Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
GM je prihranil manj kot dolar, umreti je moralo 13 ljudi
Razkritje internih dokumentov
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
02.04.2014 14:17

Saga okrog vpoklica GM-ovih vozil na servis, se je včeraj nadaljevala v ameriškem kongresu, kjer se je zagovarjala Mary Barra. V internih dokumentih piše, da se leta 2005 niso odločili za zamenjavo stikala za zagon motorja, ki bi jih stal, po nekaterih izračunih 57 centov, po drugih pa 90 ameriških centov.

Artur Švarc

Da je morala šefica GM-a na zagovor pred kongres, je botrovalo dejstvo, da so že takrat vedeli za napako na stikalu za zagon motorja, kar je lahko za posledico imelo izklop delovanja motorja in blokiran volan. Zaradi teh težav je 13 ljudi umrlo, več pa je bilo poškodovanih. Politiko je namreč zelo zanimalo zakaj so čakali skoraj deset let, da se odločijo za vpoklic, a pravega odgovora niso dobili. Zgolj in samo flancanje, v stilu, da se bodo od zdaj naprej več posvečali kupcem in manj zaslužku, ter da bodo svojcem umrlim namenili odškodnino.

A bolj kot to je zanimivo razkritje internih dokumentov, ki so jih dobili nekateri kongresniki. Seveda, brez vednosti šefice GM-a. Kongresnica Diana Degette (Kolorado) je pridobila dokumente, v katerih piše, da bi bil strošek popravila smešnih 57 centov, medtem ko se je agencija Reuters dokopala do drugega dokumenta oziroma elektronskih sporočil, kjer v enem nek inženir zapiše, da bi popravilo zanje stalo 90 centov po vozilu in dodatnih 400 tisoč dolarjev za orodje. Iz vseh teh sporočil, Reuters ugotavlja, da bi se strošek amortiziral v nekaj letih.

Na servis za zdaj kličejo skupno nekaj več kot 2,5 milijona vozil, pripravljeni pa naj bi bili tudi na številne tožbe. Rezerviranih imajo že preko 300 milijonov dolarjev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija