Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Neznanka v pokru s pnevmatikami
Nočna dirka v Bahrajnu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.04.2014 12:08

Letos bo dirka v Bahrajnu prvič potekala pod žarometi. Dejstvo, ki pri Pirelliju in ekipah skrbi za zaskrbljenost.

Artur Švarc

Spričo desetletnega jubileja dirke, bo VN Bahrajna letos prvič potekala pod žarometi. Start dirke sledi ob 18. uri po lokalnem času, torej pri sončnem zahodu, končala pa se bo v temi. To bo za Pirelli in ekipe predstavljalo zelo kočljivo nalogo. Temperature asfalta bi lahko po sončnem zahodu občutno padle, mogoče so razlike tudi do 15 stopinj Celzija.

Športni šef Pirellija Paul Hembery zaradi tega ocenjuje, da bo ravnanje s pnevmatikami tokrat igralo bistveno vlogo za potek same dirke. "Temperatura bo na začetku dirke še visoka, toda takoj, ko se bo sonce skrilo, bo le-ta občutno padla. Da bi se znašli z velikimi temperaturnimi spremembami in iz pnevmatik izvlekli maksimum, bo to za ekipe predstavljalo zelo veliki izziv. Taktika in strategija bosta zaradi tega igrali odločilno vlogo."

Poleg teh omenjenih težav, bo v pogledu pnevmatik svoje igral tudi grob asfalt. Kljub večji obrabi pnevmatik, se je Pirelli, tako kot v Avstraliji, odločil za srednjo in mehko zmes pnevmatik. "Steza predstavlja veliki izziv za mehanski oprijem, zaradi česar smo se odločili za to kombinacijo zmesi," tako Hembery. Pirellijev svetovalec Jean Alesi je stezo v Bahrajnu testiral z dirkalnikom Speedcar serije in ve, kako bodo lahko vozniki formule ena omejili obrabo pnevmatik. "Voziti moraš v mirnem in čistem ritmu, da iz pnevmatik izvlečeš najboljše in da jih ne preobremeniš. To velja še posebej pri pospeševanju. Asfalt je dokaj grob, toda tloris steze omogoča tekočo vožnjo."

Iz taktičnega vidika bi lahko bila strategija treh postankov najboljša rešitev. V Spenagu so se skoraj vsi vozniki odločili za to rešitev in tudi v lanskem letu je zmagovalec dirke Sebastian Vettel trikrat zavil na menjavo koles.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija