toyota brez stopničk... Uhuhuuuu...
Dež13.02.2023 15:51
Odlična dirka, hvala bogu na normalni snežni podlagi. Tanak zasluženo, bravo M-sport, dobro tudi druga dva novinca, Breen in Lappi. Za slednjega sem imel občutek, da se ne bi vkopal, če bi šel vzvratno namesto naprej. Kako izenačeni so vsi skupaj pa pokaže zadnja SS, ko jih je bilo 5 v manj kot sekundi. V Rally-2 spet pestro, skratka, super rally vikend. Odličen tudi Avbelj v Italiji, drugi, zgolj 0,3 sekunde za Crugnolo. Naj traja do konca leta.
Dež13.02.2023 16:01
Na dirki v Italiji, Rally Terra Valle del Tevere 2023, poleg Avblja odličen tudi Peljhan, skupno 13. in zmagovalec v N4.
S_pat14.02.2023 18:49
@Msport2 Če pa bo Toyota v Mehiki na prvih treh mestih boš tudi pisal Uhuhuuuu...Hočemo več proizvajalcev ne pa da so v WRC-2 v točkah. Enkrat bo prišel rally ko bo malo več usipa pa bo nekdo z WRC-2 na stopničkah. Pa ne preveč hvalit Tanaka ker se zna zgodit da bo že v Mehiki lahko spet plaval tako kot 2015.
Msport215.02.2023 19:26
S_pat, povrsti ti bom dal odgovore in upam, da nimaš slabih dnevov za sabo, da ne drkaš v mozak.... Toyota gr je finska ekipa in da so spušili na snegu, je... Rovampera je prvak in skandinavec... Še kaj? Naprej, dosadan si, vsi vemo da manjka še ekipa ali dve. Takoj bi imel sezono 2005, ampak če nekaj nimaš v svoji kontroli, se za to ne smeš sekirat ampak sprijaznit s tem, kar je zdaj tu. Povsod v življenju je tako... In ta sezona obeta. Ravno zato pa je to najbolj intrigantna motoršport, ker naslednji mesec grejo iz leda, v mex in lahko bo vse postavljeno na glavo. In ne, ne bo nikakršne evforije za moreb. 1-2-3, ampak uživanje v razburljivem športu.
Dež16.02.2023 09:20
Za Mehiko je toliko spremenljivk v enačbi, da je praktično nemogoče napovedati, kdo bo na vrhu. Prah (vidljivost, pregrevanje motorjev), kamenje (skale) na cestah, nadmorska višina (2700 m). In veliko sreče bo potrebno imeti za zmago. Sem malo pogledal stare posnetke, izjemno zaj... Edino gotovo je, da bodo prvi na progi čistili, je pa res, da bodo imeli tudi manj potencialnih težav s prahom in kamenjem.
S_pat16.02.2023 18:27
@Msport2 Ma dosadan si ti ki bi se takoj zadovoljil z desetimi Pumami na štartu brez drugih in govoril kako je bila razburljiva dirka
Msport217.02.2023 19:23
A, človek je večni optimist, da bo bolje. Verjetno v tem smislu ljudje rojevajo otroke na ta svet, pa čeprav ti razum govori, da ne delaj tega... Pa da me ne boš imel za dosadnega, fantaziram in si domišljam, da v nasled. 2 letih prideta Opel, ki je v zgodovini že nastopal, z Corso in pa mitsubishi z novim coltom, ki bo v bistvu Clio... Kaj praviš na takšno prihodnost...?
S_pat18.02.2023 19:11
Pravim da bo prej še kdo odpadel kot kdo prišel.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija