Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Četvorna zmaga za Toyoto
WRC Safari Kenija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
27.06.2022 01:14

Kalle Rovanpera je na dobri poti do naslova svetovnega prvaka z zmago na rallyju po Keniji, kjer so Toyote zasedle prva štiri mesta.

Artur Švarc

Rovanpera je še enkrat pokazal, kakšna je njegova cena, saj je 21-letnik najbolje odpeljal 19 brutalnih hitrostnih preizkušenj v razdalji 363 kilometrov in dobil še četrti letošnji rally.

 

Kljub temu, da je vozil prvi, je Finec premagal Elfyna Evansa za 62,8 sekunde, tretji Kacuta je zaostal za minuto in 42 sekund, osemkratni svetovni prvak Ogier pa je bil četrti z zaostankom dveh minut in 10 sekund. To je prva taka prevlada Toyote po 29 letih, ko je Safari 1993 dobil Juha Kankkunen.

Edini svetli trenutek za Rovanpero je bil že v četrtek zvečer na superspecialu, ko se je skoraj prevrnil in pri tem prebil gumo. V petek je mladi Finec postavil stvari na svoje mesto in odprl prednost 15 sekund pred Evansom, ki je upal na napad na moštvenega kolega v soboto, a je Rovanpera dobesedno doktoriral na od dežja v blato spremenjeni podlagi. Evans, ki je imel težave z brisalniki in vidljivostjo, je potem soboto končal s 40 sekundami zaostanka, od tu naprej pa je Rovanpera v nedeljo le še nadzoroval situacijo, prednost v prvenstvu pa znaša že 55 točk pred Neuvillom.

Evans je drugič letos stal na stopničkah, Kacuta pa je moral za svoje tretje mesto trepetati, saj ga je v soboto popoldne za hip izgubil, potem pa je Neuville, ki je bil tretji, najprej zalil svoj motor z vodo in potem še trčil v drevo. To so prve stopničke za Japonca po lanskem Safariju.

Ogier je vodil po prvih treh preizkušnjah, dokler pesek ni začel nagajati njegovemu motorju, v petek na zadnji preizkušnji pa je prebil gumo, kar je pomenilo 2 minuti zaostanka, ki ga ni več nadoknadil.

Kljub odstopu v soboto, je Neuville v nedeljo končal kot peti z 10 minutami in 41 sekundami zaostanka. Je pa Belgijec osvojil pet dodatnih točk za zmago na power stageu.

Veliko smolo so imeli tudi pri M-Sportu, ki so na neki točki ostali brez vseh štirih posadk zaradi tehničnih težav in nesreč, Breen pa je potem po petku, ko je odstopil zaradi zlomljenega končnika, osvojil šesto mesto. Sedmo mesto je osvojil M-Sportov Jourdan Serderidis, osmi pa Loeb, ki je Safari vozil prvič v 20 letih, njegovo pozicijo pa je v petek poslabšal požar na motorju.

Prvenstvo se nadaljuje v Estoniji čez 3 tedne.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija