Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Mini bo klasičnim modelom vgradil električni pogon
Elektrifikacija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.01.2022 00:57

Mini je v zadnjih letih na trg poslal svoj povsem električni model, s projektom Recharged pa ponuja elektrifikacijo tudi klasičnim modelom, ki so bili »rojeni« z motorji z notranjim izgorevanjem.

Urša Prosenjak

Po pozitivnem odzivu na električno različico Minija, predstavljeno na avtomobilskem salonu v New Yorku leta 2018, so v Oxfordu razvili načrt za predelavo klasičnih vozil Mini v električna.

Zamisel ni povsem nova, saj smo na podoben način predelane Minije lahko videli že leta 2003 v filmu Italian Job, kjer so za potrebe snemanja prizora vožnje po losangeleški podzemni železnici na zahtevo mestnih oblasti zaradi izpušnih plinov in hrupa morali klasični pogon zamenjati z električnim.

V projektu Recharged bodo motorje klasičnih Minijev zamenjali z elektromotorjem, ki razvije 90 kW in omogoča pospešek do 100 km/h v približno devetih sekundah. Vozila bodo opremljena z baterijami, ki bodo zadostovale za predvideni doseg okoli 160 km.

Če voznik s spremembo ne bo zadovoljen, se bo lahko vrnil k staremu pogonu, saj bodo pretvorbe reverzibilne, originalni motor vsakega vozila pa bo označen in shranjen za morebitno ponovno uporabo.

Predelava ne bo v nobenem pogledu vplivala na videz kultnega modela, edini spremembi bosta dodan polnilni priključek in prenovljena armaturna plošča.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija