Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pionir aerodinamike
Tatra T77
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.01.2023 09:39

Zahvaljujoč zbirateljem in avtomobilskim dražbam se še vedno odkrijejo fenomenalno ohranjeni primerki iz avtomobilske zgodovine.

Artur Švarc RM Sothebys

Eden prvih, če ne kar prvi serijski avto s posluhom za aerodinamiko. Tatra Type 77 ali T77 je bil razvit 1934 v Češkoslovaški in je pomenil pravo malo revolucijo v avtomobilski industriji.

Nenavadno oblikovan predvojni avto iz osrčja Evrope je kmalu postal izbor evropske visoke družbe in še danes spada med enega najbolj vplivnih avtomobilov 20. stoletja. Dizajn je zakrivil Hans Ledwinka, skupaj s svojim sinom Erichom, Nemcem Erichom Uberlackerjem in s pomočjo Zeppelinovega aerodinamika Paula Jaraya.

T77 je imel v zadku nameščen zračno hlajeni motor, neodvisno vzmetenje in za tiste čase napreden 4-stopenjski menjalnik. Avto so izdelovali v Tatrini tovarni med 1934 in 1936, narejenih pa je bilo vsega 106 primerkov, eden od njih pa se zdaj prodaja preko RM Sotheby's.

Kot rečeno, največja posebnost T77 je bila njegova aerodinamična karoserija, narejena za zmanjšanje zračnega upora in izboljšanje porabe goriva. V tistih časih je bil najbolj aerodinamično učinkovit avto s količnikom upora 0,245, izmerjenim na petkrat manjšem modelu. Škatlasto oblikovani avtomobili tistega časa so imeli količnik večji od 0,5. Celo plavut na zadku je imela svojo funkcijo – izboljšala je stabilnost avtomobila pri visokih hitrostih.

Še ena inovacija je bil motor z zračnim hlajenjem v zadku, 2,97-litrski V8 S 44 kW (60 KM). T77 je lahko dosegel 145 km/h, kar je bilo, spet za tiste čase, zelo impresivno. Sama postavitev motorja je pripomogla k manjši teži, pa tudi k boljši legi.

Zasnova z zadaj nameščenim V8 je pri Tatri ostala vse do zadnjega osebnega avtomobila, modela 700.

Seveda je T77 zaradi svojih nizkih proizvodnih številk danes izjemno iskan in visoko cenjen avto – po svetu vozi le še pet obnovljenih T77. Primerek iz fotografij je tako eden od teh petih. Popolna obnova se je zaključila lani in je potekala 10 let, vse skupaj pa so mojstri beležili na million-dollar-tatra.com, kar seveda pomeni, da je avto tudi ocenjen na več kot milijon zelencev. Morali so seveda zamenjati preperele površine iz jesena, medtem ko je bila nosilna pločevina večinoma brez rje. S platnom prekrita sončna streha je dobila fiksno menjavo s pločevino, na novo pa so izdelali sprednji in zadnji odbijač, saj sta manjkala.

Zunanjost je bila prebarvana v temno modro barvo, notranjost pa je odeta v pravi odtenek sivega usnja. Armaturka je prekrita z orehovino, merilniki pa so obkroženi s slonovino. Prenova ni bila namenjena le zunanjosti in notranjosti, pač pa je v celoti prenovljena tudi mehanika. Originalni zračno hlajeni V8 je bil v celoti sestavljen na novo, komponente, ki se jih ni dalo obnoviti, pa so dobile nove dele, narejene po originalnih načrtih.

Prvi lastnik tega primerka je bil grof Jaromir Egon Czenin-Morzin, avto pa ima zaporedno številko 9. Kaj se je zgodilo z T77 med drugo svetovno vojno in po njej, ni znano, domnevajo pa, da je bil avto na cestah vse do srede sedemdesetih. 2005 je avto kupil nemški zbiratelj, potem ko je bil več desetletij shranjen v baraki na Slovaškem. Aktualni lastnik ga je kupil leta 2007 v Nemčiji in prestavil v ZDA.

Avto je doma na Amelia Islandu na Floridi, licitacija pa bo potekala na začetku marca. Za vse privržence znamke relikvija za domačo garažo, ki se ne sme zamuditi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija