Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nova različica nadzvočnega potniškega letala
Boom Supersonic
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.07.2022 23:42

Boom Supersonic je predstavil novo podobo za Overture, s katerim namerava konec desetletja ponovno definirati hitro letenje z enega konca sveta na drugega.

Artur Švarc Supersonic Boom

Od zadnjega poleta edinega nadzvočnega letala Concorde je minilo že skoraj 20 let, številna podjetja so se lotila načrtovanja naslednje generacije, a v vseh teh letih ni bilo otipljivega rezultata.

Start-up iz Colorada, Boom Supersonic, pa dela velike korake naprej in dve leti po predstavitvi prototipa XB1, je tu podoba novega leta Overture, ki bo letelo z dvakratno hitrostjo današnjih potniških letal, prve potnike pa bo poneslo 2029.

Podobo Overture so predstavili na tiskovni konferenci na letalskem sejmu v Farnboroghu. Po besedah Kathy Savitt, predsednice in izvršne direktorice Boom Supersonica, so za model porabili okoli 26 milijonov ur v simulatorju. 

"Morali smo se dobesedno nauči hoditi na naš način," je povedala Savittova.

Letalo, ki ga bodo začeli izdelovati 2024, bo doseglo hitrost 1,7 Macha, doseg pa bo 7900 kilometrov. Letalo bo sprejelo med 65 in 80 potniki. Januarja letos je United Airlines naročil 15 letal, ki bodo od New Yorka do Londona potrebovala le tri ure in pol. Med financerji Supersonic Booma je tudi Japan Airlines, ki je 2017 vložil 10 milijonov dolarjev z opcijo nakupa 20 letal. 

Podjetje je nedavno sklenilo tudi partnerstvo z letalskim velikanom Northrop Grumman za razvoj vojaške različice Overture. 

Letalo je narejeno, da lahko leti z gorivom z nevtralnim ogljičnim odtisom, za razliko od Concorda pa so v veliki meri uporabili ogljikove kompozitne materiale, zaradi česar je letalo precej bolj aerodinamično in tudi lažje. Posledično bosta manjša tudi zračni upor in poraba goriva. Letalo bo nad kopnim letelo s podzvočno hitrostjo in pospešilo nad morjem, s čemer bo zmanjšana možnost pretiranega hrupa, ki je pestila Condorde.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija