Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Petič in najboljše do zdaj
Kia Sportage 1.6 T-GDI MHEV GT Line
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.08.2022 07:32

Sportage ima dolgo in bogato zgodovino. Prvi koraki segajo v leto 1993, ko še ni bilo govora o SUV-jih. Danes, skoraj tri desetletja kasneje, je ta na trgu v najnovejši peti izdaji, kjer poleg sodobne tehnologije in naprednih pogonov nase opozarja tudi z zelo drzno oblikovno podobo.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 45.499
Cena testnega vozila: 45.499
videz
prostorna in udobna kabina
uporaben prtljažnik
vozne lastnosti
multimedija v slovenskem jeziku
bogata serijska oprema
varnostne asistence
cena
prah in prstni odtisi na zaslonih
menjalnik

Tisti znani pregovor, da obleka naredi človeka, se zelo dobro poda v primeru nove generacije Sportagea. Korejci so tako kot pri Hyundai Tucsonu uporabili oblikovalski recept, ki vsebuje veliko drznosti in precejšnjega odstopanja od tradicionalnosti, ki se je povečini držijo Nemci. Zato je Sportage s svojim zunanjim videzom izjemno zanimiv in nenazadnje zelo všečen športni terenec, ki bo vselej opozoril nase na cesti. Nasploh to velja za sprednji del, kjer so mu oblikovalci narisali LED dnevne luči v obliki velikanskih bumerangov. To je tisti detajl, ki brez dvoma pritegne poglede. V primeru testnega vozila je svojo piko na i prispeval še bogato založeni GT Line paket opreme, ki vključuje velika 19-palčna delno črna platišča in nekaj dodatkov okrasnega aluminija na določenih delih zunanjosti. Dvobarvna kombinacija pri serijskih avtomobilih večinoma zajema različni barvi strehe in preostalega dela karoserije, a so pri Kii ubrali drugo pot in na beli osnovi (testni model) s črnino obarvali del prtljažnih vrat, zadnjega odbijača, streho in del stranskih vrat.

V novi peti izdaji je Sportage dimenzijsko le malenkost napredoval. V dolžino zdaj meri 4,51 metra (3,5 cm več kot predhodnik), razdalja med sprednjo in zadnjo osjo je daljša le za centimeter in meri 2,68 metra, s čimer korejski SUV ponuja obilo prostora v potniški kabini. Na zadnji klopi bosta odrasla potnika imela dovolj prostora za kolena in glavo, medtem ko je sredinski sedež nekoliko ožjih dimenzij in uporabenbolj za silo, zato bo večino časa na v tistem delu v delovnem položaju sredinski naslon za roko. Za potnika v drugi vrsti so na hrbtnem delu naslona za glavo sprednjih sedežev uredili nekakšen obešalnik, na hrbtnem delu naslona pa je na voljo USB vtičnica (samo za polnjenje) in dodaten kaveljček za obešanje torb. Zadnja klop ni vzdolžno pomična, je pa možno spremeniti pozicijo naslona (deljiv v razmerju 40:20:40), ki na velikost prtljažnika bistveno ne vpliva. Ta ima v osnovi 562 litrov in ga je s preklopom naslona zadnje klopi možno povečati na zelo uporabnih 1751 litrov, zato bodo uporabniki pri nalaganju večjih stvari cenili ravno dno sprednjih sedežev. Zaradi vgrajene baterije pod predelno polico ni več veliko uporabnega odlagalnega prostora.

Tako kot so zelo premišljeno zasnovali zunanjost avtomobila, so tudi pri razvoju potniške kabine delo opravili dobro. V primeru GT Line opreme ima uporabnik občutek, da sedi v športno-terenskemu modelu premijskega razreda. Udobni usnjeni sedeži z možnostjo ogrevanja in hlajenja, ki se v različne smeri pomikajo s pomočjo elektrike, nudijo dober kompromis mehkobe in hrbtne opore, izbor materialov je na visokem nivoju, prav tako končna izdelava, piko na i pa predstavlja digitalizacija v obliki ukrivljenega zaslona, ki se deli na dva dela. Na levi polovici so na voljo potovalni podatki, na desni pa so v menijih razporejeni vsi sistemi in nekatere aplikacije. Vsa vsebina je v slovenskem jeziku, prehodi med meniji so hitri in enostavni, medtem ko uporaba Apple Car Play in Android Auto poteka zgolj preko kablovja in ne brezžično. Moteče je nabiranje prahu in številne sledi prstnih odtisov na zaslonu in na delu, kjer je armaturna plošča obdana s svetlečo plastiko. Krpica bi morala biti torej obvezen del serijske opreme. 

Testnega Sportagea je gnal 1,6-litrski turbo bencinski štirivaljni motor s 132 kilovati moči in 265 Nm navora, prenos moči pa je na sprednji kolesni par potekal preko 7-stopenjskega samodejnega dvosklopčnega menjalnika. Upravljanje menjalnika se v osnovi izvaja preko vrtljivega stikala na sredinskem grebenu, dodatna možnost pa so še stikala na volanu, kar je v bilo pri testnemu vozilu morda še najbolj optimalna izbira. V samodejnem načinu delovanje menjalnika na mestu (prestavljanje v vzvratno) ali ob hitrem speljevanju ni najbolj usklajeno, dogajalo pa se je tudi, da je ta v določeni prestavi vztrajal predolgo. Zato sem večino časa menjalnik ročno upravljal. Morda še boljša izbira bi v tem primeru bila ročni šeststopenjski menjalnik, a ga s to kombinacijo motorja ni na voljo. Zaloge moči je povsem dovolj, da se ta po potrebi pelje tudi nekoliko bolj dinamično in z lahkoto dosega visoke hitrosti na avtocestah, se pa pa s tem hitro dviga povprečje porabe. V času preskusa se je ta gibala okrog sedmih litrov. Blago-hibridni sistem z 48-voltno baterijo svojo vlogo opravlja pri speljevanju z mesta oziroma, ko avto preklopi v fazo jadranja, kar se izpiše na merilnikih. Za tistih nekaj sekund motor ugasne, hibridni sistem pa vzdržuje vse podporne sisteme.

Sportage z opremo GT Line ima poleg vseh ostalih stvari na seznamu tudi vse najaktualnejše varnostne sisteme in asistence, obenem pa to pomeni tudi najvišjo ceno na ceniku. Redna cena takšnega primerka je postavljena tik pod 45.499 evrov, odvisno od načina nakupa (gotovina ali financiranje) pa se prilagaja tudi višina popusta. 110-kilovatna izvedba motorja z ročnim menjalnikom in enako stopnjo opreme je za skoraj 6 tisoč evrov cenejša.

Tehnični podatki
dod_E
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija