Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Deveta rekordna zmaga za Ogierja
Rally Monte Carlo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.01.2023 21:05

Osemkratni svetovni prvak Sebastien Ogier je s Toyoto dobil že deveti Rally Monte Carlo, tokrat brez snega.

Ogier je nastopil z novim sovoznikom Vincentom Landaisom, dobila sta devet od 18 hitrostnih preizkušenj in tokrat na nenavadnem suhem Montiču slavila s prednostjo 18,8 sekunde pred svetovnim prvakom Rovanpero.

Ogier, ki bo nastopil na le nekaj rallyjih, je pokazal, da lahko ovinke nad Monte Carlom odpelje dobesedno z zavezanimi očmi in z vodstvom od prvega kilometra do cilja. Ogier je dobil pet preizkušenj in si nabral lepo prednost pred moštvenim kolegom Elfynom Evansom, ki je bil edini, ki je sploh lahko sledil Francozu. Ogier je dobil te brzince kljub temu, da v petek na dveh ni deloval hibridni boost in da so mu morali menjati menjalnik zaradi težav s sklopko. Ko je Evans na 5. preizkušnji prebil gumo, je Ogier prednost povečal na 36 sekund, preden je Rovanpera, ki je podedoval drugo mesto, začel grizti te sekunde. Rovanpera je v petek in soboto dobil štiri preizkušnje in pred nedeljo prednost zmanjšal na le 16 sekund, a bližje kot to ni prišel in se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Je pa zato dobil zadnji power stage in polno bero točk. To pomeni, da ima Ogier zdaj zmago več na legendarnem rallyju od devetkratnega svetovnega prvaka Loeba.

Thierry Neuville je uspel pripeljati Hyundaju tretjo stopničko, za Ogierjem pa je zaostal za 44,6 sekunde. Nasploh Hyundai ni kos izboljšanemu GR Yarisu, ki je dobil kar 16 od 18 preizkušenj. Belgijec je imel srečo že na SS2, ko je na poledici zdrsnil v breg. Po težavah Evansa je nasledil tretje mesto, a je bil daleč od tega, da bi lahko izzval vodilni Toyoti. Eden od razlogov je bila tudi napačna nastavitev i20 N, za katerega je ekipa pričakovala zasnežene ceste.

Evans, ki je na  začetku edini sledil Ogierju, po predrti gumi ni uspel več nadoknaditi 40 sekund zaostanka in se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, v tolažbo pa mu je šlo tretje mesto na powerstageu.

Tanak, ki se je preselil k M-Sportu, je s Pumo osvojil peto mesto. V petek na začetku je bil nekaj časa celo tretji, potem pa je zaradi novega avta, ki se ga še ni povsem privadil, zdrsnil na četrto mesto, težave s servo volanom pa so v soboto poskrbele, da je padel na peto in tam tudi končal. Je pa Tanak za las zgrešil zmago na PS, za Rovanpero je zaostal le za 6 desetink.

Šesto mesto je pripadlo še eni Toyoti, Kacuta je deloval solidno, a je podrto zadnje vzmetenje prav na powerstageu poskrbelo za vroče trenutke in potno čelo, a je vseeno uspel rešiti uvrstitev pred preostalima Hyundaijevima voznikoma, Sordom in Lappijem. 

Deveti je bil s Fabio Grjazin, ki je tudi zmagal v WRC2 pred Rosselom s Citroenom C3. 

V prvenstvu ima Ogier s 26 točkami 3 točke prednosti pred Rovanpero, tretji Neuville jih ima 17.

Naslednji rally bo na sporedu čez tri tedne na Švedskem.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Dež22.01.2023 22:03
Odlična dirka v WRC-2. V WRC-1 bravo Ogier, zmaga z veliko lahkoto, in zaskrbljujoča premoč Toyote.
Msport223.01.2023 12:37
Ja, snega še manj kot lani, na pogled in občutek dolgočasno... Ampak potrebno je biti tudi v tem max. in ve se, kdo so najboljši. Evans z večnim pehom, v katerega sam zaide ne bo videl naslova...Se pa včasih vprašam, zakaj ni več metanja snega na ovinke z strani gledalcev. Seveda je dobro, da ni še tu nogometnega huliganstva in je športnost no.1. Pa še ena samo prijava, da sem ,,umri pokončno'' fan: v četrtek zvečer, uro pred zač. prve etape sezone, sem si na wrcplus zarolal pregled sezone 2003. Se spodobi za 20-to obletnico težko bolj nore sezone. Dva ocvirka: Nekje spomladi je Ford dobil sponzorja BP-Castrol, ki je še danes zvesto pri njemu in pa na Finskem reliju so poskusno prestavili veliko klasično kvadratno štart. št. iz obeh bočnih vrat, višje na bočni zadnji stekli- B stebriček in ju pobarvali živo oranžno, kot je še danes. Potem so to ponovili še na finalnem RAC reliju. Od takrat je to standard... ;-)
S_pat26.01.2023 19:21
@dež Ja ko postane WRC-2 boljši kot WRC-1 se je malo za vprašat. Letos zgleda da bo hud boj. V Rally1 manjkajo proizvajalci za boljše boje. Mohammed Ben Sulayem predsednik FIA ki je bil letos na Monteju je za motorsport.com podal intervju da mogoče pridejo novi proizvajalci leta 2025 ko se bodo menjala pravila. Ampak temu mogoče ni kaj dosti za verjet. Jst bi dal pravilo da če ni vsaj 5 proizvajalcev v prvenstvu tega se ne sme izpeljati. Tako bi dobili več možnosti za večje boje.
S_pat26.01.2023 19:28
@Msport2 Ja 2003 najboljša sezona v 50-tih letih WRC-ja. Jaz že od začetka leta med tednom vsak dan pogledam review enega rallyja na dan. Maš na youtubu na kanalu OSRN2 vse rallyje te sezone Od Monteja do GB-ja. Stegni si nebo ti žal. Kar se pa tiče tistih štartnih številk je bilo to experimentalno na Finskem in GB-ju že leta 2002. Potem je to postala stalnica povsod.
Dež26.01.2023 22:28
Več proizvajalcev si vsi želimo. A če bi bil pogoj minimalno 5, zadnjih 10 let ne bi bilo WRC. Upajmo, da se pridruži še kdo, da bi bili vsaj štirje, kot v WRC-2. A kakšnega velikega interesa trenutno ni zaznati.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija