Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Volkswagen bo popravil razvpito šibko točko novih modelov
Obljuba Thomasa Schaferja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
30.11.2022 00:21

Novi Volkswagnov direktor Thomas Schafer si je zadal prioritetno nalogo: popraviti novi infotainment, ki je trenutno šibka točka mnogih modelov, med drugim tudi sicer zelo cenjenega Golfa 8.

Urša Prosenjak

Thomas Schafer priznava, da so bile narejene napake pri informacijsko zabavnem sistemu MIB3, ki ga najdemo v Golfu 8 GTI in v električnih modelih ostalih znamk koncerna, kot sta Cupra in Škoda. Ob prihodu je bila omenjena Osmica namreč deležna številnih pohval, a so se tako navdušenci kot kritiki strinjali, da je avto muka upravljati zaradi begajočega infotainmenta, nagnjenega k okvaram.

»Vemo, kaj je potrebno narediti,« je povedal Schafer. »Dobili smo veliko odzivov od kupcev, pa tudi od novinarjev in ostalih strokovnjakov. Vsi nam sporočajo, da je potrebno infotainment izboljšati.«

Podjetje se bo tega lotilo že to zimo. Schafer pravi, da prihaja nova verzija programske opreme, ki bo omogočila, da bodo drsni kontrolniki za uravnavanje temperature in glasnosti ponoči osvetljeni, sistem naj bi bil hitrejši in imel več funkcij.

Izboljšave pa ne bodo omejene le na programsko opremo. Po Schaferjevih besedah naj bi izboljšali tudi strojno opremo. Izboljšali ali povsem zamenjali bodo kapacitivne gumbe na volanu, kar pa bo zahtevalo več časa in teh sprememb bodo avtomobili deležni šele v letu 2024, čeprav naj bi se prenovljen volan prvič pojavil že naslednje leto v Tiguanu.

Schafer je odločen, da takšnih napak ne bo več dovolil. Dejal je, da se upravni odbor zdaj sestaja vsak mesec, da preveri napredek izboljšav informacijsko-zabavnega sistema in da ljudje na teh sestankih komunicirajo z maketami, da zagotovijo, da delujejo.

»Zdaj preverjamo naše izdelke pri splošni javnosti, uporabljamo naključne ljudi. Če prosimo za mnenje naše zaposlene, bodo rekli, da je super. Vendar so pristranski,« je dejal Schafer. »Vzeti morate ljudi iz vseh družbenih slojev in starostnih skupin in ugotoviti, kako preprosto lahko ljudje najdejo funkcije. Upam, da bomo to pospešili in bo za nas postalo običajna vaja pri projektih.«

Dodaja še, da si bodo Volkswagen in njegove blagovne znamke v prihodnosti prizadevale ustvariti identitete blagovnih znamk, ki bodo omogočale konsistenco notranjosti vozil. Upajo, da bodo kupci tako lažje našli stvari, kot so gumb za zagon, gumbi za glasnost in ostalo.

»Notranjost poskušamo obravnavati z logičnim pristopom,« pojasnjuje Schafer. »Vprašali smo se, katerih je 10 najpomembnejših funkcij, ki jih stranke vedno potrebujejo, in jih postavili na prvo raven v trdih gumbih. Nato smo se pri naslednjih 20 funkcijah vprašali, kam jih postavimo. V to smo vložili nekaj logike, zato tega ni potrebno niti ni smiselno prestavljati okoli samo zato, da bo drugače.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7730.11.2022 09:31
Platformo MIB3 ne najdemo zgolj v Golfu 8 GTI, temveč tudi v drugih tipih tega VW najbolj prepoznavnega modela, ter preostalih modelih koncerna. To je pač podstat. Torej se (že dolgo) ve, da bodo izboljšave širše implementirane .Zadevo je treba sicer gledati širše - nekaj naših domačih vozil recimo tudi uporablja prav ta infotainment (osnova je vedno MIB3, k tej dodajo nato različne infotainment opcije, brez ali z navigacijo, najvišja opcija je seveda Discover Pro), ki je ob trenutnih SW izvedbah (1896, 0278) tudi že precej precej učinkovita. Brez nekih zamrzovanj, ugašanj, nesledenju pomiku prsta prek zemljevidov ipd., gotovo pa se da še kakšno malenkost nadgraditi. Recimo osvetlitev drsnikov za glasnost/temperaturo pri 8mici, človek ne pogreša prav zelo, ker vse naravnaš enkrat (klima), daš na Auto in basta. Glasnost radia uravnavaš prek volana, kjer pa ti drsniki pravzaprav odlično delujejo in dejansko moraš biti resnično v kompletu zelo neroden, da ti to povzroča preglavice! Vse dejansko reagira kot vsak pametni telefon, ki ga pa, začuda kajne, prav vsi zelo dobro obvladamo... Tudi sem in tja omenjeno nehoteno proženje ogrevanja volana se ne zgodi, če tega res ne pritisneš. In tako naprej... Vse je dovolj elegantno, mehko in pav lepo delujoče. Takšne so pač moje izkušnje, si pa nismo vsi isti in do sem vse lepo in prav! Je pa verjetno fizično stikalo tudi povsem ok, če ni/ne bo (potem več) druge opcije, pa čeprav je to vseeno nek korak nazaj, vsaj v tem konkretnem delu avtomobila. Je pa Schafer pravzaprav zelo realno povzel vse skupaj, tudi v zadnjem njegovem odstavku je to jasno.
alfafil30.11.2022 11:45
V T-Rocu nisem imel navigacije, je pa vse delovalo BP, tudi AA. Na splošno, če ga primerjam z Toyoto, je VAG boljši, asistence so boljše, tudi nekatere (velikokatere) praktične rešitve. To pogrešam, sam avto pa ne.
Makaronar30.11.2022 14:41
razvpito šibka točka je cena!
skrivo30.11.2022 18:46
Makaronar, natanko tako, samo cena je problem pri njih, infotainmenta se že privadiš sčasoma.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija