Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dva koraka naprej
Mazda3 CD150 Revolution Top
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
31.03.2014 14:53

Mazdini mojstri so pošteno zavihali rokave in naredili najboljšo Trojko do zdaj. Jasno, najboljša je tudi zaradi tega, ker je nova, a zdi se, da so veliko poudarka namenjali malenkostim, ki so jih v prejšnjih generacijah spregledali. V mislih imamo predvsem kakovost vgrajenih materialov in končno izdelavo.

Artur Švarc

Tokrat smo že drugič pobliže spoznavali Mazdino Trojko in moramo priznati, da je bil tokrat vtis še nekoliko boljši kot prvič. Paket opreme Revolution Top prinaša avtomobilu vse, kar zmorejo vgraditi v tovarni v Hirošimi in v tej obleki se brez težav lahko postavi k premijskim izdelkom, kot so Audi A3, BMW 1 in Mercedes razred A. In upamo si trditi, da v tokratni generaciji prekaša katerega od omenjene trojice. Več kot prepričani smo bili, da se bo Trojka spopadla za titulo Evropskega ali Slovenskega avtomobila leta, pa se ni. Očitno je strokovnjaki niso videli med zmagovalci. Malo za šalo, malo zares. A ne glede na to se Mazda3 dobro prodaja. Tako pravijo odgovorni. 

Izjemno natančni Japonci so poskrbeli za kakovostno izdelavo in izbiro materialov. Ta občutek nas je spremljal od prvega trenutka, ko smo sedli za volan. Pametni ključ smo brez težav lahko ves čas imeli v žepu, za odklepanje in zaklepanje je bil dovolj dotik gumba na kljuki. Kombinacija belega usnja na sedežih (doplačilo 150 evrov), pozicijo katerih smo nastavljali s pomočjo gumbov, je bila zadetek v polno, obenem z udobnostjo ne razočarajo niti sedeži sami. Na zadnji klopi je zgodba podobna, le s to razliko, da prostora za kolena odraslim kaj kmalu zmanjka. Prtljažnik je avtomobilu oziroma dimenzijam primerno  velik. V osnovi meri 350 litrov, za prevoz kaj večjega velja preklopiti naslon zadnjih sedežev (60:40), Japoncem zamerimo le, da niso namestili potrebnih zank za obešanje vrečk iz trgovine in da nima kakšnih uporabnih predalčkov pod podom, kjer se skrivala rezervna guma. Voznik se bo med vožnjo kratkočasil s precej uporabnim multimedijskim sistemom, ki ga v celoti upravljamo z vrtljivim gumbom HMI med sedežema, središče vseh informacij pa je 7-palčni fiksiran zaslon. Uporaba oziroma nastavitve so precej lahkotno delo, a daleč najbolj idealno je biti povezan s pametnim telefonom. Zakaj? Med vožnjo ni potrebno nikakršno rokovanje s telefonom, dovolj je le igranje z vrtljivim gumbom, saj ta omogoča tako rekoč zrcalno sliko telefona. S pomočjo sistema MZD Connect je možno poslušati spletni radijski program (pri tem je potrebno računati na prenos podatkov), telefoniramo in prebiramo elektronska sporočila. A na slednje ni možno odgovoriti. Ne smemo pozabiti še na navigacijsko napravo (500 evrov doplačila) z vsemi zemljevidi, prav tako ostajamo navdušeni nad zmogljivostjo ozvočenja. In ja, USB vmesnik brez težav razpozna domačo glasbeno zbirko.

Testni avto je poganjal zmogljivi 2,2-litrski dizel, ki dobesedno bruha moč na sprednji kolesni par. 110 kilovatov moči in 380 Nm navora upravlja natančen ter hiter šeststopenjski samodejni menjalnik, ki nakup podraži za 1800 evrov dodatka, a roko na srce, ta je vreden razmisleka. Ob tem je potrebno dodati, da je 2.2 SkyActiv-D za zdaj edini dizelski motor, a se bo proti koncu leta ponudba okrepila z manjšim 1,5-litrskim dizlom. Testna Mazda3 se na cesti izkaže zanesljiva in suverena. Dinamika na zavitih cestah ji dobro leži, prav tako je vožnja udobna na avtocesti, ne razočara niti poraba. Povprečje se giblje okrog šestih litrov in pol, v kolikor je voznikova noga pretežka, računalnik pokaže povprečje, ki je višje od osmih litrov. A na avtocesti je najbolje zaupati aktivnemu tempomatu s sistemom DRSS, ki skrbi za konstantno hitrost in za varnostno razdaljo s samodejnim zaviranjem in pospeševanjem. 

Oprema Revolution Top prinaša tudi dodatni zaslon za volanom (Active Driving Display) oziroma projektor določenih podatkov na poseben zaslonček, ki se ob zagonu dvigne v delovno pozicijo, a roko na srce, ni ravno uporaben. Zato je pa toliko bolj dobrodošel asistenčni sistem za izogibanje trkom SBSC. Tega smo dodobra preskusili in se mu lahko zahvalimo, da smo avto pripeljali brez poškodbe. Namreč, med slikanjem smo iskali senco in jo našli pri malce večjem objektu. V želji, da bi  čimprej opravili slikanje, smo pozabili prestaviti ročico menjalnika (možnost prestavljanja tudi na volanu) v P in izstopili iz avtomobila, ki je bil postavljen dobre tri metre od objekta. Časa za ponoven vstop je bilo premalo, avto se je sam odpeljal naprej, a sistem je samodejno zaznal možnost trka in zaustavil avto dobrih 20 cm pred trčenjem. Sistem namreč deluje pri najmanj 4 km/h in do največ 30 km/h. Kapo dol.

Če upoštevamo dejstvo, da najcenejša Mazda3 stane 13.990 evrov, testna Mazda s končno ceno 28.740 evrov ni ravno poceni nakup. A potrebno je vedeti, da je to dober pokazatelj, da Japonci iz tega avtomobila zmorejo narediti BMW-ju ali Mercedesu primerljiv avto, ki je za povrh vsega še cenejši.

Tehnični podatki
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija