Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Russell do prvenca v formuli 1
Nedelja - dirka
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.11.2022 20:43

Na dirki za VN Sao Paula je Mercedesu uspelo priti do dvojne zmage, prvič v karieri pa je na najvišjo stopničko stopil George Russell. Lewis Hamilton je kljub trčenju z Maxom Verstappnom v cilj pripeljal kot drugi, tretji pa je bil Carlos Sainz.

Matej Natek

Nobenega dvoma ni, da si bo letošnjo dirko v Sao Paulu v najlepšem spominu ohranil Russell. 24-letni Anglež, ki je doslej že tolikokrat opozoril na svoj talent, je namreč zgolj dan po zmagi na sprintu, slavil še na nedeljski dirki. Na poti do svojega prvenca v formuli 1 pa tekmecem ni pustil prav nobene priložnosti za napad. Niti na začetku, po ugasnjenih lučeh, kot tudi ne na koncu 71 krogov dolge dirke, ko se mu je tik za petami vozil Hamilton. Slednji se je uspel po zaslugi varnostnega avtomobila, v zadnji fazi dirke povsem približati svojemu moštvenemu tekmecu. Kljub temu pa sedemkratni svetovni prvak prave priložnosti za napad vendarle ni dočakal.

Prvi krog je sicer postregel z nesrečo v 8. zavoju med Ricciardom in Magnussnom, ki je včeraj sebi in Haasu privozil prvi najboljši startni položaj. Tokrat pa preprosto ni imel sreče, saj je bil Danec pri zaviranju v omenjeni zavoj slabo ocenil razdaljo do dirkača pred seboj, zaradi česar je tudi prišlo do dotika. Magnussna je posledično zavrtelo, nato pa ga je odneslo prav v Ricciarda. Dirke je bilo seveda za oba konec, na stezo pa je zapeljal varnostni avto.

Dirka se je z letečim startom (pri čemer je Russell, ki je želel preprečiti napade iz zavetrja, s pospeševanjem pričel zelo pozno) nadaljevala v 7. krogu, na nov zaplet pa ljubiteljem formule 1 ni bilo potrebno čakati dolgo. V glavni vlogi pa sta se znašla kar lanskoletna rivala za naslov, Hamilton in Verstappen. Slednjemu pa se napad v 1. zavoju ni najbolje posrečil, saj se je manevra lotil po zunanji strani, v naslednji zavoj pa mu je za kaj več preprosto zmanjkalo prostora. Sicer drži, da mu niti Hamilton ni pustil nobenega prostora, kar pa bi – še posebej glede na njuno zgodovino – Nizozemec realno gledano moral tudi pričakovati. Trčenje je bilo tako neizogibno, krajšo pa je potegnil Verstappen, ki se je s polomljenim prednjim krilcem znašel povsem v ozadju. Za nameček pa so mu komisarji za incident dodelili še 5-sekundno kazen. Hamilton pa je po nesreči padel na 9. mesto, kar pa je v nadaljevanju uspel nadoknaditi nazaj.

Zgolj nekaj zavojev kasneje pa sta se zapletla še Norris in Leclerc, ki sta se takrat borila za 5. mesto. Sicer je šlo za manjši dotik, kar pa je bilo v hitrem 7. zavoju več kot dovolj, da je Leclerca, ki je skušal prehiteti po zunanji strani, odneslo proti zaščitnim gumam. Kljub temu pa jo je Monačan odnesel zgolj s poškodovanim prednjim krilcem, zaradi česar se je uspel vrniti v dirko – toda povsem na začelju. Podobno kot Verstappanu, pa so komisarji tudi Norrisa zaradi povzročitev nesreče kaznovali s 5-sekundnim dodatkom.

Russell se je torej moral večji del dirke osredotočati zgolj na Pereza, ki se je posledično znašel na drugem mestu. A zgolj do postankov, saj Mehičan nato ni uspel slediti njegovemu ritmu, za nameček pa se je iz ozadja bližal še Hamilton. V 45. krogu pa je slednji tudi našel pot mimo Red Bullovega dirkača, ki bi v normalnih okoliščinah današnjo dirko končal kot tretji. A kot že tolikokrat v formuli 1, je dogajanje popestril vnovičen prihod varnostnega avtomobila.

V 52. krogu se je namreč na robu steze zaradi okvare ustavil Norris, kateremu se je obetala solidna uvrstitev med dobitniki točk. Vodstvo dirke se je sprva odločilo za VSC, v 55. krogu, ko je postalo očitno, da bo odstranitev ustavljenega McLarna potrebovala večjo pozornost, pa je na stezo še drugič zapeljal varnostni avto. Razlike so bile s tem nevtralizirane, kar pa je bila slaba novica za Pereza, saj so imeli prav vsi njegovi tekmeci nameščene bolje ohranjene in predvsem hitrejše gume. Ko se je torej dirka v 60. krogu nadaljevala, je postalo hitro jasno, da bo Perez na svojih rabljenih gumah z rumeno obrobo izjemno težko ohranil tretje mesto.

In res – v 63. krogu ga je najprej prehitel Sainz, krog kasneje Leclerc, v 65. krogu pa še Alonso, ki je imel tokrat bistveno več sreče s taktiko kot na večini letošnjih dirk. V 67. krogu je Pereza prehitel še Verstappen, od katerega pa je moštvo pričakovalo, da bo v primeru, da mu do konca dirke ne bo uspelo prehiteti Alonsa, Perezu vrnil pozicijo. Kar pa se na Red Bullovo očitno nezadovoljstvo ni zgodilo. S tem pa je Mehičan v dvoboju za 2. mesto v skupnem seštevku izgubil pomembne točke. Še sreča torej, da Ferrari ni ugodil Leclercovi želji za zamenjavo pozicij s Sainzom. Tako pa sta pred zadnjo dirko sezone Perez in Leclerc po točkah povsem poravnana.

Po včerajšnjem debaklu je Alpinu z 8. mestom privozil tudi Ocon, med dobitnike točk pa sta se uvrstila še Bottas in Stroll.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija