Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dva izmed treh prodanih avtomobilov poganja elektrika
Norveška
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.01.2022 00:04

Na Norveškem se je prodaja električnih avtomobilov močno povečala.

Urša Prosenjak

V zadnjem letu se je prodaja električnih vozil na Norveškem povečala za 48 odstotkov, kar pomeni, da imata dva izmed treh novih avtomobilov električni pogon. Znamka, za katero se Norvežani najpogosteje odločajo, je Tesla.

Norveška želi postati prva država na svetu, ki bo prenehala prodajati avtomobile s klasičnim pogonom pred letom 2025. K temu cilju jim bodo pomagale tudi davčne ugodnosti za kupce električnih avtomobilov. Ti so namreč oproščeni plačila dajatev, ki jih sicer morajo plačevati lastniki avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem.

Tržni delež podjetja Tesla je v lanskem letu na norveškem trgu znašal 11,5 odstotka, znamka pa je tokrat prvič postala najbolje prodajana v vsem letu in z vodilnega mesta izrinila Volkswagen. Najbolj priljubljen je Teslin Model 3, sledi mu Toyotin hibrid RAV4, ki je med desetimi najpriljubljenejšimi modeli edini z motorjem z notranjim izgorevanjem, na tretjem mestu pa je VW ID.4.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija