Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kako 22 centimetrov vpliva na vožnjo in počutje
Volkswagen Tiguan Allspace 2.0 TDI 4 Motion R-Line
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
11.08.2022 10:57

V svetu intenzivnega potrošništva povpraševanje naredi ponudbo in tako se je leta 2017 na trgu znašel podaljšani Tiguan Allspace, ki je bil po nekaj letih uspeha na trgu deležen prenove. Oznaka Allspace že vsa leta predstavlja več kot polovico celotne prodaje tega modela. Torej, avto, ki je 22 centimetrov daljši od svojega brata, je bil zelo načrtno izdelan in poslan med kupce.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 48.216
Cena testnega vozila: 54.134
videz v kombinaciji s paketom R-Line
LED žarometi
prostorna in prilagodljiva potniška kabina
velik prtljažnik
zmogljiv motor
vozne lastnosti
vlečna kljuka
visoka končna cena
dragi dodatki
vidni prstni odtisi na osrednjemu zaslonu

Tiguana sem v omenjeni različici pred nekaj leti že preskusil, tokrat pa sem se z njim vnovič srečal in z njim prevozil več kot dva tisoč kilometrov. V tistem času sem imel precej nabit urnik s sestanki, s popoldanskimi dejavnostmi mojih otrok, vmes pa se je našel čas tudi za obisk dveh koncertov v Zagrebu in Ljubljani. Kilometri pa so se kar nabirali. Pravzaprav sem bil neizmerno zadovoljen, da sem za vse svoje poti uporabljal prav Tiguana Allspace, ki se je izkazal za odličnega sopotnika. 

Opremljen z dvolitrskim dizlom s 147 kilovati moči v kombinaciji s sedemstopenjskim menjalnikom, ki je zalogo navora razporejal med vsemi štirimi kolesi, mi je omogočal skoraj 900 kilometrov vožnje brez postanka na bencinskemu servisu. Posoda za gorivo meri 58 litrov, povprečje porabe pa se je, zaradi vožnje pretežno po avtocestah vrtelo okrog sedmih litrov. A ne navdušuje zgolj doseg, pač pa tudi zmogljivosti in suverenost na cesti. Dvesto konjev s precejšnjo lahko premika 1,8 tone težkega Volkswagna. Razmeroma hitro dosega visoke hitrosti na avtocestah, a bolj kot to sem cenil izboljšave pri nastavitvah podvozja, ki prinašajo natančno vodljivost, hkrati pa ravno pravšnjo kombinacijo mehkobe in čvrstosti vzmetenja. Slednje gre tudi nekoliko na račun nizkopresečnih 20-palčnih širokih gum, prvenstveno namenjenih za asfalt, kar ne pomeni, da se Tiguan Allspace ne zna spopasti z milejšo obliko terena. Nenazadnje je uporabniku ponujena možnost, da preko vrtljivega stikala med sedežema izbere terenski (dva programa), snežni ali cestni režim vožnje. Tiguan Allspace se zelo dobro znajde tudi v vlogi vlečnega vozila. Testni primerek je bil dodatno opremljen z vlečno kljuko, ki se s pritiskom na stikalo v prtljažniku samodejno aktivira, nanjo pa lahko priklopimo počitniško ali tovorno prikolico, ki opremljena z zavorami ne bo težja od dveh ton in pol. 

11 centimetrov prirastka na medosni razdalji prinaša tudi več prostora v drugi sedežni vrsti. Vzdolžno pomična klopi je zasnovana za udobno sedenje dveh potnikov (sredinski sedež je bolj za silo), ki bodo tudi na daljših poteh udobno sedeli in pri tem uporabljali sredinski naslon za roke, kjer bo možno odložiti tudi plastenko vode ali kavo. Pogrešal sem le odprtino za smuči, a jo do neke mere nadomešča možnost deljivega naslona (40:20:40). Eden izmed večjih Tiguanovih adutov je zajeten prtljažni prostor, kjer se po potrebi lahko uredi tudi nekakšno zasilno ležišče. Namreč, od roba do sprednjih sedežev je skoraj 1,8 metra ravne površine, v širino pa natanko meter. Če se pa prtljažnik uporabi za prevoz prtljage ali drugih predmetov, potem bo bolj primeren in uporaben podatek, da je ta velik od 760 do 1920 litrov. Nekaj dodatnega odlaganega prostora se skriva še pod predelno polico, ki jo je možno odstraniti ali postavljati v dva nivoja.

Voznikovo delovno okolje je volkswagnovsko urejeno in prilagojeno digitalno dobi avtomobilskega sveta. Nekaj klasičnih gumbov še ostaja, a jih z vsako prenovo vztrajno nadomeščajo drsna stikala (na volanu in za upravljanje klimatske naprave), digitalni zaslon merilnikov uporabniku zagotavlja bogato vsebino potovalnih podatkov, medtem ko osrednji zaslon na dotik vsebuje zadnjo in najnovejšo generacijo multimedije. Pregledno in enostavno. Glede na intenzivnost uporabe zaslona ostajajo le opazne sledi prstov. Kar se tiče multimedije velja dodati, da je vse skupaj podprto še s Harman Kardonovim ozvočenjem. Za tega mora kupec doplačati 820 evrov, a se splača. Pohvaliti velja še udobna sprednja sedeža, odeta v kombinacijo usnja in blaga, ki se smerno nastavljata s pomočjo elektrike, hkrati pa ponujata ravno pravšnjo mero oprijema telesa. 

Kot že omenjeno na začetku je bil Tiguan deležen rahle prenove, ki mu je med drugim prinesla nov svetlobni LED pas med obema žarometoma (opaženo že pri več VW modelih), kar ga zagotovo naredi malenkost drugačnega. Slednje velja tudi za ceno. 22 centimetrov več pomeni tudi 5 tisoč evrov več, ko gre za nakup tega modela. Če k temu prištejem še nekaj dodatkov, ki jih je imel testni avto, se končna cena ustavi pri 54 tisočakih. Obenem ne gre spregledati dejstva, da je ta s paketom opreme R-Line tudi najdražji na ceniku.

Tehnični podatki
dod_E
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija