Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
V Španiji 433 let do popolne elektrifikacije
Prihodnost
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.01.2022 00:42

Na Pirenejskem polotoku zanimanje za električna vozila raste počasneje kot v Skandinaviji.

Urša Prosenjak

Celotna avtomobilska industrija se vztrajno pomika proti popolni elektrifikaciji, toda do tja vodi obsežno obdobje tranzicije. Večina evropskih držav se namerava odpovedati avtomobilom s klasičnim pogonom do leta 2035, kar pa je zelo zahtevna naloga. Španski izračuni pa kažejo, da je tudi neizvedljiva.

Predsednik združenja španskih prodajalcev avtomobilov Gerard Perez je predstavil izračun, po katerem naj bi minilo kar 433 let, preden bodo vsi avtomobili na španskih cestah stoodstotno električni.

Za španski avtomobilski sektor bo velik izziv doseči roke, ki jih je določila EU. Perez ocenjuje, da je klimatska nevtralnost v Evropi do leta 2050 nedosegljiv cilj, enako pa meni glede popolnega prenehanja prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov do leta 2035.

Glede na trenutne podatke o prodaji različnih vrst pogona je utopično pričakovati, da se bodo čez manj kot 14 let v Španiji prodajali samo električni avtomobili, enako pa velja za zamisel, da nobenega od avtomobilov z notranjim izgorevanjem, narejenega pred letom 2035, ne bo več na cesti čez tri desetletja.

Do 30. novembra 2021 je imelo 65,7 odstotka prodanih vozil motor z notranjim izgorevanjem (45,9 odstotkov z bencinskim in 19,8 odstotkov z dizelskim motorjem), hibridov je bilo 25,15 odstotka, priključnih hibridov 4,97 odstotka, najmanj pa je bilo prodanih povsem električnih avtomobilov – komaj 2,61 odtotka.

Za dosega cilja stoodstotne prodaje električarjev, bi morali v Španiji letno prodati vsaj 800.000 električnih avtomobilov do leta 2050. S sedanjim trendom prodaje bi se to zgodilo v 433 letih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija