Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Subarujev električar na terenu ne razočara
Prvi kilometri: Subaru Solterra
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.11.2022 16:19

Japonska znamka, ki se že pol stoletja intenzivno posveča razvoju učinkovitega štirikolesnega pogona, na slovenske ceste v kratkem pošilja prve primerke svojega prvega električarja. Jasno, tudi ta je opremljen s pogonom na vsa štiri kolesa, a je tehnična rešitev nekoliko drugačna od ostalih bratov v ponudbi.

Peter Pirkovič

Zgolj za razumevanje, kje in kako posluje japonska znamka. V zadnjem poslovnem letu so zabeležili prodajo okrog 860 tisoč vozil. ZDA in vse pripadajoče države tistega kontinenta so že vrsto let njihov najpomembnejši trg, medtem ko Evropa predstavlja manj kot desetino celotne prodaje. Okrog 50 tisoč Subarujev so prodali v zadnjem letu in polovica teh je bila opremljenih s hibridno pogonsko tehniko. Kot napovedujejo, bodo do leta 2030 vsi njihovi modeli imeli tudi električni pogon. Z elektriko so se pri Subaruju prvič srečali že leta 2003, ko so svetu predstavili študijo malega mestnega avtomobila R1 E, ki je bil opremljen s 40 kWh baterijo in z dosegom 80 kilometrov. To so bili časi, ko je bila elektrika v avtomobilih postranskega pomena. Dve desetletji kasneje so se stvari povsem obrnile, zato znamka Subaru zdaj na evropski trg pošilja svoje prvo vozilo na električni pogon.

Ime za nov izdelek so Japonci sestavili iz dveh besed. Sol in Terra, ki v slovenskem jeziku pomenita sonce in zemlja. Da bi izdatno prihranili pri stroških, so pri razvoju tega modela Subarujevci tesno sodelovali s Toyoto, ki je prispevala svojo namensko platformo e-TNGA za električna vozila (Subaru jo označuje z oznako e-SGP), električni pogon in druge sistemske rešitve. Ker so pri Subaruju zagovarjali idejo, da mora novinec ohranjati uveljavljene terenske vrednote, so v tem projektu dodali svoje znanje na področju štirikolesnega pogona in varnostnih asistenc. Oznaka AWD (All Wheel Drive) pri Subaruju letos obeležuje kar 50 let obstoja, zato v njihove tehnične rešitve ne gre dvomiti. Pri snovanju zunanjega videza so sodelovale oblikovalske ekipe obeh proizvajalcev in priznati velja, da so ti poskrbeli za precej zanimiv oblikovalski pristop, zaradi česar ta avto na cesti precej izstopa.

Solterra je 4,69 metra dolg križanec, z 2,85 metra dolgo razdaljo med sprednjo in zadnjo osjo. V tem delu so razvojniki našli prostor za litij-ionske baterije s kapaciteto 71,4 kWh, ta zbiralnik energije pa napaja dva električna motorja. Po enega na sprednji in zadnji osi. Torej, dvakrat po 80 kilovatov moči, kar pomeni 160 kilovatov moči in 337 Nm hipnega navora. Zanimivi so podatki o dosegu. Po protokolu WLPT so zabeležili podatek, da Solterra z 18-palčnimi kolesi prevozi 464 kilometrov, v primeru koles velikosti 20 palcev pa je doseg znižan na 414 kilometrov. V praksi je rezultat vendarle nekoliko drugačen. Realno med 250 in 300 kilometri. Prvi vtis z vožnje je dober. Solterra se pelje nadvse udobno, za kar poskrbi uglašeno podvozje in dobra zvočna zaščita. Voznik ima omogočeno izbiro treh režimov vožnje (Normal, Eco in Power) in 4-stopenjska intenzivnost rekuperacije, ki jo sprožamo preko obvolanskih stikal. Tudi od tega je nenazadnje odvisen doseg. Dodatno je na voljo še sistem S-Pedal oziroma program vožnje z zgolj s stopalko za plin, čeprav bo za popolno ustavitev vozila na križišču potrebno pritisniti na stopalko za zavoro. Polnjenje baterij je omogočeno na več znanih načinov (enosmerni AC do 7 kW), a bistven podatek, ki ga pri Subaruju izpostavljajo, je najvišja moč polnjenja – 150 kW. To pomeni, da se baterija na hitri polnilnici do 80 odstotkov napolni v 30 minutah.

Del prvega poglobljenega spoznavanja z najnovejšim Subarujem je bil tudi terenski poligon, kjer novinec zelo nazorno izkaže svoje terenske sposobnosti. Priznam, da z električarjem verjetno nikoli ne bi zavil na tako zahtevna brezpotja, a za volanom Solterre je bil ta kratek in dokaj zahteven terenski izziv pravzaprav čisti vozniški užitek. Preden sem se podal na kratko preskušnjo, vključim sistem X-Mode in Grip Control, ki aktivirata vrsto sistemov, katerih cilj je ohraniti stabilnost in oprijem na bolj zahtevni podlagi. Na voljo sta dva terenska programa. Sneg in umazanija ali blato in pesek. A to še ni vse. Subarujevi mojstri so razvili še poseben program za nadzorovan spust, kjer uporabnik s stikalom dodatno regulira hitrost spusta. Ta funkcija se je odlično izkazala pri zelo strmem spustu na terenskem poligonu, kjer je potrebno le čvrsto držati in v pravo smer vrteti volan. V dodatno pomoč pri terenski vožnji so tudi številne kamere, ki na velikem osrednjem zaslonu prikazujejo visokoresolucijsko sliko v živo z različnih kotov. Zelo uporabna funkcija. Omembe vreden je podatek, da je podvozje od tal dvignjeno spodobnih 21 centimetrov, da ima baterijski sklop dodatno zaščito pred morebitnimi poškodbami in da 2035 kilogramov težak avto zmore vleči prikolico, ki ni težja od 750 kilogramov.

Solterra me je po nekaj sto prevoženih kilometrih navdušila tudi v potniškem delu. Sedi se zelo udobno in nekoliko višje, da je pregled nad dogajanjem med vožnjo precej dober. Večini bo najprej v oči padel nenavadno oblikovan del armaturne plošče, kjer so integrirali 17,8-centimetrski digitalni zaslon merilnikov z bogatim naborom potovalnih podatkov. Sredinski greben je nadpovprečno širok, na njem pa ima svoje mesto osrednji 12,3-palčni zaslon dotik s preprostim upravljanjem sistemov. Ta je povezljiv s pametnimi telefoni sistemov Android in Apple, obenem ima možnost glasovnega upravljanja in komunikacije na daljavo preko aplikacije Subaru Care, kjer uporabnik preverja doseg, napolnjenost baterije, lokacijo avtomobila in trenutni status avtomobila (odklenjen, zaklenjen). Pa vendar me je pri vsem tem zmotila uporaba trde bleščeče plastike na sredinski konzoli, saj se na njej zelo hitro opazijo prstni odtisi, za nekatere pa bo morda moteča pozicija volana na najvišji točki, ki z vrhnjim delom obroča prekriva pogled na merilnike. Sprednji sedeži so nastavljivi s pomočjo električnega pogona in uporabniku vozila omogočajo funkcijo ogrevanja ali hlajenja, medtem ko je zadnja klop z nastavljivim naslonom opremljena le z možnostjo ogrevanja. Prtljažnik v osnovi ponuja 421 prostorninskih litrov, kar je dovolj za vsakodnevno uporabo, pri nalaganju večjih stvari pa tega s pomočjo deljivega (60:40) in preklopnega naslona lahko še izdatno povečamo. 

Prvi primerki Solterre, ki se sestavljajo na Japonskem, bodo k našim trem trgovcem, na Vrhniki, v Kranju in Mariboru, prispeli v nekaj tednih. Prvi pravi Subarujev električar bo za slovenske kupce na voljo v dveh paketih opreme, 4E-xperience in 4E-xperience+, čigar cenovna razlika znaša natanko štiri evrske tisočake. Bogatejša izvedba ima na seznamu med drugim usnjene sedeže, ozvočenje Harman Kardon, panoramsko stekleno streho in 20-palčna platišča. Začetna cena Solterre, ki je v prodaji zgolj s štirikolesnim pogonom, je postavljena na 60.400 evrov. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs15.11.2022 17:59
Hecna zadeva. Čeprav, ko tole preberem, ne najdem ničesar, po čemer bi bil res nekaj posebnega. Mimogrede, Sol in Terra sta bili 20 let nazaj Toyotini oznaki paketov opreme
Makaronar15.11.2022 18:56
Koliko porabi na 100km? 5-6€?
Makaronar15.11.2022 19:33
Koliko porabi na 100km? 5-6€?
alfafil16.11.2022 00:42
Toyota bz4x.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija