Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Največja evropska reciklaža baterij začenja z obratovanjem
Ponovna uporaba
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.05.2022 18:18

Hydrovolt, skupno podjetje družbe Northvolt in proizvajalca aluminija Hydro, je 15. maja, manj kot dve leti po napovedi, uradno začelo komercialno recikliranje v svoji tovarni v Fredrikstadu na Norveškem.

Urša Prosenjak

Hydrovoltova tovarna je trenutno največja evropska tovarna za recikliranje baterij za električna vozila z letno zmogljivostjo 12.000 ton baterij, kar je enakovredno 25.000 baterijskim sklopom električnih avtomobilov. Kapaciteta naj bi zadostovala za recikliranje celotnega norveškega trga izrabljenih baterij.

Seveda bo potrebovala celotna Evropa še veliko več reciklažnih obratov. Hydrovolt zato raziskuje širitev zmogljivosti recikliranja v Evropi z dolgoročnim ciljem 70.000 ton baterijskih sklopov (približno 35.000 enot) do leta 2025 in 300.000 ton baterijskih sklopov (približno 150.000 enot) do leta 2030.

Po navedbah Northvolta je s popolnoma avtomatiziranim procesom recikliranja mogoče iz baterij pridobiti do 95 % materialov, vključno s plastiko, bakrom, aluminijem in črno maso, ki je spojina niklja, mangana, kobalta in litija. Aluminij bo partnersko podjetje Hydro uporabilo za predelavo v komercialne aluminijaste proizvode.

Črno maso, ki bo bo do leta 2025 dosegla letno 2.000 ton, bo prevzel Notrhvoltov reciklažni obrat Revolt Ett na Švedskem, kjer bodo snov uporabili za hidrometalurške procese. Revolt Ett je z obratovanjem pričel lani, njihove materiale pa bodo uporabljali v proizvodnji novih baterij v tovarni Northvolt Ett ter pomagai doseči Notrhvoltov cilj uporabe 50 odstotkov recikliranih materialov v proizvodnji baterij do leta 2030.

»Hydrovolt predstavlja mejnik na norveški poti do razširjenega električnega prometa. Norveška je že nekaj let vodilna v svetu pri uporabi električnih vozil, manjkala pa je zmogljivost recikliranja, ki bi zagotovila trajnostno rešitev za te baterije, ko se njihova življenjska doba izteče. Danes je Hydrovolt prilagojen za obvladovanje celotne količine izrabljenih baterij na Norveškem, vendar si zdaj prizadevamo za širitev, da bi zagotovili pripravljenost na večji priliv izrabljenih baterij, za katerega vemo, da prihaja,« je povedal Peter Qvarfordt, direktor Hydrovolta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija