Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prodaja se Lancia Delta S4
Dražbe
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
04.11.2022 10:42

Čeprav danes na legendarno italijansko znamko v glavnem ostajajo le še spomini, so ti izjemni in obsežni.

Artur Švarc

Eden od avtomobilov, ki je pisal zgodovino znamke, je zagotovo tudi rally ekstrem, Delta S4. Lancia je del uspehov vse od začetka svetovnega rally prvenstva s Stratosom in še prej s Fulvio, na višku skupine B pa je prišla Delta S4, ki je potem tudi zabila zadnji žebelj v krsto motorjev s kletko in sedežema.

Pred tem je Stratos z  zadnjim pogonom, prvi namensko narejeni rally avto, osvojil tudi prva dva naslova, a ko so se začela osemdeseta, je vstopil Audi s Quattro pogonom in pometel s konkurenco. Lanciin model 37 je bil sicer dostojen naslednik Stratosove dediščine, a brez štirikolesnega pogona je za Audijem le pobiral drobtinice. Zato so Italijani še enkrat odšli v delavnico in pripeljali štirikolesno gnani bombnik Delta S4. Že na prvem rallyju Lombard RAC 1985 je Delta S4 osvojila dvojno zmago s Toivonenom in Alenom. No, roko na srce, Audi je tu že upokojil svoj Quattro S1 E2.

Za sezono 1986 je Lancia računala, da se bo uspešno borila za naslov z dvema super voznikoma in štirikolesnim pogonom. Sothebys zdaj prodaja enega od primerkov, šasijo številka 215, ki je pripadal tovarniški ekipi in je štartal na uvodnem rallyju v Monte Carlu.

Potem je 215 postal rezervni avto za Toivonena na Portugalskem in Ericssona v Grčiji. Naslednje leto je ta avto osvojil naslov prvaka, potem pa se je še nekajkrat pojavil na dirkah, nazadnje 1990 na sosednjem Alpi Orientaliju. Po koncu dirkaške kariere je avto šel v zbirateljske roke na Japonsko.

2013 je avto v Veliko Britanijo uvozil drug zbiratelj in ga uvrstil v zbirko Gran Turismo 2019, zanj pa skrbi BGM Sport. Avto, ki je nazadnje vozil v Goodwoodu, zdaj išče novega lastnika, izklicna cena pa je 1,75 milijona funtov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija