Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kromirana Sennova čelada
30 let od debija v Braziliji
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.03.2014 16:45

Na današnji dan pred tridesetimi leti je Ayrton Senna z moštvom Toleman debitiral v formuli ena. Ob tej priložnosti pa je Alan Mosca izdal posebno izdajo trikratnega svetovnega prvaka.

Artur Švarc

Le kateri ljubitelj formule ena ne pozna Sennove znamenite rumene čelade z zeleno ter modro črto ob strani? Malokdo pa ve, da je za tem na videz preprostim dizajnom stal Brazilec Sid Mosca. Ayrton Senna pa je njegov dizajn uporabljal skozi celotno dirkaško kariero  (za kaj podobnega se danes odloča redkokateri dirkač, a o tem kdaj drugič). Sid, ki je 21. julija 2011 žal umrl za posledicami raka, je bil sicer med dirkači zelo cenjen saj je bil med drugimi odgovoren tudi za čelade Fittipaldija, Piqueta, Hakkinena in Schumacherja.

Svoj pečat pa bo sedaj pustil tudi njegov sin, Alan, ki se je odločil izdati svojo verzijo slavnega očetovega dizajna. Razlog za takšno potezo pa v glavnem tiči v dejstvu, da mineva prav danes trideset let od Sennovega debija v formuli ena, ko je z moštvom Toleman nastopil na VN Brazilije, v Jacarepagui. Res pa je, da Brazilec po osvojenem 16. štartnemu položaju dirke zaradi okvare ni končal.

Alan Mosca sicer ni posegel po nekih drastičnih spremembah, saj ostaja osnova dizajna bolj ali manj enaka originalu. Pri njegovi verziji je ključen predvsem krom, ki ga je dodal vrhu in dnu čelade in tako odstranil večino znamenite rumene barve. Seveda tudi tak dizajn čelade ni videti slabo, katera verzija pa je boljša, pa seveda presodite sami.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija