Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
10 posebnih posebnih
Nenavadne posebne izdaje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.04.2022 01:00

Proizvajalci tu in tam iz takih in drugačnih razlogov naredijo posebno serijo modelov, tu je 10 posebej posebnih posebnežev.

Artur Švarc

AMC Gremlin Levis Edition (1973)

V modro pobarvana posebna izdaja je imela notranjost odeto v jeans, prešito z belimi šivi in gneti kot pri pravih kavbojkah. Na zadnji strani vzglavnikov sta bila prišita tudi žepa. Kako je vse skupaj delovalo poleti v vročini, pa si ne predstavljamo.

Mercedes A Mika Hakkinen Edition (1999)

Mercedes je svojo novo ero prvakov v F1 začel kot opremljevalec motorjev pri McLarnu in v čast 2-kratnemu svetovnemu prvaku Miki Hakkinenu so sestavili Razred A, odet v McLarnove (v resnici so bile to bolj barve takratnega tobačnega sponzorja) barve. Ob podobi je imel posebnež še AMG-jeva platišča, dvojno izpušno cev na zadku. Pod motornim pokrovom je bil sicer le ubožni 1,6-litrski štirivaljnik s 102 KM, o tem, da je ta avto veselo poplesaval na losovem testu, pa tudi ne rabimo preveč opominjati.

Cadilla Seville by Gucci (1979)

Še ena ameriška grdobija ali šik z nenavadnim zaključkom zadka in rezervnim kolesom, je po dveh prejšnjih posebnih izdajah (Jacobse, Van Es) dodala še Gucci. Smisel za slab okus, pomešan s smešnimi kolesi z naperami, zlatim Guccijevim logotipom in karirasto vinilno streho.

Citroen 2CV 007 (1981)

Bondov film Samo za tvoje oči z Rogerjem Moorom je navdahnil Citroen, da je enega od štirikolesnih junakov iz filma ponudil tudi širši javnosti – rumeni Spaček z logotipom 007, narisanimi luknjami in pištolo. To je to. In ja, avto je bil boljši od dveh Peugeotov, polnih zlobnežev, ki se podijo za njim po španskem podeželju. Bil je na strehi...dvakrat, letel po zraku, pa ... Bond je bil do prvega prevračanja samo sovoznik! V tem pregonu pa so malo goljufali tudi s pohitrenim predvajanjem. Sicer pa... vsi Moorovi Bondi so bili prvenstveno komedije.

Triumph TR7 Coca Cola (1978)

Odhod ameriškega proizvajalca pijač na turnejo po pop kulturi in stvareh je bil stalni del sedemdesetih in osemdesetih. Če je Pepsi lahko na Mustanga nalepil 7Up, potem so pri Coca Coli skupaj z Levi Straussom zapečatili serijo TR7 – zunaj rdeč z belo črto, znotraj v jeansu.

Fiat Panda Italia 90 (1990)

Italia je leta 1990 gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Ob Gianni Nannini in Čarobnih nočeh in zmagi Nemčije nad Argentino po penalu Brehmeja se spominjamo Tudi Pande Italia Novanta. Nikoli prej in pozneje niso bili okrasni pokrovi koles v podobi nogometne žoge, nogometna Panda pa je imela tudi italijansko črto na boku in logotip prvenstva na zadnjem stebričku.

Imperial FS Limited Edition (1981)

To kar je Lexus pri Toyoti, je bil Imperial pri Chryslerju – luksuzna znamka, ki je obstajala med 1955 in 1975, Chrysler pa jo je obudil od mrtvih 1981. FS seveda pomeni Frank Sinatra – Frankie Boy je bil osebni prijatelj šefa Chryslerja Leeja Iacocce, za prepoznavnost vrnitve je Sinatra nastopil tudi v reklamah in posnel posebno pesem. FS izdaja je bila obarvana v sivo modro barvo, kupec pa je dobil 16 kaset Franka Sinatre.

Lincoln Town Car Jack Nicklaus (1997)

Jack Nicklaus je bil eden najbolj slavnih golfistov vseh časov, v devetdesetih pa je šel v pokoj in Lincoln, kjer so poznali navade svojih kupcev, je to seveda izkoristil. Klasična dolgočasna ameriška limuzina je bila popularna pri bogatih upokojenih Američanih, ki so igrali golf. Podobno kot Jack Nicklaus.

Opel Speedster Scorpions Edition (2003)

»Teee me, to the magi cof the mooooment on a gloreeeeeee night,« se je drl pevec Scorpionsov, Klaus Meine, v Vetru sprememb iz 1990. 13 let pozneje je Opel svoj plastični gokart v 60 primerkih posvetil skupini iz Hanovra, ki nastopa že več kot 50 let. Vseh 60 kupcev je dobilo tudi podpisano Gibsonko. Kitare so danes vredne več kot ta mini  avto, ki se ga pri Avtomaniji spominjamo s posebno solzo v očeh (a ne, Pirko! ;) ).

p.s. Šok! Rabljeni Speedsterji danes kotirajo pri 30 tisoč evrih!

VW Polo Harlekin (1995)

Ne recite, da ga nikoli niste videli na naših cestah. Ker ste ga. Volkswagen je to posebno izdajo Pola predstavil 1995, v kombinaciji štirih barv: rdeče, zelene, rumene in modre. In če ste videli enega, ste videli tudi drugega, ki ni imel nujno enakih elementov kot prvi. To pa zato, ker se je nek genij pri nemškem gigantu po 10 pivih spomnil, da lahko vzamejo štiri serijske avte in med sabo premešajo vrata, blatnike, odbijače in pokrove. Mi verjamemo, da je bil to Hans, ki je po nesreči na enega modrega namontiral rdeča vrata – vse ostalo pa je legenda. ("Ja Hans, wasssssss....tolllle ideeeeee....machses!")

p.s. 25 let pozneje so v čast tej ideji pri Volkswagnu naredili novo serijo Harlekinov z aktualnim Polom v 20 primerkih. Tokrat "namensko".

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija