Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kako so reprezentance potovale pred pol stoletja
SP v Nogometu 1974
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.11.2022 19:42

Bliža se SP v nogometu v Katarju, Mercedes pa je spomnil, kako so prevažali ekipe pred 48 leti na SP v Nemčiji.

Artur Švarc

Svetovno prvenstvo v nogometu 1974 je bilo v Nemčiji, na njem je sodelovalo 16 ekip (danes 32), reprezentance pa so prevažali posebni avtobusi, obarvani v nacionalne barve. Na ogled je replika avtobusa domače zahodno nemške reprezentance, ki ima poleg barv na zadnji šipi še obe maskoti prvenstva – Tipa in Tapa.

V notranjosti je nogometaše pričakalo udobje, primerno za tisti čas, vsak sedež je imel celo pepelnik, zadaj je bil avtomat za pivo, tu je bil najnovejši Blaupunktov radio s kasetofonom, dodatni ventilator za voznika, za odlično počutje pa je skrbela še klimatska naprava.

Sedeži so odeti v oranžno usnje in rdeče blago, vzglavniki pa so imeli belo »kapuco«. Mercedes pravi, da je imel vsak nemški reprezentant svoje mesto.

Nemška (takrat zahodno nemška) reprezentanca je tudi osvojila naslov prvaka – v finalu so premagali Nizozemsko z 2:1.

Kot rečeno, primerek v Mercedesovem muzeju je replika, saj so originalni avtobusi po prvenstvu dobili nazaj staro podobo in spet šli v službo javnemu prometu. Kaj se je zgodilo z originalom, pri Mercedesu niso uspeli izslediti. Gre pa za 1965 predstavljen model O 302, ki je bil na voljo s 4- in 6-valjnimi dizli z močjo med 93 in 176 kW (127 in 239 KM). Od 1971 je imel avtobus tudi serijsko zračno vzmetenje, vsega skupaj pa so naredili kar 32 tisoč primerkov, ki se jih spomnimo tudi z naših cest.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija