Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kako je posloval švicarski trgovec v Sloveniji
EmilFrey
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.12.2022 14:27

Družba Emil Frey na našemu trgu zastopa 12 blagovnih znamk in ima skupno nekaj več kot 500 zaposlenih. Letos so s pomočjo 110 trgovcev po Sloveniji prodali že več kot 10 tisoč vozil.

Peter Pirkovič

Napoved prvega moža družbe Emil Frey v Sloveniji, Jožka Tomšiča, je, da bodo letos ustvarili več kot pol milijarde evrov prihodkov in seveda povečali dobiček, kar je posledica dejstva, da so že v prvih 11 mesecih letos prodali 10.348 avtomobilov (novih in rabljenih). To jih uvršča med največje avtomobilske trgovce, podatek o prodaji vozil pa predstavlja natanko petino celotnega trga v naši državi. V primerjavi z lanskim letom so uspeli tržni delež povečati za 1,52 odstotne točke, navkljub dejstvu, da je skupni trg padel za dobrih 16 odstotkov. Še posebej uspešni so bili na področju lahkih gospodarskih vozil, kjer beležijo več kot 34-odstotni tržni delež, in na področju težkih tovornih vozil, kjer beležijo kar 377 prodanih vozil (tovornjaki in avtobusi), kar je 67 primerkov več kot v enakem obdobju lani. Precej počasneje se razvija trg električnih vozil, kjer njihov delež predstavlja 11,87 odstotka, ob predpostavki, da je bilo letos prodanih nekaj več kot 2700 električnih vozil.

Jožko Tomšič, generalni direktor Skupine Emil Frey za Slovenijo, je poudaril: »Danes se soočamo z izzivi, ki so predvsem posledica zmanjšanih proizvedenih količin v preteklih letnih, visokih stroškov energije, logistike, višanja cen goriv, pomanjkanja voznikov in podobno. Kot skupina se tega močno zavedamo in izzive učinkovito rešujemo s prilagajanjem in iskanjem priložnosti tako na trgu kot tudi v sinergijah znotraj skupine. To dokazujejo tudi naši letošnji rezultati, ki so od nas velikokrat zahtevali drznost in nas postavljali pred različne preizkušnje.«

In kako vsebinsko zanimivo bo prihodnje leto? Napovedi kažejo, da bodo na trg poslali nekaj več kot 30 novih oziroma prenovljenih modelov iz njihovega programa 12 blagovnih znamk. Omenimo samo nekaj teh. Francoski Citroen k nam denimo v kratkem pošilja novega C4 X in malega električarja Amija, pri DS-u načrtujejo prihod prenovljenih modelov DS3 in DS7, medtem ko bo pri Peugeotu precej bolj pestro, saj v začetku leta pričakujejo prihod fastbacka 408, kmalu za tem pa sledijo še prenovljena 208 in 508, medtem ko bodo ponudbo električarjev nadgradili z novim E-308 v kombilimuzinski in karavanski izvedbi. Pri Fiatu napovedujejo prihod novodobnega Topolina in modela z oznako 600, ki bo na voljo z bencinskim in električnim motorjem, v programu gospodarskih vozil pa pričakujejo še novega Scuda, e-Dobloja in e-Ulysseja. Alfa Romeo bo v prihodnjem letu veliko stavila na priključno-hibridni Tonale ter na prenovljena modela Giulia in Stelvio, pri Jeepu nestrpno pričakujejo novega Avengerja in Jeep Grand Cherokeeja, znamka Abarth pa prvič v svojo ponudbo uvaja električnega malčka. Vsebinsko polno bo dogajanje pri Mercedesu, saj bodo v ponudbo vključili prenovljene modele razredov A, B in CLE, medtem ko pri električnih vozilih pričakujejo prihod limuzine EQE ter terenskih različic EQE SUV in EQS SUV. Pri Hondi se pripravljajo na začetek prodaje novih modelov ZR-V, CR-V in športno-terenskega električarja, Mitsubishi pa tekom leta uvaja Capturja in Clia. Ups, ASX-a in Colta. In še to. Za leto 2023 Daimler Buses napoveduje prihod mestnega avtobusa eCitaro Range Extender z gorivnimi celicami, ki bo omogočal doseg okoli 400 kilometrov. 

V preteklih nekaj letih so izvedli kar nekaj zahtevnejših investicij, da lahko zdaj poslujejo v skladu z aktualnimi smernicami na področju avtomobilske industrije. Zato bodo investicije v prihodnjem letu usmerjene v prenovo avtopralnice v Ljubljani in kongresnega centra, v gradnjo novega klicnega centra in prostorov za srečanje zaposlenih, namestili bodo še več polnilnic za električna vozila v Ljubljani, Mariboru in Celju ter zamenjali razsvetljavo za bolj varčno in okolju prijazno. V prihodnjem letu načrtujejo še sanacijo streh in postavitve sončnih elektrarn na strehi v Ljubljani ter gradnjo novega Mercedes-Benz prodajnega centra.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija