Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Življenjska doba baterije bo enaka življenjski dobi električnega avta
Ocena soustanovitelja Tesle
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
31.03.2022 22:48

Baterije električnih avtomobilov imajo omejeno življenjsko dobo, vendar za zdaj še ni enotnega podatka, koliko let ali ciklov praznjenja in polnjenja naj bi zdržale.

Urša Prosenjak

JB Straubel, eden od petih soustanoviteljev podjetja Tesla in dolgoletni tehnološki direktor, meni, da bodo baterije električnih vozil zdržale približno 15 let.

Straubel je bil do leta 2019 odgovoren za razvoj Teslinih baterij. Po odhodu iz Tesle se je ameriški inženir osredotočil na Redwood Materials, podjetje, ki ga je ustanovil leta 2017 z namenom zagotavljanja rešitev za izrabljene baterije električnih in hibridnih vozil.

Kot strokovnjak za to področje je podal oceno, koliko let naj bi predvidoma zdržala baterija električnega avtomobila: »Mislim, da bo v večini primerov življenjska doba baterije trajala 15 let. Verjetno pa bo tolikšna tudi življenjska doba avta.«

Ker se tehnologija hitro spreminja, je manj verjetno, da bodo vozniki v star avtomobil vstavili novo baterijo.

Tesla sicer ponuja osemletno garancijo za Model S in Model X, Kia pa desetletno za Niro EV, EV6 in Soul EV.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija