Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
20 tisoč litrov vode v 10 sekundah
Airbus
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.07.2022 20:39

Po koncu proizvodnje Canadairov CL-415 je svet ostal brez učinkovitega gasilskega letala.

Artur Švarc Airbus

Težava je postala še toliko bolj očitna ob aktualnih požarih na Doberdobu minule dni. Canadair CL-215 in njegov naslednik CL-415, ki lahko ponese 6100 litrov vode, imata pred vsemi rešitvami, od helikopterjev do transportnih letal, velikansko prednost, da lahko pristaneta na vodi. A kaj, ko so zadnjega CL-415 Kanadčani izdelali 2015 (sicer jih bodo iz kosov zdaj sestavili še 9 za mediteransko gasilsko floto), naslednika pa ni.

Pri Airbusu so danes uspešno preizkusili gasilski kit za transportno letalo A400M. Letalo sicer nima možnosti zajema vode, lahko pa zato z letališča ponese 20 tisoč (!) litrov vode, ki jih izmeče v samo 10 sekundah. Pri tem ni potrebe po kartonskih škatlah, s katerimi so požar z Brnika na Krasu bombardirali Romuni s Spartani in Herculesom. Test A400 je potekal v Španiji, letalo pa je vodo odvrglo z višine 50 metrov pri hitrosti 230 km/h.

"Razvoj posebne nadgradnje za gašenje bo dal Airbusu A400M novo vlogo pri krotenju vedno večje nevarnostni predvsem v sredozemskih državah od Španije do Grčije," je povedal šef Airbusa, Mike Schoellhorn.

Airbusova gasilska rešitev je t.i. RORO kit (Roll-on, Roll-off), ki ne potrebuje predelav letala. Voda je shranjena v rezervoarju v tovornem prostoru, iz katerega vodita dve cevi do zadnje rampe. Države, ki uporabljajo A400M bodo tako dobile novo orožje v boju proti požarom, pri Airbusu pa razmišljajo tudi o nadgradnji avionike za nočno letenje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija