Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tim Gajser je svetovni prvak!
MXGP Finska
Tim Gajser je svetovni prvak!
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.08.2022 18:12

Šestnajsta dirka svetovnega prvenstva za motokrosiste, ki je bila na Finskem, je za svetovnega prvaka v razredu MXGP okronala Tima Gajserja.

Artur Švarc

Mesto Hyvinkää na Finskem se je v zgodovino zapisalo kot prizorišče, na katerem si je slovenski motokros šampion Tim Gajser zagotovil peti naslov svetovnega prvaka v motokrosu oziroma četrtega v elitnem razredu MXGP. Temelje za uspešno izpeljano šestnajsto preizkušnjo sezone je postavil že v sobotnih kvalifikacijah, v katerih sicer ni bil povsem pri vrhu. Osvojil je namreč šesto mesto, kar je bilo vseeno dobro izhodišče za nedeljski vožnji.

"Ni bilo lahko, saj je proga dokaj ozka in ni bilo veliko priložnosti za prehitevanje. Nisem najbolje štartal in to mi je otežilo vožnjo. Ampak na prostem treningu sem dokazal, da imam lahko dobro hitrost. V obeh vožnjah se bom moral čim prej prebiti v ospredje. To je glavni cilj, ki bi mi omogočil, da mi ne bi bilo potrebno veliko tvegati," je Gajser strnil misli po sobotnih kvalifikacijah. Prvo vožnjo je začel zelo odločno. Prvo merilno točko je prevozil na tretjem mestu, pred njim sta bila le Romain Febvre in Jeremy Seewer, do konca prvega kroga pa se je pred slovenskega motokros asa prebil še Brian Bogers. Gajser je nato vozil previdno in zelo premišljeno ter izkoristil napaki Seewerja in Febvreja, kar je pomenilo, da je nekaj časa vozil celo na drugem mestu. A ne prav dolgo. S tekočo vožnjo na zelo razbrazdani in z luknjami posejani progi namreč ni veliko tvegal in je v cilj pripeljal na šestem mestu. Prvi je sicer ciljno črto prečkal Bogers.

V drugo vožnjo je Gajser štartal zelo zadržano. Zavedal se je, da mu v primeru zmage Seewerja za naslov svetovnega prvaka zadostuje že 8. mesto. Prvo merilno točko je prepeljal na 14. mestu, nato pa hitro dvignil ritem dirkanja ter bil ob koncu prvega proga deseti. Znova je vozil zelo previdno in vseskozi sledil informacijam iz boksov. V drugem delu preizkušnje je pošteno povečal tempo na progi ter se prebil do 8. mesta, nato pa v cilj pripeljal sedmi, kar je pomenilo, da si je privozil nedosegljivo prednost v boju za naslov svetovnega prvaka. Vožnjo in tudi dirko je dobil Glenn Coldenhoff.

"Neverjetno! Že en sam naslov je težko osvojiti, zdaj pa jih imam že pet, kar je neverjetno. Bil sem malce nervozen, ampak vse se je izšlo po načrtih. Hvala vsem, ekipi, navijačem, super vesel sem," je neposredno po prihodu v cilj nasmejan in zelo zadovoljen povedal svetovni prvak razreda MXGP za leto 2022, ki je sicer na dirki skupno zasedel 6. mesto.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija